KADİR TOPBAŞ ATAŞEHİRLİLER'LE BULUŞTU

KADİR TOPBAŞ ATAŞEHİRLİLER'LE BULUŞTU

KADİR TOPBAŞ ATAŞEHİRLİLER'LE BULUŞTU
Ataşehirli’lerle biraraya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldikleri günden bugüne kadar İstanbul’a 39 milyar lira yatırım yaptıklarını vurguladı. Toplam 35 kilometre metro bitirdiklerini belirten Topbaş; “İnşallah, Kadıköy-Kartal hattında ayın 30’unda, Başbakanımızın katılımlarıyla deneme sürüşleri yapılacak. Daha sonra yolcu taşımaya başlayacağız” dedi.

Ataşehirli’lerle yemekli bir toplantıda biraraya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasında belediyecilik anlayışlarını ve yaptıkları projeleri değerlendirdi. Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanı Nimetullah Topu ve Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ile birlikte çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda konuşan Topbaş, yaptıkları her çalışmanın sonraki kuşakların geleceği için olduğunu söyledi. Bu anlayışla çalıştıklarını kaydeden Topbaş; “Şu anda dünyada altı milyar insan var. 2050’lere geldiğimizde dokuz milyarların üzerine çıkacağı söyleniyor. Doğal kaynaklar hızla tükeniyor. Dünyada hızlı bir şehirleşme var. Şu anda dünya nüfusunun yüzde ellisi şehirlerde yaşarken, gelecekte bu oranın yüzde yetmişleri bulacağı söyleniyor. Artık merkezi yönetimlerden, hükümetlerden öte, ülkelerin gelişmesinde çok etkili olan yerel yönetimler anlayışı var. Bulunduğumuz yüzyıl, şehirlilik yüzyılı…” diye konuştu.


Şehirler arasında ciddi bir rekabet olduğunu vurgulayan Topbaş, 2004’te böyle bir süreçte İstanbul’u rekabete sokacaklarını söylediklerini belirtti. “İstanbul’un emek-yoğun işgücü yerine; nitelikli işgücü barındıran, toplantı, fuar, kongre ve sportif karşılaşmaların yapıldığı, dünyanın en önemli sağlık merkezlerinden birinin olduğu ve bir finans merkezi barındıran şehir olması gerektiğini hep söyledik” diyen Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Başlık başlık İstanbul özelinde baktığımız zaman, bu şehir yaklaşık yüz yıllık aralıklarla ciddi depremler yaşamış bir şehir… Hafızasında bu var. Böyle bir şehrin 1996 yılına, yani Sayın Başbakanımız belediye başkanı oluncaya kadar, belediyesinde depremle ilgili hiçbir birimi yok. Sayın Başbakanımız ilk defa bir birim kurdu. 1998 sonrasında da, ‘İstanbul birinci dereceden deprem kuşağındadır’ dendi. Biz artık, bir gelişmenin sonucu ortaya çıkan böylesi devasa bir kentle birlikteyiz.

Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar İstanbul’a yaptığımız yatırımların toplamı 39 milyar lira… Kentte çok şeyler değişti. Artık çok farklı bir şehir var. İstanbul artık gri bir şehir değil. Çok daha aktif… Dünyada artık itibarı artmış ve yükselen bir değer olarak kabul edilen bir şehir.


İstanbul’da 1873 yılında dünyada ikinci metro, yani Tünel yapıldığı halde, devam edilmemiş. Bugün biz kendi öz kaynaklarımızla, kilometresi 65 milyon dolara mal olan metro yapmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimizden bugüne kadar 35 kilometre bitirdik, 48 kilometre inşaat da devam ediyor. Bu yıl İnşallah Kadıköy-Kartal hattında Ayın otuzunda Başbakanımızın katılımlarıyla deneme sürüşleri yapılacak. Daha sonra yolcu taşımaya başlayacağız.

Planlarımıza göre bu yıl, 82 kilometre metronun, dört ayrı hatta ihalesini yapacağız. Bunlardan bir tanesi Üsküdar’da başlayacak, Çekmeköy’e kadar gidecek. Diğer bir hat Bahçelievler’den Beylikdüzü’ne gidecek. Üçüncüsü Kabataş’tan başlayıp Mahmutbey’e kadar gidecek bir hat. Ve bir tanesi de Bağcılar’dan Bakırköy İDO İskelesi’ne gidecek bir hat. İstanbul’u adeta bir dolaşım sistemi gibi 635 kilometrelik bir raylı sistem ağına kavuşturmayı hedefledik.

Göreve ilk geldiğimde planlama merkezini kurdum. İstanbul’daki dokuz üniversiteden beş yüz akademisyen ve uzmanla birlikte İstanbul’u 14 farklı departmanda inceleyerek 1/100 bin çevre planlarını bitirdik. Ekolojisinden, ulaşım makro planlarına kadar… Ulaşımla ilgili networkümüz hazır. Ne yaparsak bu kentte problemler ortadan kalkar diye planların hepsini hazırladık. 231 adet alt geçit, kavşak ve yol bitirdik. Bizim göreve geldiğimiz döneme kadar toplam 57 adet yapılmış iken, 231 adedi biz bitirdik, 24 adet de devam ediyor. Bu bile başlı başına çok ciddi bir olay…

İstanbul’da alt yapıdan, üst yapıya ve sosyal projelere kadar birçok alanda artık değişim ve dönüşüm başladı. Kentlerde fiziksel değişimi arzu ediyoruz. Kartal’da 550 hektarlık çok ciddi büyüklükteki bir alanın, orada yaşayan halkla bir araya gelerek, onlara kurdurduğumuz derneği muhatap alarak Zaha Hadid’e çizdirdiğimiz bir projeyle, Maslak gibi bir yönetim merkezi olmasını istedik. Ama geçtiğimiz yerel seçimlerde oradaki halk tedirgin edildi. ‘Sizi buradan çıkaracaklar’ dediler. İnsanlar da inandı. Orada ilçe belediyesini kaybettik. Daha sonra o tedirgin olan vatandaşın bölgesini dışarıda bırakarak projenin 330 hektarlık bölümünün beş binlik ve binlik planlarını geçirdik. Meclisimizden geçerken Kartal Belediye Başkanı geldi ve toplantıya katıldı. Destek verdi. Bütün CHP’liler dışarı çıktılar. Belediye Başkanı, “Benim bölgem için mükemmel bir projedir” dedi ve içeride kaldı. Ülkenin ve şehrin geleceğine rağmen siyaset yapılmaz. Devletin bekası önemli… Şehrin geleceği önemli…”


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER