Tapuda Online Dönem Başlıyor!

Tapuda miras yoluyla elde edilen veraset ve intikal işlemlerinde yeni bir döneme geçiliyor. Ayrıca, gayrimenkulde e-haciz uygulaması da başlayacak.

Tapuda Online Dönem Başlıyor!
 Tapuda Online Dönem Başlıyor!

Tapuda miras yoluyla elde edilen veraset ve intikal işlemlerinde yeni bir döneme geçiliyor. Ayrıca, gayrimenkulde e-haciz uygulaması da başlayacak.

Önümüzdeki günlerde kağıt yerine online dönem başlayacak! İşlemler sırasında 59 yıllık kayıtları incelemek yerine vatandaşların işlemleri anında yapılacak. Ayrıca, gayrimenkulde e-haciz uygulaması da başlayacak.

Tapuda köklü değişiklikler yaratacak devrim niteliği taşıyan düzenlemeler hayata geçiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara göre baba ya da yakınlarından miras kalan kişilerin uzun süre Veraset ve İntikal Komisyonu’ndan çıkacak kararı beklemek zorunda kalmayacaklar. Veraset ve İntikal Kanunu uyarında herhangi bir satış için bugünün tarihinden 1 Mart 1957 tarihine kadar olan tüm dönemlere yani 59 yıl geçmiş dönerek tüm kayıtlar inceleniyordu. Bu inceleme işlemleri de sürecin oldukça uzamasına sebep oluyordu. Konuyla alakalı yasal değişiklik yapılması istenirken genel müdürlük de bu konuda bir öneride bulunarak herhangi bir yakını vefat etmiş olan ve kendisine taşınmaz miras kalan kişiler tapu işlemlerini hemen gerçekleştirebilecek. İlişiği yine Maliye tarafından kesilecek olsa da vatandaşlar tapuya gittikleri zaman işlemlerini yapabilecekler. Maliye’ye bildirimde bulunma işlemini daha sonra yapabilecekler.

Gayrimenkulde E-Haciz başlayacak!

Tapuda yürütülen bir diğer düzenleme de elektronik haciz uygulaması olarak bilinen e-haciz kapsamının genişletilmesine yönelik oldu. Motorlu taşıtlarda gerçekleştirilen haciz uygulamasının gayrimenkulleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi ve genişletilmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

E-Haciz uygulaması 2017'de başlayacak!

Yasa değişikliği talebinin kabul edilmesi durumunda uygulama yazılımının tamamlanabilmesi için yürürlüğe girme tarihi 1 Temmuz 2017 olarak planlanıyor. Böylece tamamlanması 10 günü bulan kağıt üzerindeki haciz işlemleri de hızlanmış olacak.

Diğer yandan mimari projeler de elektronik ortamdan gönderilecek. Tuzla ve Karatay Belediyeleri'nde başlatılan pilot uygulama ile vatandaşlar ev aldıkları zaman kat mülkiyeti için lazım olan mimari proje online sistem üzerinden aktarılabilecek. Online transfer sayesinde herhangi bir çıktı alınması durum mevzu olmayacak. Bu uygulama sayesinde sahteciliğin ve dolandırıcılığın da önüne geçilmiş olacak.

ATAŞEHİR TAPU DAİRESİ İLETİŞİ

KADIKÖY TAPU DAİRESİ İLETİŞİM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER