2020-08-16 23:16:34

DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR

İsa KIRIM

animmedya@hotmail.com 16 Ağustos 2020, 23:16

DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR
'Deprem öldürmez bina öldürür' sözüyle anlatılmak istenen nedir? Önce onu anlayalım.

Tartışmasız doğruları ifade eden bir cümle. Uygunsuz yapılan binalrda oturan insanların depremde binaların yıkılmasınndan dolayı ölen insanlar için söylenir.
Deprem her an olabilir. depremde insanların ölmemesi için depreme dayanıklı yapılar imal edilebilir; bu da dünyanın en zor işi değildir. 

"Deprem öldürmez bina öldürür"

Ataşehir Yenisahra Mahallesi bu sözün tam anlamıyla anlattığı bir mahhalle. Yıllardır imar sorunu yaşayan, 2013 yılında bu yana kentsel dönüşüm çalışması yapan firmaların bolca olduğu bir mahalle. 

Uzun yıllardır imar planları çıktı çıkacak diyerek oyalandı sonunda imar planları çıktı. daha sonra itirazlar oldu yapılan itiraz neticesinde Yenisahra ve Barbaros mahallesi imar planına mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yenisahra ve Barbaros mahallesinde 30'un üzerinde firma var. bu firmalar 2015 den önce mahalleli ile sözleşmeler imzalamış. ama uzun yıllar plan çıkmadı diyerek hiç bir çalışma yapılmamış. plan çıktığı dönemde 30'un üzerindeki firmalar hiç bir bahaneleri yokken mahallelerde hiç bir çalışma başlatmamışlar.

Yenisahr ve Barbaros mahallesinde bir başka sorunda 2 firmanın İnşaata başlayacağız diyerek 98 bağımsı binada karot çalışması yaptırması ve bu çalışma sonunda bu binalara 2015 yılında oturulamaz raporu verilmesi, bu iki firma hala inşaatlara başlamamıştır. bu binalarda oturanlar firma yöneticileri ile defalarca görüşmüş fakat hiç bir netice alınmamışlar. firmaların ilgisizliğinden bu binalarda oturan 1500'e yakın mahalle sakini olası bir depremde çok ciddi risk altındadır. Sadece bu binalarda oturanlar risk altında değil bu iki mahallenin tamamı ris altındadır. 

Yenisahra ve Barbaros mahalleleri 1970'li yıllarda kurulmuş mahallede bulunan binalar ömrünü tamamlamış bir an önce yenilenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm Kadıköy bağdat caddesinde değil bu mahalle ve benzeri mahallelerde ömrünü tamamlamış yapıların olduğu yerlerde bir an önce yapılmalı.

HEP SÖYLENİYOR
 "Deprem öldürmez bina öldürür"

Deprem öldürmez bina öldürür bunu sadece söylemde bırakmayalım. bu mahalleler ve buna benzer mahallelerde bir an önce dönüşümü başlatıp insanların canına malolacak binaları yıkıp yerlerine insan canını koruyacak ve insanca yaşam şartlarının oluturulduğu yeni binaları yapmak için ne gerekiyorsa yapalımalı. Taşın altına hekez elini koymalı. DEVLET, BELEDİYELER, İNŞAAT FİRMALARI ve MAHALLE HALKI Hep birlikte bu binalarda yaşayanların canlarını kurtarmalı.





Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.