20 dakikada New York

Sesin tam 20 katı hızla giden bir ‘hipersonik’ uçak, 8100 kilometrelik İstanbul-New York arasındaki mesafeyi yaklaşık 20 dakikaya düşürecek.

 20 dakikada New York

“Falcon HTV-2” adlı uçak, bir roketle uzaya fırlatıldıktan sonra saatte 13 bin mil (yaklaşık 24 bin kilometre) hızla dünyaya doğru yol alacak. California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatılacak ‘uçak’, daha sonra iliştirildiği roketten ayrılacak.

‘Haydutlar’ korksun

Uçağın, normal bir uçakla 11 saatten fazla süren İstanbul-New York arasını 20 dakikada uçması bekleniyor. Proje, Pentagon ile Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Kurumu (DARPA) tarafından geliştirildi. ABD ordusu, bu projenin hayata geçmesi halinde, teröristleri ve “haydut devletler” diye tabir ettiği ülkeleri dünyanın her yerinden bir saatten az zamanda vurabilme kapasitesine sahip olacak.

300 Milyon dolar

3.6 metre uzunluğundaki Falcon HTV-2 800 dereceye kadar ısıya dayanıklı materyalden yapıldı. Şu ana kadar 300 milyon dolar (534 milyon lira) harcanan uçak 2025’te faaliyete geçecek ve dünyanın herhangi bir noktasına gitmesi en fazla 1 saat sürecek. Falcon’un ilk uçuşu, uçak ve navigasyonun ısı tarafından nasıl etkilendiği konusunda önemli aerodinamik verilerin toplanmasını sağlayacak.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2012, 22:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER