ESENKENT 2 TEMMUZ PARKI

ETKİNLİK

ESENKENT 2 TEMMUZ PARKI

Eğitimci ve Okuma Araştırmacısı Ferhat Özen, Okullarda gerçekleştirdiği saydam gösteri ve müzik efektleriyle destekli tiyatral sunumlarıyla öğrencileri okumaya kışkırtıyor.
Üç yıldır Okuyan Toplum Projesi’ nin Kitapla Barışma Söyleşileri’ni yürüten Ferhat Özen, şimdi de Maltepe’de, Okuyan Park Projesi’ni başlattı…2 Temmuz Parkı yalnızca oyun ve spor yeri değil artık. Aynı zamanda okuma ve aydınlanma yeri olması için önemli bir başlangıç yapıldı.

Özen’in daha önce sunum yaptığı okullardan 50. Yıl Besim Kadırgan İlköğretim Okulu öğrencileri, her gün, Esenkent 2 Temmuz Park’ında bir saat kitap okuyor. Parkta, gelip geçene, yaşam da kitabında olduğu, görsel olarak anlatılmış oluyor. Ayrıca kitabın yalnız okulda, okul zamanı, okul ve dersle sınırlı bir kültür nesnesi olmayıp tatillerin de kitap okumak için uygun bir zaman; yazın parkların, serin ağaç gölgelerinin de okumak için uygun yerler olabileceğini göstermek…Okuyan insan figürü oluşturarak, farkındalık yaratmak… Örnek rol modellerle yaşamda kitabın da olduğunu göstermek…

Özen, Okuyan Toplum Projesi’ nin Kitapla Barışma Söyleşileri’nde ise, “Ekran Bağımlılığından Kitap Kültürüne, İnsan Okur” konu başlığı altında, günümüzün medyalar dünyasında insanı yeniden tanımlıyor. Sunum, Erasmus'un, "Hayvan, yeryüzüne hayvan olarak gelir, insan yeryüzüne insan olarak gelmez" sözüyle başlıyor. Carl Orff'un gerilim müziğiyle yakın eğitim tarihimizin yükseliş dönemlerindeki destansı atılımlar ve başarılardan sonraki dramatik düşüş dönemleri ard arda yaşatılarak öğrenciye adeta bir kültür şoku uygulanıyor. Şokla birlikte sunumun akışı içinde kendisiyle yüzleşen öğrencide, o güne dek okumadığı için üzülme, pişmanlık duygusu ve ardından kitap okumaya karar verme süreciyle okuma isteği başlıyor.
Okullarda büyük ilgiyle karşılanan saydam gösteri ve müzik efektleriyle destekli tiyatral sunum, çok kısa sürede ve sınırlı desteklerle 70 okulda 5000 kişiye( öğrenci, veli, öğretmen) ulaştı.
Demokratik bir toplumun, Aydınlanmacı eğitim yoluyla oluşabileceğine inanan Özen, bir çerçeve proje olarak tasarımladığı, Okuyan Toplum Projesiyle üç yılda şu alt çalışmaları ve projeleri gerçekleştirdi :

1. Sunay Akın’ın katkıları ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle Bizi Kitaplar
Kurtarır…
2. CarfourSA Maltepe Park işbirliği ile “Alışveriş Listelerinde Kitaplara da Yer
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.