YABANCILAR EN FAZLA HANGİ HİSSEDE PAYINI ARTIRDI?

EKONOMİ

YABANCILAR EN FAZLA HANGİ HİSSEDE PAYINI ARTIRDI?

YABANCILAR EN FAZLA HANGİ HİSSEDE PAYINI ARTIRDI?
Geçen yıl borsada 3 milyar dolarlık net satış yapan yabancı yatırımcılar, nisan ayından bu yana hisse bazında alımlarını artırdı. Yabancı yatırımcılar yılın on aylık döneminde borsada 1 milyar 468 milyon dolarlık net alım yaptı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) nisan ayından bu yana hisse bazlı alımlarını artıran yabancıların gözdesi bankalar oldu. 9 Mart'ta 23.054 puanla krizdeki dip seviyesini gören, bu tarihten sonra ise hızla çıkışa geçen ve 23 Ekim'e kadar olan dönemde yüzde 122'lik yükseliş sergileyen İMKB, son bir ayda dünya piyasalarından ayrıştı. İMKB-100 Endeksi'nin 23 Ekim'den bu yana yüzde 12 oranında değer kaybetmesi, Dubai krizinin de etkilerini yurtdışı piyasalara göre sınırladı. Krizin etkisiyle geçen yıl borsada 3 milyar dolarlık net satış yapan yabancı yatırımcılar, bu yıl özellikle nisan ayından bu yana hisse bazında alımlarını artırdı. Yabancı yatırımcılar bu yılın on aylık döneminde borsada 1 milyar 468 milyon dolarlık net alım yaparken, yabancı payının en fazla arttığı hisse senedi Vakıfbank oldu.
200 milyon dolarlık alım
Yabancı yatırımcıların Vakıfbank'ta 2008 sonunda yüzde 51,8 olan halka açık kısımdaki payları, 17 Kasım 2009 tarihi itibari ile yüzde 85,5'e çıktı. Yabancı yatırımcılar 2008'de 196.6 milyon dolarlık net satış yaptıkları Vakıfbank hisselerinde bu yılın ilk 9 ayında ise 199.1 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Vakıfbank hisseleri yıl başından bu yana yüzde 166 değer kazandı. Vakıfbank'ın dokuz aylık kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 oranında artarak 940.3 milyon liraya çıktı. Bankanın dokuz aylık aktif büyümesi yüzde 16,7 oldu. Yabancılar 2008'de 235 milyon dolarlık net satış yaptıkları Akbank'ta, bu yıl 40 milyon dolarlık net alım yaparken, hissedeki payları ise yüzde 62,5'ten 52,1'e indi.
Yabancıların en fazla işlem yaptıkları hisse senedi olan Garanti'deki yabancı payı yüzde 81,8'den 86,9'a çıktı. Yabancılar Garanti'de bu yıl 198 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancılar halka açık kısımdaki paylarını yüzde 50'den 54'3'e çıkardıkları Yapı Kredi Bankası'nda ilk dokuz ayda 70 milyon dolarlık net alım yaptı. Yabancılar, paylarını yüzde 57'den 64'e çıkardıkları İş Bankası C hisselerinde ise bu yılın ilk dokuz ayında 194 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi.
Tekfen Holding ikinci sırada
Yabancıların paylarını puansal olarak en fazla artırdıkları ikinci hisse senedi ise Tekfen Holding oldu. Yabancıların söz konusu hissedeki payı yüzde 42,9'dan yüzde 61'e çıktı. Yabancıların 53 milyon dolarlık net alım yaptığı Tekfen Holding hisseleri yılbaşından bu yana yüzd 73 değer kazandı. Yabancı yatırımcıların paylarını yüzde 22,7'den 38,8'e çıkardıkları Gübre Fabrikaları hisselerinde 9 milyon dolarlık net alım yaptı. Tofaş'taki yabancı payı yüzde 54,5'ten 69,3'e çıkarken, hisse bu yıl yüzde 268 değer kazandı. Yabancılar yılın ilk 10 ayında Tofaş'ta 24 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancıların paylarını en fazla artırdıkları ilk 10 hisse senedi arasında Alarko Holding, Albaraka Türk, İş Leasing, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türk Hava Yolları (THY), Türk Telekom ve Arçelik yer alıyor.
Spor hisselerini sattılar
Yabancı yatırımcının halka açık kısımdaki payının en fazla azaldığı ilk iki hisse senedi Trabzonspor ve Fenerbahçe oldu. Yabancının Trabzonspor Sportif'teki payı yüzde 67,3'ten 38,8'e geriledi. Söz konusu hissede bu yıl 14 milyon dolarlık net yabancı satışı yapılırken hisse yıl başından bu yana yüzde 4'e yakın değer kaybetti. Trabzonspor'un halka açık kısmının yaklaşık yüzde 40'ını QVT fonu elinde bulunduruyor. QVT, iki yıldır temettü dağıtmadığı için mahkemelik olduğu Trabzonspor'da, yönetimin son aldığı kararı da yargıya taşıyabilir. Zira Trabzonspor Sportif'in ana hissedarı olan Futbol A.Ş., şirkete olan borçlarına karşılık futbol takımını şirkete devretmeyi kararlaştırdı. Sportif A.Ş.'nin kabul ettiği bu teklifin hayata geçmesi durumunda, sadece gelirlerle halka açık olan Sportif A.Ş., tıpkı Beşiktaş modelinde olduğu gibi tüm gelir ve giderleriyle halka açık hale gelecek. Yabancı yatırımcılar paylarını yüzde 88'den 62,6'ya düşüdükleri Fenerbahçe hisselerinde ilk 10 ayda 35 milyon dolarlık net satış yaptı. Fenerbahçe hisseleri yıl başından bu yana yüzde 12 prim yaptı. Yabancı yatırımcıların paylarının puansal olarak en fazla azaldığı diğer hisse senetleri Finans Leasing, Tire Kutsan, Vestel, Sabancı Holding, Aksa, İzmlir Demir Çelik, Goldaş ve Reysaş Lojistik oldu.

borsa gündem

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.