Tereyağlı Kuşkonmaz

Tereyağlı Kuşkonmaz, sade yenebileceği gibi et ve balık yanında servis yapılabilir. Tarifi hazırlarken, kuşkonmazların taze olmasına dikkat ediniz.

Tereyağlı Kuşkonmaz
Tereyağlı Kuşkonmaz

Kuşkonmaz yada diğer ismi asparagas olan bu faydalı sebze, özellikle Mayıs ayında çıkar. Çok çabuk pişen bir sebzedir. Haşlama, kızartma, sote veya fırında pişirme yöntemleriyle birçok değişik tarifler yapılabilmektedir.

Burada paylaştığım Tereyağlı Kuşkonmaz, sade yenebileceği gibi et ve balık yanında servis yapılabilir. Tarifi hazırlarken, kuşkonmazların taze olmasına dikkat ediniz.

Kalorisi düşük kuşkonmaz, potasyum, folik asit, C vitamini, magnezyum gibi daha birçok faydalı maddeler içeren, zengin besinsel değerlere sahiptir. Çok faydalı özellikleri vardır. Yüksek tansiyon, alzaymır gibi hastalıklardan korunmak için, tüketilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Çok eski çağlarda da şifa niyetine tüketilmiş olduğuna ve tıbbi özelliklerinin olduğuna birçok kaynakta rastlanmaktadır.

Tereyağlı Kuşkonmazı, et ve balık yemekleriyle servis yapabilir veya yukarıdaki resimde görüldüğü sade olarak servis yapabilirsiniz.

Servise sıcak olarak hazır Tereyağlı Kuşkonmaz....

Tereyağlı Kuşkonmaz Malzemeler :

    700 gram kuskonmaz
    1 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 yemek kaşığı limon suyu
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı zeytinyağ
    1 yemek kaşığı rendelenmiş permesan peyniri veya eski kaşar

Tereyağlı Kuşkonmaz Hazırlanışı:

    Kuşkonmazları yıkadıktan sonra, çiçekli kısımlarının altından veya kalın kabuklarının olduğunu gördüğünüz yerden itibaren, kök kısmına doğru soyunuz. Soyarken, bıçak yada yukarıda resimde gördüğünüz gibi sebze soyacağı kullanabilirsiniz. Soyma işlemini yaparken, sert olan kök kısmında 1-2 santimlik kısım kalana kadar soyup bırakınız ve o kısımdan elinizle ikiye kırınız. Soyulmuş kabuklu olan kısımları kullanmayınız.

    Kabukları soyulmuş, sert olan kökleri kırılıp çıkarılmış kuşkonmazları yaklaşık 5 santim kadar uzunluklara kesiniz. Aldığınız sebzenin uzunluğuna göre, 2 veya 3 eşit uzunluğa bölünebilir.

    Bir tencereye suyu koyup, ortanın biraz üzeri ısıda kaynatınız.

    Kaynayan suya hazırladığınız kuşkonmazların tamamını koyup, tuz ve karabiberi ekleyiniz. Bir iki kere karıştırıp tencerenin kapağını kapatınız.

    3-4 dakika kadar pişirdikten sonra, bir bıçağın ucunu batırarak piştiğini kontrol ediniz. Kolaylıkla batıyorsa limon suyu, tereyağ ve sıvı yağ ilave edip hafif karıştınız. 
    Tencerenin kapağı açık olarak 8-10 dakika kadar daha pişiriniz.

    Tenceredeki pişmiş kuşkonmazları bir tabağına aktarıp üzerine rendelenmiş peyniri serpiniz ve sıcak olarak olarak servis yapınız.
    

3-4 kişilik Afiyet olsun!

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2014, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109