ÜSTAT NECİP FAZIL KISAKÜREK ÜMRANİYE’DE ANILDI

Sultanü’ş-şuara Necip Fazıl Kısakürek Atakent Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. Programda Kısakürek’in hayatından anekdotlar paylaşılarak, şiirleri okundu.

ÜSTAT NECİP FAZIL KISAKÜREK ÜMRANİYE’DE ANILDI
ÜSTAT NECİP FAZIL KISAKÜREK ÜMRANİYE’DE ANILDI

Sultanü’ş-şuara Necip Fazıl Kısakürek Atakent Kültür Merkezi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. Programda Kısakürek’in hayatından anekdotlar paylaşılarak, şiirleri okundu.

Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden şair, yazar ve düşünce adamı Necip Fazıl Kısakürek ölümünün 32. Yıldönümünde Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen özel bir programla anıldı. Kısakürek’in yazarlığı, şairliği ve düşünce dünyası hakkında bilgilerin aktarıldığı programın moderatörlüğünü şair ve yazar Adnan Özer’in yaptığı panele Ali Ayçil, Furkan Çalışkan ve Mustafa Akar konuşmacı olarak katılırken, Murat Şimşek de Üstat Necip Fazıl’ın şiirlerini, gitar ve keman eşliğinde seslendirdi.

Şairliğe 12 yaşındayken annesinin isteğiyle adım atan ve ilk şiirleri ‘Yeni Mecmua'da yayımlanan Necip Fazıl, ‘Milli Mecmua’ ve ‘Yeni Hayat’ dergilerinde çıkan şiirleriyle sanat dünyasında isminden söz ettirdi. Bir süre yaşadığı Paris’ten döndükten sonra yayımladığı, ‘Örümcek Ağı’ ve ‘Kaldırımlar’ adlı şiir kitapları onu genç yaşta çağdaşı olan şairlerin bir adım önüne geçirerek, dönemin edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlık ve heyecan uyandırdı. Çıkardığı Büyük Doğu Dergisi aracılığıyla, siyasi ve İslami bir hareket olarak kabul edilen ‘Büyük Doğu Hareketi’nin önderliğini yapan Kısakürek, dönemin basın merkezi olan Bab-ı Ali’nin de önemli isimlerinden biri olmuştur.

Düzenlenen panelde konuşmacı olan şairler bir ideolog, edebiyat ve gönül adamı olarak Necip Fazıl’ın, farklı yönlerini ele alıp değerlendirdi. Ali Ayçil Necip Fazıl’ın yazarlık yönünü, Furkan Çalışkan kişiliğini, Mustafa Akar da üstadın düşünce dünyasını ve bilinmeyen yönlerini izleyicilerle paylaştı.

Programın moderatörü olan şair Adnan Özer, Necip Fazıl’ın Anadolu'nun sesi olduğunu belirterek, “O, her alanda kalıcı eserler veren Türkiye'nin önemli düşünürlerinden biridir. Şiirleriyle, hikâyeleriyle, oyunlarıyla Türkiye'nin yüz akıdır. Karakteristik özellikleri, yetenekleri, birikimi ve otuzlu yaşlara kadar içinde var olduğu ortam gereği, hep sınanarak yaşayan yazarlardan biri de Üstat Necip Fazıl Kısakürek'tir. Kendisi hayatındaki bu sınavın ne denli zor olduğunun bilincindedir.” dedi.

Kısakürek’in edebi yönü ve fikirleriyle nesilleri aydınlattığını belirten şair Ali Ayçil, "Şairler, düşünce dünyamızı genişleten, bizlere geleceğimizi gösteren kişilerdir. Necip Fazıl üstadımız da bu anlamda bir önderdir. Dolayısıyla bu törenleri ritüel boyutundan çıkarıp, daha öte bir anlama taşımamız gerekiyor. Bu değerlerimizin bizim düşünce dünyamızda ve elbette ki, medeniyet dünyamızda açtığı çığırları hissetmemiz, müşahede etmemiz ve bunları zenginleştirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.

     “Üstat Necip Fazıl, gençliğe ve gençliğin içinde yer aldığı kavgalara, problemlere reçeteler hazırlamış ve bunlarla birçok neslin tedavisi için bize ışık tutmuştur” diyen şair Mustafa Akar, üstadı anlamak için eserlerinin daha çok okunmasının gerektiğini ifade etti.

Şair Furkan Çalışkan, Necip Fazıl’ın kitleleri etkilemiş ve halen etkilemeye devam eden, ölümünden sonra dahi eserleri ilk günkü heyecanla takip edilen ender şahsiyetlerden biri olduğunu dile getirerek, “Yirminci yüzyılda düşünce dünyamızda, engin dehası, sanatı, aksiyonu ile Türk insanını aydınlatmış ve yol göstermiş büyük bir dava, sanat ve fikir adamıdır” diyerek sözlerine son verdi.
Ümraniyeli izleyenlerin büyük ilgi gösterdiği program alkışlar eşliğinde sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2015, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER