Atlasjet, Kırım yolcusuyla oyun oynuyor

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra, yarımadaya uluslararası uçuşların yasaklanması ve Rus şirketleri dışında seferlerin yapılmamasına rağmen bilet satışı gerçekleştiren Atlasjet bugün itibariyle Kırım'a bilet satışını durdurdu.

Atlasjet, Kırım yolcusuyla oyun oynuyor
Atlasjet, Kırım yolcusuyla oyun oynuyor

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra, yarımadaya uluslararası uçuşların yasaklanması ve Rus şirketleri dışında seferlerin yapılmamasına rağmen bilet satışı gerçekleştiren Atlasjet bugün itibariyle Kırım'a bilet satışını durdurdu.

Kırım'a uçuşların yapılmasının yasaklanmasına rağmen, Türkiye'nin Atlasjet şirketi, Kırım'a 30 Haziran sonrası için bilet satmaya başladı. Bu durum halk arasında Kırım'a uluslararası uçuşların tekrar başlayacağına dair fikirlerin ve medyada buna ilişkin haberlerin çıkmasına neden oldu.

Uçuşlar konusunda kargaşaya ve tartışmalara neden olan belirsizliği gidermek amacıyla Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Atlasjet şirketi yönetimine uçuşlar konusunda açıklama yapılması için başvuruda bulundu.

Atlasjet’in müşteri ilişkileri yöneticisi Büşra Güler, başvuruya cevap verdiği açıklamada, Simferopol'deki olumsuz koşullar nedeniyle uçuşların 29.06.2014 tarihine kadar iptal edildiğini bildirdi.

Öte yandan, uçuşların 30.06.2014 tarihinde tekrar başlamasının planlandığını ve bilet satışlarının yapıldığını belirten Güler'in açıklama yazısında, "Ancak ülkede yaşanan olumsuz koşullar ve yetkili otoritelerden alınan bilgiler doğrultusunda anlık iptaller ve gecikmeler yaşanabilmektedir. Önceden gerçekleşen sefer iptalleri ve gecikmeler, ilgili seferde bulunan yolcuların cep telefonlarına sms ile bildirilmektedir. Kalkış saatine yakın meydana gelen iptal ve gecikmeler ise yolculara havalimanında bildirilmektedir. Simferopol uçuşlarımız hakkında gelişmeleri web sitemizden veya 7 gün 24 saat hizmet veren 0850 222 00 00 no'lu çağrı merkezimizden takip edebilirsiniz" deniliyor.

11 Haziran’da Atlasjet’in resmi sitesinde yayınlanan duyuruda 30 Haziran’dan itibaren seferlerin yapılacağı açıklandı, fakat 12 Haziran’da bu bildiri siteden kaldırıldı.

QHA’ya açıklama yapan ve ismini açıklamak istemeyen bilet satış elemanı, “Atlasjet’in resmi sefer iptali 26 Haziran’da bitiyor. Ondan sonraki tarihler için biletler sistem üzerinden satılıyor. Fakat bunun gibi olaylar 2-3 aydır devam ediyor, yani insanlar bileti satın alıyor, daha sonra ise iade ediyor” dedi.

Satış elemanı, Atlasjet uçaklarının yılsonuna kadar sefer yapamayacağı tahmininde bulundu.

Hukukçular ise uluslararası anlaşmalara göre işgal edilmiş bölge statüsündeki Kırım'a üçüncü ülkeye ait havayollarının uçuş yapması halinde o şirketin yaptırımlara maruz kalacağını, dünyanın diğer bölgelerine uçuş yapmasının mümkün olmayabileceğini belirtiyor.

Diğer yandan, Türkiye’nin en büyük havayolu şirketi Türk Hava Yolları’nın da Kırım’da faaliyeti durma noktasına geldi. THY Akmescit Müdür Serhat Fil ise, Twitter hesabında, " Bu akşam hüzünlü bir veda yaşandı, 3 yıllık Kırım maceramızın sonuna geliyoruz ve arkada güzel dostluklar bırakıyoruz..." şeklinde duygularını ifade etti.

Avrupa Hava Seyrüseferi Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) Nisan ayında Kırım’a uçuşları yasakladığı duyurmuştu.

EUROCONTROL’ün ICAO’nun uluslararası sivil havacılık sözleşmesine uyarak Ukrayna hava sahasının herhangi bir bölgesinde Ukrayna yönetimi tarafından yayınlanmamış tek taraflı hava seyrüsefer hizmeti deklarasyonlarını tanımayacağını söyledi.

EUROCONTROL, Akmescit ve Sivastopol uçuşları diğer yeni bir duyuru yapılana dek yasak olduğunu bildirdi.

Kaynak : Kırım Haber Ajansı, Haberi okumak için tıkla

UCUZ UÇAK BİLETİ

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2014, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER