ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE SEFERBERLİĞİ

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE SEFERBERLİĞİ

ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE SEFERBERLİĞİ
ÜMRANİYE BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE SEFERBERLİĞİ

Ümraniye Belediyesi, yürüttüğü geniş çaplı bir çalışmayla ambalaj, kâğıt/karton, plastik, metal atıkları ile atık pil ve yağları geri dönüşüm amacıyla topluyor. Atıkları kaynağından alarak ilgili noktalara aktaran belediye, örnek bir çevre duyarlılığına imza atıyor.

Çevre konusundaki duyarlılığı ile bilinen Ümraniye Belediyesi, bu alanda yürüttüğü atık dönüştürme çalışmaları ile hizmetlerine yenilerini ekliyor. Ümraniye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, ilçe genelinde kâğıt/karton, plastik, metal atıkları ile atık pil ve yağları geri dönüşüm amacıyla toplanıyor. Kaynaklarından ayrıştırılarak toplanan bu atıklar daha sonra anlaşmalı geri dönüşüm noktalarına aktarılıyor.

    GÜNDE 21 TON AMBALAJ ATIĞI TOPLANIYOR

    Toplanan ambalaj atıkları ilçe sınırları içerisinde, belediyenin protokol anlaşması olan lisanslı firmanın ayırma tesisinde türlerine göre (kâğıt/karton, plastik, metal) ayrıştırılarak geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Ambalaj atıklarla ilgili biriktirme kutusu ihtiyacı olan veya biriken atığını aldırmak isteyen vatandaşlar Ümraniye Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü’ne başvurabiliyor. Ayrıca Ümraniye’nin bazı mahallelerinde cadde tipi ambalaj atığı toplama konteynırları bulunuyor. Ümraniye’de günde ortalama 21 ton ambalaj atığı toplanıyor.

    İŞYERLERİ TEBLİĞATLA YÖNLENDİRİLİYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 02.07.2010 tarihinde bitkisel atık yağlar toplama devrini alan Ümraniye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından Ümraniye sınırları içersinde atık yağ oluşturan iş yerlerine tebligat yapılarak lisanslı firmalara yönlendiriliyor. Lisanslı firmalarla sözleşme imzalayan iş yerlerine 50 kg.lık atık yağ bidonları bırakılıyor. Bidon dolduğunda lisanslı firma tarafından atık yağlar alınıp geri dönüştürülme işlemi başlatılıyor. Evlerden ise istek olması halinde 5 kg.lık bidon bırakılarak lisanlı firmaya yönlendiriliyor. Atıklar biodizel olarak değerlendirilirken, Ümraniye’de günde ortalama 300 kg atık yağ toplanıyor. İlçenin bazı noktalarına konulan cam konteynırları gündeme ortalama 200 kg cam atığı toplayan Ümraniye Belediyesi, resmi kurum/kuruluş, iş yerleri, bilgi evleri ve okullara dağıtılan atık pil toplama kutu ve bidonları ile gündeme ortalama 30 kg.lık atık pil topluyor. Aynı çalışma kapsamında ömrünü tamamlamış astık lastikler de toplanıyor.  

OKULLARDA EĞİTİM SEMİNERLERİ VERİLİYOR

Ümraniye Belediyesi, bu çalışmalara ek olarak, okullarda eğitim aracılığıyla bilinçlendirme seminerleri veriyor. Vatandaşları bilgilendirme amaçlı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çeşitli etkinlikler düzenlenirken, bastırılan broşürler ve çevre ile ilgili etkinliklerde de ilçe sakinlerinin bu konuda daha duyarlı olması isteniyor.  

TİBBİ ATIKLAR DA UNUTULMADI

Çalışma kapsamında tıbbi atıklar da toplanıyor. Diş hekimleri, özel muayeneler, yirmi yataktan az yatağı olan hastaneler ve aile sağlığı merkezlerinden sözleşme yapılarak toplanan tıbbı atıklar İSTAÇ A.Ş’ye ait yakma tesisinde yakılarak bertaraf ediliyor. Ayrıca ilçedeki diyaliz hastalarının tıbbı atıkları da yine Ümraniye belediyesi tarafından evlerinden alınıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER