KEFİR TARİFİ

Kefir tarifi ve kullanılan malzemeler

KEFİR TARİFİ
KEFİR TARİFİ

Kefir tarifi ve kullanılan malzemeler

Malzemeler
    3-5 çay kaşığı kefir mayası
    750 ml pastorize süt
    750 mililitrelik cam kavanoz

Kefir tarifi ve Yapılışı

    Sütün tam yağlı ya da yarım yağlı olması fark etmez. Oda sıcaklığında bekleyen sütü cam kavanoza aktarın. 3-5 çay kaşığı kefir mayası ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. (kefir mayasını internet üzerinden, kefir yapanlardan isteyebilirsiniz. Kefir yapanlar birbirleriyle maya paylaşımı yapıyorlar) Kavanozun üzerinde iki parmak kadar boşluk bırakın. Kavanozun kapağını gevşek kapatın ki hava girebilsin.

    Kavanozu 25-30 derece sıcaklıkta, güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 gün boyunca bekletin. Bekletirken günde 3-4 kez kavanozun kapağını açıp gazı dışarı çıkarmanız grekir. Sütün üzerinde sarımtırak renkte kaymak görüntüsü oluşacaktır.

    Gün geçtikçe üzerinde sarımsı, saydam ve en az 3 parmak kalınlığında bir su oluşacaktır. Kefir ise kavanozun alt ya da üst tarafında yoğurt kıvamında toplanacaktır.
    Kefiri süzmek için, geniş, derin ve en önemlisi metal olmayan bir kabın üzerine ince gözenekli, plastik bir süzgeç yerleştirin. Kefiri süzgece aktarıp parmağınızla yavaş yavaş karıştırın. Süzgecin üzerinde küçük tanecikler halinde kalan mayayı temiz bir kaba alın. Süzülmüş kefiri huni yardımıyla plastik ya da cam kavanoza koyarak saklayabilirsiniz.

    Kefir yapıldıktan sonra buzdolabında en fazla 2-3 gün saklanabilir.


    Kefir mayasını saklamak için, bir kaba aldığınız kefir mayasını tazyikli olmayan suyla yıkayın. Yeşil cam şişeye koyup üzerine mayanın 2 misli kadar soğuk su ekleyin. Kefir mayasını üzeirni kapatmadan, buzdolabının alt kısmında yaklaşık bir ay kadar saklayabilirsiniz.

Not: Kefir mayalarken metal kap ve kaşık kullanılmaz. Metal ürünlerde saklanılması önerilmez. Mayalanma süresi sıcaklığa göre kısa veya uzun olabilir. Kış aylarında, uygun sıcaklık olmazsa, mayalanma işlemi 7-8 günde de gerçekleşebilir. Yazın bir günde bile mayalandığı olur.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2014, 21:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER