'Sonsuz Ateş'in Sırrı Çözüldü!
New York'taki sönmeyen ateşiyle ünlü şelalenin sırrı sonunda çözüldü
Araştırmalar, sönmeyen ateşi besleyen doğalgazın farklı bir kimyasal tepkimede oluştuğunu ortaya koydu.
Bilim insanları, yerin derinliklerinden gelen gazlar sayesinde sürekli  yanan ve ‘Sonsuz Ateş Şelalesi’ adını alan ateşin sırrını çözdü.
Chestnut Ridge Parkı’nın bir bölümünde yer alan şelale, dünyanın dört  bir yanında kendiliğinden yanmakta olan yüzlerce ateşten birine sahip.
ABD’nin Indiana Üniversitesi’nde araştırmacı olan Arndt Schimmelmann,  yüzyıllar, belki de binlerce yıl önce yerli kabileler tarafından  yakıldığı düşünülen ateşin, aslında dünyadaki örneklerinden farklı  olduğunu belirtti.
  
OurAmazingPlanet sitesine konuşan Schimmelmann, mağaradaki ateşin yerin  derinliklerinde yer alan, antik ve son derece sıcak killi şist  kayalarından geldiğini düşünüyor. Schimmelmann, killi şist içindeki  karbon moleküllerinin parçalanarak küçük doğal gaz molekülleri ortaya  çıkması için, sıcaklığın suyun kaynama noktasında veya daha sıcak olması  gerektiğini belirtti.
Ateşi besleyen gazın geldiği kayaların, içtiğimiz çay veya kahve kadar  sıcak ve jeolojik olarak sanıldığından çok daha genç olduğu belirtildi.  Bulgular, ateşi besleyen gazın farklı bir süreçten geçtiğini, bir çeşit  katalizörün, gazı kayalardaki organik moleküllerden ortaya çıkardığı  ifade edildi.
LiveScience sitesine açıklama yapan Schimmelmann, “Bu mekanizma uzun  yıllar konuşuldu ancak kimse inanmadı... Burada farklı bir gaz oluşumu  süreci yaşandığına inanıyoruz. Eğer bu doğruysa, gaz benzer şekilde  farklı yerlerde de oluşuyor olabilir. Kısaca, dünyadaki killi şist gaz  kaynaklarının sanıldığından fazla olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
 
SONSUZ ATEŞLER ATMOSFERE FAYDALI
ABD Enerji Bakanlığı, ülkedeki farklı bölgelerden çıka metan gazını  tespit etmeleri için Schimmelmann ve Indiana Geological Survey araştırma  sitesinden meslektaşı Maria Mastalerz’i görevlendirdi. İkiliye yardımcı  olması için de İtalya Ulusal Jeofizik ve Yanardağ Bilimi Enstitüsü’nden  Giuseppe Etiope görevlendirildi.
Araştırmacılar, Chestnut Ridge Park’ındaki ateşi ve Pennsylvania  eyaletinin kuzeybatısında yer alan Cook Forest State Park’ında yer alan  ‘aralıksız yanan çukuru’ karşılaştırdı. Schimmelmann, ateş çukurnun  ‘Sonsuz Ateş Şelalesi’ kadar özel olmadığını çünkü eski bir gaz kaynağı  tarafından beslendiğini belirtti.
Marine and Petroleum Geology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre,  elde edilen sonuçlar, dünyada atmosfere salınan metan gazının yaklaşık  yüzde 30’unun doğal kaynaklardan geldiği bilgisini doğruladı. Bilim  insanları, yerin derinliklerinde bulunan gaz kaynaklarını ‘sonsuz  ateşlere’ çevirmenin faydalı olabileceğini belirtti.
Ateş, metan gazını karbondioksite çeviriyor. Karbondioksit, metana  kıyasla atmosferde 20 kat daha az ısı hapsediyor. Ancak, sonsuz ateş  oluşturulabilecek kaynakların son derece az olduğu düşünülüyor. Gaz,  metan yiyen bakterilerin gazı karbondioksite çevirdiği çatlaklardan  yüzeye ulaşıyor veya gazın alev almasına imkan vermeyen açıklıklardan  yüzeye varıyor.
Sonsuz Şelale Ateş ise doğal yollardan oluşan ve alevin titremesi  sağlayan bir çukurdan gelen gazla besleniyor. Araştırma, şelalenin aynı  zamanda dünyanın en yüksek yoğunlukta etan ve propan gazına sahip  olduğunu ortaya koydu.
amerikaliturk.com                                    
            
              Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2013, 20:56
            
            
                      
                               'Sonsuz Ateş'in Sırrı Çözüldü!
Araştırmalar, sönmeyen ateşi besleyen doğalgazın farklı bir kimyasal tepkimede oluştuğunu ortaya koydu.
                        YORUM EKLE
    
              
          1
          İstanbul'da vapur kazası
        
            
          2
          'Google bana 'sahtekâr' diyor' davası
        
            
          3
          Windows 8.1' de Büyük Değişiklik !
        
            
          4
          Ataşehir’de Gençlik Haftası Kutlamaları Başladı
        
            
          5
          Galaxy S4 Mini Göründü !
        
            
          6
          BEM-BİR-SEN 7 No’lu Şube’den geleneksel piknik...
        
            
          7
          "ENGELLERİ AŞALIM HAYATI PAYLAŞALIM"
        
            
          8
          Arapgirli Camii'nde Deprem ve Hırsızlık Eğitimi
        
            
          9
          Sahrayıcedit'te Sosyal Yaşam Evi
        
            
          10
          Güneş'te son 48 saatte dört şiddetli patlama
        
        
  SON DAKİKA HABERLERİ
  ANKETTüm Anketler
  SIRADAKİ HABER