ÜMRANİYE MEYDANI’NDA KEŞKEK ŞÖLENİ COŞKUSU

Ümraniye Belediyesi ve KASDER’in ortaklaşa düzenlediği; büyük ilgi gören şölende, 60 kazan keşkek pişirilerek, vatandaşlara ikram edildi.

ÜMRANİYE MEYDANI’NDA KEŞKEK ŞÖLENİ COŞKUSU

 ÜMRANİYE MEYDANI’NDA KEŞKEK ŞÖLENİ COŞKUSU

Bu yıl 2.si düzenlenen Keşkek Şöleni Ümraniye Meydanı’nda binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Ümraniye Belediyesi ve KASDER’in ortaklaşa düzenlediği; büyük ilgi gören şölende, 60 kazan keşkek pişirilerek, vatandaşlara ikram edildi.

Ümraniye Belediyesi ve KASDER Ümraniye Şubesi, Kastamonulu hemşehrilerin bir araya gelmesi ve Kastamonu’nun yöresel lezzeti olan keşkeği tanıtmak ve ikramda bulunmak adına Ümraniye Meydanı’nda Keşkek Şöleni tertip etti. Sosyal belediyecilik denince, akla ilk gelen belediyelerden biri olan Ümraniye Belediyesi’nin ilkini geçen yıl düzenlediği Keşkek Şöleni gördüğü yoğun ilgiden dolayı bu yıl da gerçekleştirildi.

Düzenlenen şölene Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra; AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, KASDER Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes bilgin ve Yönetimi, AK Parti Ümraniye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Yasin Çakar ve Yönetimi, Belediye Başkan Yardımcıları, KASDER Ümraniye Şube Başkanı Yunus Kökten, muhtarlar, meclis üyeleri, AK Parti Teşkilat Mensupları STK temsilcileri, birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sabahın erken saatlerinde Ümraniye Meydanı’na kurulan 60 kazanda; 1 ton, et, 1 ton buğday, 1 ton süt, 5 ton su ve 4 ton odun kullanılarak hazırlanan keşkek, öğle saatlerinde vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, büyük bir emek verilerek hazırlanan keşkeği vatandaşlara kendi eliyle dağıttı. Dağıtımın ardından programa geçildi. Şölen Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Şölenin ilk konuşmasını KASDER Ümraniye Şube Başkanı Yunus Kökten yaptı. Kastamonu’nun en çok göç veren şehir olduğunu belirten Kökten, “Yöremizin damak tatlarını buradaki hemşehrilerimize tanıtmak için böyle bir organizasyon yapmış bulunmaktayız. Belediye Başkanımız Sayın Hasan Can’a şahsım, yönetimim ve Kastamonulular adına teşekkür ediyorum” dedi.

KASDER Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu da bir konuşma yaptı. Çilingiroğlu: “KASDER Genel Başkanı olarak, bizlere desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Ümraniye Belediye Başkanımız Hasan Can’a ve Belediye Başkan Yardımcımız Mustafa Küçükkapdan’a sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.

Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk de şölende bir konuşma gerçekleştirdi. Kastamonu’da 4 yıl Bozkurt Müftülüğü yaptığını belirten Yılmaztürk, “Kastamonu görülmeye değer, yaşanılması gereken yerlerden bir tanesi. Kastamonu insanının maneviyatı yüksektir, millet ve memleket sevdalısıdır. Cenab-ı Hak birliğimizi daim eylesin. Rabbim bu programı tertip eden Belediye Başkanımızdan, ekibinden ve KASDER’den razı olsun” diyerek konuşmasına son verdi.

BAŞKAN HASAN CAN: “MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI OLAN KEŞKEK GELENEĞİMİZİN UNUTULMAMASI LAZIM”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Yılmaztürk’ten sonra konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Hasan Can: “Keşkek Anadolumuzun birçok yöresinin düğün, dernek ve cemiyet yemeğidir. Anadolu’nun birçok yerinde keşkek geleneği vardır. Keşkek kıymetli misafirleri ağırlama yemeğidir. Bu geleneğin bitmemesi lazım. Yapılması zor bir yemek olduğu için önemli bir yemektir” dedi.

 

Başkan Hasan Can keşkeği orijinal haliyle yaptıklarını vurgulayarak: “Geçen sene de bu şenliği düzenledik ve 50 kazan keşkek dağıttık. Bu sene 60 oldu. Kazanları bile köylerden topladık getirdik. Çünkü orijinal haliyle yapıyoruz. Odun ateşinde yapıyoruz. Ben bu anlamda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Keşkek hazırlamanın zor bir iş olduğunu belirten Başkan Hasan Can, “Bu kadar meşakkatli olduğu için diğer yemekler gibi her gün pişirilebilecek bir yemek değil. Meydanda gördüğünüz keşkek sabahın erken saatlerinde hazırlanmaya başladı. 7-8 saat odun ateşiyle pişirildi. Dolayısıyla her gün pişirilecek bir yemek değil keşkek” dedi.

Keşkeğin Anadolu’da kıymetli misafirler geldiğinde ikram edilen bir yemek olduğunu da kaydeden Başkan Hasan Can, “Bu fast-food çağında bu güzel yemeğimiz, milli kültürümüzün bir parçası olan keşkek geleneğimizin unutulmaması lazım. Uzun vadede, emek isteyen yemeklerimiz yok olmaya mahkûm olabilir. Onun için belediyeler ve STK’lar bu türden geleneklerimizi ve göreneklerimizi yeni kuşaklara aktarmak bakımından çalışmalar yapmalıdır” diyerek konuşmasına son verdi.

Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu da Başkan Hasan Can’dan sonra bir konuşma yaptı. Karamehmetoğlu: “Kastamonu İstanbul’da çok önemli bir yer tutuyor. Kastamonu tarihiyle, kültürüyle ve yetiştirdiği ilim adamlarıyla ülkemizde önemli bir yere sahip. Bu güzel programın yapılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Başkan Hasan Can ve Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükkapdan’a KASDER tarafından ahşaptan yapılmış kadırga maketi takdim edildi.

Şölen, yöresel sanatçılar Arzu Akça, Mete Tafracı ve Fındıkkurdu Berna’nın söyledikleri şarkılarla son buldu. Gün boyu devam eden şölende, keşkek ikramının yanı sıra, Kastamonu’nun yöresel içeceği olan kızılcık ekşisi şerbeti de dağıtıldı.  Öte yandan vatandaşlar şenlik alanında kurulan stantlardan Kastamonu yöresine ait giysi ve yiyeceklerden satın aldı.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER