Yörük Kültürü ve Anadolu

Yörükler Anadolu da bin yıllık Türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya devam ediyorlar.

Yörük Kültürü ve Anadolu
 Yörük Kültürü ve Anadolu

Yörükler Anadolu da bin yıllık Türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya devam ediyorlar.

Malazgirt zaferinden sonra Anadoluyu yurt edindiler. Yörük, Manav, Türkmen, Karakeçili, Sarıkeçili, Akkoyunlu, Karakoyunlu, Honamlı, Hayta, Boynuinceli, Bozulmuş, Varsak, Avşar, gibi yetiştirdikleri hayvanlar yada yöre'ye göre isim alsa da aşiretleri ve obaları farklı olsa da hepsi aynı soydan, aynı boydan kökü bir Oğuz Türkü'dür. Türk'ün özüdür.


Konar-göçer bir yaşam tarzı, yaylak-kışlak hayatı olmak üzere iki bölüm ve yolcuktan oluşur. Hayatları bu yollarda geçiyor. Çileli bir hayat, göç yollarında yaşanan sıkıntılar ise ayrı bir dert. Bir yaşam kültürü olmuş, yollarda doğanlar, ölenler artık sıradan bir hale gelmiş. Bir konar göçer kültür oluşmuş, efsaneker, hikayeler, türkküler, şiirler, ağıtlar ve kendine has bir yaşam tarzı.
Dünyada yaşanan virüs salgını sonrası gözler bir anda yarım ve hayvancılığı çevrildi. Bu vesileyle unutulan Yörük Türkleri de hatırlamış oldu. Anadolu mümbit bir cağrafya ve sığınılacak güvenli liman. Anadolu insanı üretken ve merhametli bu değerlerimizi günışına çıkarma zamanı gelmiştir.
Defalarca toplantılar, seminerler, çalıştaylar yapıldı, sorunlar konuşuldu, raporlar hazırlandı ve seçimler bitince herşey unutuldu verdi.
Kaderin cilvesi, hiç hesap ya yokken bir anda gözler yeniden Yörüklerle çevrildi, iyi de oldu.
Yeniden özümüze dönme fırsatı oldu. Bu kültürü yok etmeyelim. İmkansızlıklar ve şehir özentisi ile yörük hayatına ilgi azalsada hala gelenek ve görenekler devam ediyor.
Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu da olmak üzere Anadolu nun büyük kesiminde tarım ve hayvancılık yapan Yörükler var. Bunlara basit destekler verilecek, bütçeden büyük harcamalar yapılmasına gerek yok. Sadece, mera, otlak, arazi, tohum, gübre, mazot, küspe, yem, pazarlama destekleri verilmesi yeterli olacak. Tarım Bakanlığı bir kısım destekler veriyor ama yeterli değildir.
Yeni dönemde artık modern tarım ve hayvancılığa geçilmelidir. Buna göre kalkınma planı hazırlanmalı. Eğitim ve teknik destek verilmelı, ne kadar atıl durumda hazine arazisi varsa ekilip biçilmelidir. Yörükleri de artık oyalamayı bırakalım. Sorunlarını kalıcı olarak çözelim. 
Bürokratlar da sorunların çözümü ne yardımcı olmalıdır. Yayla, otlak, mera, mezra iki ihtilaflı konular var iki köy, iki ilçe ya da iki il arasında, bu tür konuları hızla arabulucuk ile aşalım ve bir an önce üretime başlayalım. Yörukler Anadolu nun tapusudur. Sahip çıkalım, sorunlarını çözelim. Yörükler bu ülkenin direğidir. Bu direği güçlendirelim.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER