Ağaoğlu'ndan enteresan fikir Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, enerji tasarrufuyla ilgili ilginç bir öneride bulundu

Ağaoğlu'ndan enteresan fikir Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, enerji tasarrufuyla ilgili ilginç bir öneride bulundu

Ağaoğlu'ndan enteresan fikir    Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, enerji tasarrufuyla ilgili ilginç bir öneride bulundu
Ağaoğlu'ndan enteresan fikir    Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu, enerji tasarrufuyla ilgili ilginç bir öneride bulundu   Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacı olduğunu belirterek yeni enerjilere karşı çıkanları ilginç sözlerle eleştirdi.

Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) 16 Haziran 2010 tarihinde Tesco Kipa'nın ana sponsorluğunda Ankara'da düzenlediği, “Kamunun küresel Isınma Konusundaki Yaklaşımı-Geleceğine Sahip Çık” kurultayındaki konuşmalar ve bildiriler kitap haline getirildi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, kitabın tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin enerji olduğunu, enerjiye yılda 50-55 milyar dolar döviz ödediğini söyledi.

Bu paranın da kötü enerjiye ödendiğini ifade eden Ağaoğlu, “Türkiye'nin kendi kaynakları yeterli değil, ama hiç olmazsa bunun yarısını kendi öz kaynaklarından karşılaması Türkiye'yi ekonomik açıdan çok iyi bir noktaya getirir” dedi.

Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'de halkın yanlış bilgilendirildiğini belirten Ağaoğlu, “Bilinçli bilinçsiz televizyonda birçok yeşil programlar yapılıyor. Geçen gün bir TV kanalında, benim de dostum, arkadaşım o programı yapan, RES'e karşı HES'e karşı, nükleere karşı, doğalgaza karşı... Kardeşim gelişmişliğin bir göstergesi de enerji tüketimidir. Türkiye de gelişiyor, büyümesi lazım. RES'e, HES'e karşısın o zaman sen o TV yayınını yaparken bile ciddi enerji harcıyorsun. Dedim ki, 'bir kamyon tezek gönderin, kapısına dökün', Anadolu'da hala birçok yerde enerjisini bugün tezekten sağlıyorlar. Bunu yapma, onu yapma, ne yapacaksın? O zaman enerji de kullanmayalım, hepimiz bir tane inek alalım, enerjimizi tezekten sağlayalım” şeklinde espri yaptı.

Ali Ağaoğlu, yenilenebilir enerjide Ağaoğlu olarak ciddi bir noktaya geldiklerini, rüzgarda özellikle Türkiye'nin ürettiğinin yüzde 12'sini kendilerinin üretir duruma geldiklerini ifade etti.

“KONUTLARIN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ÇOK BÜYÜK ETKİSİ VAR”

Konutların çevre kirliliğine çok büyük etkisi olduğuna işaret eden Ağaoğlu, şöyle dedi:

“Konutlarımızın yüzde 70'i maalesef başta deprem güvenliği olmak üzere nitelik yönünden inanılmaz kötü durumda. Türkiye'nin en büyük tuğla fabrikaları benim. Seçim dönemlerinde siyasi kaygılarla geçmişte gecekondulaşma inanılmaz patlamıştı. Ne ısı yalıtımı ne bir şey vardı. O binalarda yüzde 60'a yakın enerji kaybı vardır. Binalarımızla maalesef göğü ısıtıyoruz.”

Yeni yaptıkları binalarda bu konuya çok önem verdiklerini dile getiren Ağaoğlu, şöyle devam etti:

“Önce az enerji harcayacak binaları tasarlamaya çalışıyoruz, ısı yalıtımını da ön plana çıkarıyoruz. Yaptığımız sitelerin birçoğunda 3 artı 1 normal daire için sadece kış aylarında aylık 70-80 lira doğalgaz faturası ödüyorlar. My World Europe projemizde kojenerasyon sistemi kuruyoruz, sitenin bütün enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Atık enerjiden de binaların ısıtmasını ve soğutmasını sağlıyoruz ve yüzde 90'ın üzerinde bir enerji verimliliği sağlamış oluyoruz.”

Elektrikli araba Tesla'yı bir farkındalık yaratmak için getirdiğini, yeterince arabası olduğunu söyleyen Ağaoğlu, gelecek 10-20 yıl arasında yollardaki arabaların yüzde 30-50'sini elektrikli araçların oluşturacağını vurguladı.

Ali Ağaoğlu, “Türkiye otomotivde fason üretimde belli bir noktaya geldi, bilgi birikimi var. Başbakan da söyledi 'kendi markamızı üretelim' diye. Özellikle elektrikli araçla Türkiye kendi markasını yaratabilir. Burada büyük pazar var” dedi.

“ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYE BİLİNÇSİZ KARŞI ÇIKIŞ VAR”

Bugün üçüncü köprüye bilinçsiz bir karşı çıkış olduğunu da savunan Ağaoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul'un, toplu ulaşımı çözmesi lazım. Senede araçlar durduğu yerde ortalama 200 milyon dolar yakıt yakıyor. Bugün üçüncü köprünün maliyeti de 200 milyon dolardır. 5 tane köprü de yapsan kaliteli toplu taşımayı İstanbul'da yaygınlaştıramıyorsan bu trafiğin altından kalkamazsın. Bizim muhakkak İstanbul'da üçüncü değil, dördüncü, beşinci köprüyü de yapmamız lazım.

Türkiye'de en çok yanlış bilinenlerden biri de 2B arazileridir. Sultanbeyli ta Bizans zamanından beri orduların tahıl ambarıydı. 2023 yılında İstanbul'un nüfusu 23 milyon olacak. 'Vize koyalım' deniyor, bununla olmaz, şehrin genişlemesini bileceksin. Buna göre şehrin planlamasını yapmamız, bu nüfusu bir yerlere sığdırmamız lazım. Özel sektörle üniversitelerin işbirliği yapıp beraber çalışması lazım. Yeniliğe de açık olmalıyız.”

Doğa Savaşçıları Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Murat Çetintaş, Ağaoğlu'nun bu konuşması üzerine söz alarak, “Üçüncü köprüyü sizinle 30 gün tartışırız. Biz kuru kuruya karşı gelmiyoruz. Çernobil'e ilk karşı çıkan bizleriz. Sizin bölgenizde kanser patlaması var, devlet hala bunu gizliyor” dedi.

“KARBONDİOKSİT SOĞUTMA SİSTEMİNİ UYGULAYAN İLK TÜRK PERAKENDE ŞİRKETİ OLACAĞIZ”

Tesco Kipa Uluslararası Kurumsal İletişim Direktörü Ellen Gladders de Tesco Kipa'nın 2050 yılında sıfır karbon üreten bir şirket olmayı hedeflediklerini ve bu sistemi tüm mağazalarında kullanacaklarını belirtti.

Küresel sıcaklığı 2 santigrat derecenin altında tutmak için gelişmiş ülkelerdeki karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltmak gerektiğini ifade eden Gladders, “2007'nin başında Tesco Kipa için ara hedefler belirledik. Bundan sadece 4 yıl sonra emisyonları yüzde 30 oranında azaltmayı başardık ki bu da 40 bin aracın trafikten çekilmesine denk geliyor” dedi.

Türkiye'de CCHP teknolojisini kullanan ilk perakende şirketi olduklarını bildiren Gladders, şunları kaydetti:

“Enerji tasarruflu teknolojiler, doğal gün ışığı ve güneş panellerinin kullanıldığı çevre dostu 22 mağaza inşa ettik. Enerji tasarrufu çalışmasıyla, enerji faturamızı bir yılda 12,8 milyon lira azalttık. Gelecek yıl emisyonlarımızı daha da azaltmak üzere çok çalışmaya devam edeceğiz. Karbondioksit soğutma sistemini uygulayan ilk Türk perakende şirketi olacağız. Tüm mağazalarımızda tam enerji yönetimi sistemini uygulayacağız.”

“HİÇBİR EMİSYON AZALTMA HEDEFİMİZ YOK”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de bu tür toplantıların kamuoyuna yansıtılmasıyla bir bilinçlenme olacağını ve gelecek kuşaklar için de önemli başarı sağlayacağına inandığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay, sıcaklığın son yüzyılda bir derece arttığını, 2010'ın bugüne kadarki en sıcak yıl olduğunu söyledi.

Tolunay, “2010'da bir sürü sel felaketi yaşadık, orman yangınları oldu. Bunların hepsinin nedeni iklim değişikliği. Türkiye'de iklim değişikliği politikası eksik. Hiçbir emisyon azaltma hedefimiz yok” dedi.

EGD Başkanı Celal Toprak, iletişim fakültelerinde çevre ve ekonomi haberciliği ile ilgili bir çalışmanın yapılmasını arzu ettiklerini, bu arzularını okullara ilettiklerini bildirdi.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Ö. Faruk Boyacı da birliğin başlattığı yeşil oteller projesi kapsamında 45-50 otelin bu belgeyi aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından bugüne kadar destek veren bütün kişilere, konuşmacılara çevre dostu sertifikaları verildi.

AA İstanbul Bölge Müdürlüğü Haber Müdürü Zeki Gümüş'e de çevre dostu sertifikası takdim edildi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER