Türkiye’de Mantar Zamanı!

Yaz sofralarında hafif lezzetler tercih edenlerin vazgeçilmezi mantar, yüksek protein değeri, düşük kalorisi, zengin vitamin - mineral içeriği ve eşsiz tadıyla sofraları süslüyor.

Türkiye’de Mantar Zamanı!
 Türkiye’de Mantar Zamanı!
Yaz sofralarında hafif lezzetler tercih edenlerin vazgeçilmezi mantar, yüksek protein değeri, düşük kalorisi, zengin vitamin - mineral içeriği ve eşsiz tadıyla sofraları süslüyor. Raflarında yıl boyunca mevsimine özel, taze ve doğal mantarların yanı sıra kuru mantar çeşitleri de sunan Metro Türkiye, lezzet tutkunları için Gastronometro’nun spesiyallerinden ‘Yabani Mantarlı Risotto’nun tarifini paylaştı.

Türkiye, mantar yönünden zengin bir ülke. Öyle ki, Karadeniz’den Ege’ye, Akdeniz’den Doğu Anadolu’ya uzanan coğrafyada yılın on iki ayında birbirinden leziz yabani mantarlar yetişiyor. Metro Türkiye, yıl boyunca raflarında yer alan kültür mantarlarının yanı sıra, dağlık ve ormanlık bölgelerde yetişen yabani mantarları, taze veya kuru olarak tüketicileri ile buluşturuyor.

Metro Türkiye’de yaz aylarında satışa sunulan yabani mantarlar arasında siyah trüf çeşitleri, kuzu göbeği, sarıkız, bolet gibi zengin çeşitler yer alıyor. Protein değeri yüksek, vitamin ve mineral yönünden zengin yabani mantarlar; tek başına tüketilebildiği gibi çorbalardan salatalara, et yemeklerinden sandviçlere kadar içine girdiği pek çok lezzetin de tadını artırıyor.

Metro Türkiye tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu olan Gastronometro, yabani mantarlar ile özel bir spesiyal hazırladı. İçeriğindeki mantarların mevsime özel yabani mantarlar ile değiştirilebileceği bu özel tarif, yaz sofralarına lezzet katacak.


Yabani Mantarlı Risotto


Malzemeler (4 Kişilik)


Kuru mantarlı iç

25 g Kuru kuzu göbeği mantarı

35 g Kuru sarıkız mantarı

35 g Kuru borazan mantarı

35 g Kuru bolet mantarı

50 g Fındık mantar

60 g Brunoise soğan

10 ml Zeytinyağı

100 ml Krema

2 g Tuz

2 g Karabiber


Risotto

150 g Brunoise shallot soğan

250 g Arborio pirinç

75 ml Krema

1 l Tavuk suyu

200 g Parmesan peyniri

300 g Tereyağı

3 g Tuz

2 g Karabiber


Yapılışı

Kuru mantar ve taze mantar iç: Bütün kuru mantarlar bir saat ılık su ile ıslatılır. Süzüp kurutulduktan sonra mire poix stilinde doğranır. Sırasıyla zeytinyağında soğan, sarımsak ve mantarlar sotelenerek lezzetlendirilir.


Rissotto yapımı: Zeytinyağında soğanlar karamelize oluncaya kadar sotelenir. Arborio pirinci ilave edilerek hafif renk alması sağlanır. Daha sonra tavuk suyu aşamalı bir şekilde ilave edilir ve tavuk suyu çektirilip pirinçler pişirilir. Ardından pişirilen pirinçler parmesan peyniri ile bağlanır, tereyağı ve krema ile kıvam verilip tatlandırılır.


Servisi: Rissotto tabağın ortasına konulur ve üstüne mantarlar yerleştirilir. Dilim parmesan ve mikro filizlerle dekore edilip servise sunulur.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER