Kaç Çeşit Oda Termosdatı Vardır

Kombide tasarruf amacıyla uygulanabilecek önlemler, tanımlar ve uygun önerilerin bu başlık altında toplanması düşünülmektedir.

Kaç Çeşit Oda Termosdatı Vardır
Böylece ilgilenen her arkadaşımızın başvuracağı bir kaynak olacaktır. Oda termostatı, termostatik vana, ısı levhaları, yalıtım konusunda danışmak isteyen, fikirleri olanlar da buraya yazabilir. Zaman içinde buraya sizlerin de katkısıyla birçok bilgi aktarılmaya çalışılacaktır. Tabi bu bir süre alacaktır. Başlangıç olması nedeniyle modülasyon, oda termostatı konusunu buraya aktardım. Diğer arkadaşlarımızın da katkılarını bekliyorum.

Bu modülasyon olayı; yabancı kökenli, anlaşılması ilk etapta güç bir kelime olduğu için çok abartılıyor. Önce modülasyonun tanımı ile başlayalım: modülasyon, kombinin alev boyunu, dolayısıyla kombinin yanması için gerekli hava ve gaz karışımını ayarlayarak o andaki ısı ihtiyacı kadar ısı üretmesi, böylece yakıttan ve kombi ömründen tasarruf sağlaması olarak tanımlanır.
Bu yabancı terim yüzünden, oda termostatıyla kullanılmayan hiçbir kombi modülasyon yapmaz diye düşünülüyor. Peki o zaman bu kombiler neden "modülasyonlu" özelliği ile satılıyor? Yada satışa sunulurken "sadece oda termostatı ile modülasyon yapar" deniyor mu? Hatta normal oda termostatları da bu nedenle modülasyon yaptırmaz sanılıyor. Sizin gibi "modülasyonsuz oda termostatının tasarrufa faydası yok" diye düşünenler çoğunlukta. Bunun doğru olmadığını 3 aşamada anlatmaya çalışayım.
1-Oda termostatı olmayan kombide modülasyon: Oda termostatı olmayan kombiyi düşünün. Kombi ısısını 50 dereceye ayarladınız. 36 derecede önce alev boyutu yüksek şekilde kombi çalıştı. 50 dereceye yaklaşırken örneğin 45-46 derecede kombi MODÜLASYON YAPARAK alev boyutunu kısar. Yavaşça 50 dereceye ulaştırır. 50 derecede kombi kendini kapatır ve devir daimle kombi suyu sıcaklığı 36 dereceye ininceye kadar çalışmaz. Sonra tekrar aynı işlem başlar. Buna, kombinin ayarladığımız azami ısısına duyarlı MODÜLASYON diyebiliriz.

2- Modülasyonsuz oda termostatında modülasyon: Kombi ısısını 50 dereceye, oda termostatını 22 dereceye ayarladınız. 36 derecede önce alev boyutu yüksek şekilde kombi çalıştı. 50 dereceye yaklaşırken örneğin 45-46 derecede kombi MODÜLASYON YAPARAK alev boyutunu kısar. Yavaşça 50 dereceye ulaştırır. 50 derecede kombi kendini kapatır ve devir daimle kombi suyu sıcaklığı 36 dereceye ininceye kadar çalışmaz. Sonra tekrar aynı işlem başlar. Böylece yoğuşmalı kombilerde 50 derece geçilmediği için tasarruf sağlanmaya devam edilir. Oda ısısı 22,5 dereceye geldiğinde kombiyi tamamen kapatır ve 21,5 dereceye ininceye kadar çalıştırmaz.

3- Modülasyonlu oda termostatı ile çalıştırılan kombide modülasyon: Kombi ısısını 65 dereceye, oda termostatını da 22 dereceye ayarladınız. Dış ısı ise bugünler gibi çok düşük değil. Oda termostatı, bu ısılarda kombi ısısını genelde 50 derecenin üzerine çıkarmaz. Yoğuşmalı ise azami tasarruf sağlatır. Yukarda anlattığımızdan extra farkı budur.

1. durum (oda termostatı olmayan kombi) ile 3. DURUM(MODÜLASYONLU ODA TERMOSTATI OLAN KOMBİ) ve 2. DURUM (MODÜLASYONSUZ ODA TERMOSTATI olan kombi) arasındaki fark şudur: Gündüz en yüksek ısının +8 derece, gece en düşük ısının -3 derece olduğu bir kenti ele alalım:

1. durumda kombi kendi suyunun sıcaklığına göre sürekli çalışacaktır. Böylece gündüz saatlerinde iç ısı 28-29 dereceye çıksa da kombi kapanmayacak, çalışmaya devam edecektir. Gece ev ısısının +18 dereceye düşmesine engel olamayacaktır. Böylece gündüz gereksiz yakıt kullanımının önüne geçilemeyecektir. Gündüz yakıt kaybının bir bölümünü gece ısısının arttırmasında kullanamayacaktır.

3. durum (Modülasyonlu) ve 2. durum (Modülasyonsuz) oda termostatı kullanımı arasındaki tek fark; kombi ısısını 65-70 dereceye ayarlasanız da oda ısısı çok düşmedikçe (yada varsa dış ısı sensörüne göre dış ısı çok düşmedikçe) bu ısılara çıkarmamasıdır.
Modülasyonsuz oda termostatı kullanımında 50 dereceye ayarlayıp, oda ısısı 10 saat civarında istenilen 22 dereceye gelmediği çok soğuk günlerde 55-60'a (bir zahmet manuel) çıkararak aynı oranda tasarrufu sağlamanız mümkündür.

Sonuç olarak; oda termostatı olmadan bir kombi düşünülemez. Kombi fiyatını değerlendirirken, mutlaka oda termostatı fiyatını ekleyip ona göre sıralama yapın. Aksi halde ucuz sandığınız kombi pahalı görünenden daha fazlaya gelebilir. Örneğin kalitesi ve fiyatı uygun ECA premix'deki çok yüksek oda termostatı fiyatı (500 TL yi bulanı var)nedeniyle diğer pahalı markalar arasındaki fark kapanmaktadır. Önceleri gereksiz gibi gelen termostat, yakıt tasarrufu ve sağlığa yararı nedeniyle mutlaka ön plana çıkacaktır.

Örneğin bahar geçiş dönemlerinde gündüzleri gerekmeyen kombi, geç saatlerdeki ısı düşmesi ile kendiliğinden çalışmalıdır. Bunun insan sağlığı için gerekliliği tartışılmazdır. Özellikle çocuklu evlerde, gerektiğinde yanmayan veya fazla yanan kombi hastalıklara yol açar. Madem gelişmiş kombiler alıyor ve kullanıyoruz, önemli olan amaç iç ısının stabil tutulması olmalıdır.
Bana göre, termostatik vana (kombi.com da tanesi 25 TL) çok katlı yada çok büyük ev olmadıkça çok zorunlu değildir. Sadece oturulan oda ve güneş alan misafir odalarına (en fazla 2 adet) konulmasında yarar olabilir. Yaşam odası ve güneş alan kullanılmayan odalar istenildiğinden fazla sıcak olacağından, yaşam odasındaki oda termostatı diğer odalara göre fazla sıcak görünecek ve kombi kendini çabuk kapatacaktır. Az kullanılan güneş alan odalarda ise gereksiz ısı kaybına yol açılacaktır. Termostatik vana bu sakıncaları önler. Ben, az kullandığım ve güneş alan misafir odasının vanasını tam kapatıp 1 tur açarak bunu halletmeye çalışıyorum. Ancak bu uygulamayı(normal vanadan kısma) oda termostatı olan yaşam odasında yapmamalısınız.

Termostatik vana, sadece oda termostatı olan yaşam odasına kullanışlı olabilir. Oda termostatı yaşam odasında değilse, örneğin koridorda,çocuk odasında yada yatak odasında ise bence gerekli değildir.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2012, 22:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER