Tarihi Gezerek ve Yaşayarak Öğreniyorlar

Tarih konusunda kafamız biraz karışık! Dizilerde anlatılanlar mı doğru, kitapta yazanlar mı, yoksa filmlerde izlediklerimiz mi? Tuzla Belediyesi ilköğretim ve lise öğrencilerine tarihi yerinde ve doğru öğretmek için proje geliştirdi.

Tarihi Gezerek ve Yaşayarak Öğreniyorlar
 Üç ay boyunca 45 öğretmene eğitimler verdi. Şimdi İstanbul, Bursa, Çanakkale, İznik ve Edirne'de eğitim alan rehberlerle geziler düzenleniyor.

"Hocam, Sultan Süleyman dizilerde anlatıldığı gibi mi, haremde neler yapılıyor, Pargalı İbrahim ve Hürrem iyi biri mi, padişahlar sürekli bu sarayda mı yaşıyordu?" Bu sorular Behiye Dr. Neviz Işıl Anadolu Lisesi öğrencilerine ait.

Tahmin edildiği gibi Topkapı Sarayı'ndayız. 16 öğrenci ve üç öğretmenle birlikte saray hakkında yerinde bilgi ediniyoruz. Sözünü ettiğimiz 'gezi rehberliği projesinin hayata geçirilmiş hali. Proje şöyle işliyor; Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, çeşitli branşlarda 45 öğretmene tarihçi Talha Uğurluel rehberliğinde üç aylık bir eğitim verdi.

Eğitim alan öğretmenler İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa ve İznik'e gezi düzenleyerek, öğrencilere tarih şuurunu yerinde öğretmeyi amaçlıyor. Projenin ilk ayağı İstanbul'du. öğrenciler Osmanlı Devleti, saray kültürü, harem gibi konular hakkında zihinlerindeki soruları yöneltti. Amaç, öğrencilere mekânı anlatmak değildi elbette, onlara tarih şuuru ve bilgisi aşılamak. İlköğretim ve lise öğrencilerini kapsayan proje, Türkiye'de bir ilk. Çalışmanın İstanbul ayağı; Sultanahmet, Eyüp, Topkapı, Ayasofya ve Süleymaniye'yi sınırları içine alıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde beş şehirde yapılacak gezilerde 10 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.


Tarih Bilinci Oluşacak

Tuzla Gezi Rehberini Yetiştiriyor Projesi; Tuzla Belediyesi sponsorluğunda, Tuzla Kaymakamlığı ve Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ortak çalışması olduğunu ifade eden Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi YAZICI; öğretmenlerden kendilerine böyle bir talep geldiğinde bunu seve seve kabul ettiklerini ifade etti.

Başkan Yazıcı ”Tarih bilincimizin ve şuurumuzun her geçen gün erozyona uğradığı bir dönemde öğretmenlerimizin bu işe sahip çıkmaları bizleri çok mutlu etti. Bu işin projelendirilmesi için Sayın Kaymakamımızın desteğiyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve bünyesindeki Ar-Ge Birimi ile birlikte projeyi başlattık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Tuzla Belediyesi olarak Tarihi Şehir Gezileri düzenlediklerini, binlerce Tuzlalı’nın kültür mirasımızın en kıymetli eserlerinin bulunduğu şehirleri gezdiklerini belirten Başkan Yazıcı “ Tarihimize ve kültürümüze büyük önem vererek hizmetlerimizi sunuyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2012, 20:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER