GÖKÇEADA TARİHİ VE GÜZELLİKLERİ

Çorak topraklarda bereket' tanrısı olarak adlandırılan Imbrasos'un bolluk diyarı olarak bilinen İmroz, bugünkü adıyla Gökçeada, Homeros'un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon'un adası olarak geçer.

GÖKÇEADA TARİHİ VE GÜZELLİKLERİ

TARİHÇE
  

  

Gökçeada'nın iskan tarihinin ne kadar eskiye gittiğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Adanın önceleri müstakil bir idare ile yönetilirken sonradan MÖ.500'lerde Atina şehir devletine, bir asır sonra da Delos birliğine katıldığı ifade edilir. Roma hakimiyeti sonrası Bizans idaresi altına girmiş, Latin istilası sırasında da Latinler'in eline geçmiştir. Bu hakimiyetin sona erişiyle yeniden Bizans topraklarına katılan ada, giderek Venedik ve Cenevizliler'in dikkatini çekmeye başlamıştır. Ege ve Karadeniz'de ticari faaliyetleri artın bu devletler, stratejik önemi bulunan adayı hakimiyetleri altına almaya çalışmışlardır.

        Ada, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlığı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 471 yıl Osmanlı idaresinde kalan Gökçeada'da Türk ve Rum vatandaşlar huzur içerisinde yaşamışlar. Dinlerini, örf, adet ve geleneklerini sınırsız kullanmışlardır.

       Kanuni Sultan Süleyman döneminde vakıf haline getirilen Gökçeada, Balkan Harbi sırasında İtalyanlar'ın, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin, kısa bir süre de Yunanistan'ın egemenliğine geçmiştir. Lozan Antlaşması neticesinde 22 Eylül 1923'te Türkiye Cumhuriyeti topraklarına fiilen katılmıştır. Bu tarih Gökçeada'nın kurtuluşu olarak kutlanır.

ULAŞIM
                   

Ada'nın ulaşımı deniz yoluyla sağlanmaktadır. Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş'ye ait arabalı vapuru Kabatepe-Gökçeada ile Gökçeada-Kabatepe seferleri, bunun yanı sıra haftanın belirli günleri Çanakkale/Gökçeada ve Gökçeada-Çanakkale seferleri ile  ulaşım sağlanmaktadır.

            Gökçeada'ya İstanbul'dan gelenler için Kabatepe Limanı, Anadolu'dan gelenler için Çanakkale Limanı daha uygundur. İstanbul  Kabatepe arası yaklaşık350 km.'dir. (TEM Otoyolu'ndan Kınalı çıkışından, Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat üzerinden Kabatepe). Ankara'dan Çanakkale653 km, İzmir'den319 km. ve Bursa'dan271 km. uzaklıktadır.

            Gemi seferlerinde yaz ve kış aylarında hava şartları ve yolcu yoğunluğuna göre farklı sefer tarifesi uygulanmaktadır. Kışın daha az olan sefer sayısı yazın daha da artmaktadır.Bu nedenle özellikle kış aylarında Gökçeada'ya gelmeden önce mutlaka gemi saatleri konusunda bilgi almanız gerekmektedir.

Öte yandan Gökçeada'da 1200 metre pist uzunluğu olan sivil havacılığa da açık havaalanı mevcuttur. Şu anda da DHMİ ve DLH Genel Müdürlüğü'nce 3000 metre pist uzunluğu olacak yeni bir havaalanı yapılmakta olup yakın bir zamanda bitirilerek ulaşıma açılması düşünülmektedir.

ADA EKONOMİSİ ve ÜRETİM        
  

Ada nüfusunun çoğunluğu işçi, memur kesiminin yanı sıra tarım, hayvancılık ve son yıllarda büyük bir gelişme gösteren ev pansiyonculuğu ile uğraşan insanlardan oluşur. Gökçeada'da büyük sanayi işletmelerinin bulunmaması Ada halkını alternatif geçim kaynaklarına yöneltmiştir. Halkın geçim kaynaklarını oluşturan ve günden güne gelişen üretim sektörleri ise şöyledir;
Zeytincilik

            Mevcut ada ikliminin zeytin üretimine elverişli olması sebebiyle zeytincilik, ada halkının önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Bu konuda yerli halka, zeytinciliğin geliştirilmesi ve teşviki amacıyla YPK ( Yüksek Planlama Kurulu ) tarafından gerekli kaynak yardımı yapılmış olup zeytincilik, her geçen yıl ada ekonomisinde daha çok önem kazanmaktadır. Bu vesile ile şuan Gökçeada'da organik zeytinyağı üreten Ekozey, Etis, Ezey ve Elta Tarım İşletmesi adı altında 4 adet işletme mevcuttur. Kaliteli,sertifikalı ve en önemlisi de doğal yollarla üretilen organik zeytinyağı yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmekle birlikte kalitesini kanıtlamıştır.      
           
Arıcılık

Doğal çoğrafyası ile sağlıklı ürünlerin üretimi açısından eşsiz fırsatlar sunan Gökçeada'da yaşayanların önemli bir gelir kaynağı da arıcılıktır. Halen üretilen katkısız çam ve kekik balları ada içerisinde tüketilmekte ve yaz aylarında ise Gökçeada'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin tüketimine sunulmaktadır. Yaygın olarak yapılan arıcılık kapsamında Gökçeada'da yaklaşık 2500 adet kovan bulunmaktadır. Bu sayının giderek artırılması kapsamında çalışmalar devam etmektedir ve ilk etapta kovan sayısının 5000'e çıkarılması planlanmaktadır. Üretilen balların tüketiciye daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi amacıyla da arıcılık kooperatifi kurulmuştur.


Bağcılık

Gökçeada'da geçmiş yıllarda bağcılık ve buna bağlı olarak da şarapçılık sektörünün gelişmesi amacıyla Devlet tarafından çeşitli teşvik kredileri dağıtılmış ve üreticilerin bu yöne ilgilerinin çekilmesi sağlanmıştır. Ancak kurulan bağlıklarda üretilen üzümü işleyecek bir tesisin bulunmaması üreticileri olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenle üretici sayısında bir azalma görülmüştür. Fakat bu yönde kararlı tutum sergileyen üreticiler kendi imkanları ile evlerinde ürettikleri şarapları piyasaya sunmuşlardır. Ada dışında büyük ün yapan ev yapımı Gökçeada şarapları büyük ilgi görerek adeta Gökçeada ismi ile özdeşleşmiştir. Bu sektörün geliştirilmesi amacıyla Amerikan türü asma anaçları yerli türler ile aşılanmakta ve üzüm üretiminin dolayısıyla şarap üretiminin artması için faaliyetler devam etmektedir.
 

Organik tarım

Son yıllarda güncel bir konu olan organik tarım üzerinde de Gökçeada'da gerekli çalışmalara başlanmıştır. Gökçeada'da ilk olarak zeytincilik üzerinde başlanılan organik tarım çalışmalarının kapsamı genişletilerek, üreticilerin daha fazla ürün ve gelir elde etmesi sağlanmıştır. Kapsamın genişletilmesi ile sebze, meyve, hububat ve sanayi bitkilerinin organik tarım ile üretimi sağlanarak Ada ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlamaktadır.

Tüm bu tarımsal faaliyetlerin yanında Gökçeada'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, buna bağlı olarak da yem bitkilerinin üretimi ile meyve yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Gökçeada'da serbest koyun ve keçi yetiştiriciliğinin önlenmesi amacıyla yem bitkilerinin üretimi teşvik edilmekte, mevcut meraların ıslah çalışmaları ile kümes hayvancılığı da desteklenmektedir.

Öte yandan Gökçeada'da üretilen hububatın büyük bir kısmı ada içinde tüketilirken ayrıca düzenli olarak her yıl TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından destekleme alımı gerçekleştirilmektedir.

Balıkçılık

                                       

  Adanın açık denizde bulunması sebebiyle balıkçılık sektörü bir çok ailenin geçim kaynağı olmuştur. Yapılan bir araştırmaya göre Gökçeada'da civarı denizlerimizde 146 çeşit balık türüne rastlanmıştır. Avlanan balıklar gerek Ada içinde, gerekse Ada dışında halkın tüketimine sunulmaktadır. Her mevsimde avlanan değişik türdeki balıklar ailelerin yaşamlarını idame ettirmesinde önemli rol oynar.Ayrıca ilçede bulunan balık lokantaları deniz ürünlerinin nefasetini tüketiciye sunmaktadır.

            Otel ve Pansiyonculuk

            Turizm açısından günden güne atılım içerisinde olan Gökçeada'da ev pansiyonculuğu özellikle yaz aylarında halkın geçim kaynaklarının temelini oluşturur. Gelen yerli ve yabancı turistlerin Adada karşılaşabilecekleri konaklama sorununu tamamen ortadan kaldıran ev pansiyonculuğu Ada ekonomisine de artı bir gelir sağlar.

            Bu konuda Yeni Bademli Köyü ve Uğurlu Köyü halkı ev pansiyonculuğu ile mevcut ada turizminin konaklama ihtiyacını neredeyse tek başlarına karşılamaktadırlar. Bunun yanı sıra deniz kıyısına sıfır, lüks ve her türlü konfora sahip otellerde de yerli ve yabancı turistlerin konaklama ihtiyacı giderilmektedir. Kaleköy sahilinde bulunan 4 yıldızlı Resort otelin yanı sıra, Eski Bademli Köyü, Zeytinli Köyü, Uğurlu Köyü, İlçe merkezi ve Kuzulimanı yolu üzerinde yer alan otelleri ile Gökçeada konaklama imkanları açısından da önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

Kaleköy

                    

Gökçeada'nın en eski köylerindendir. İlçe Merkezine uzaklığı4 km.'dir. Aşağı ve Yukarı Kaleköy olmak üzere iki bölümden oluşur. Aşağı Kaleköy yaz gecelerinde İlçenin en hareketli mekanıdır. Kordonu ve çay bahçeleri, restaurant ile barlar da buradadır.

Yukarı Kaleköy'de ise Ada'nın en eski tarihi mekanlarından birisi olan İskiter Kalesi bulunmaktadır. Cenevizliler tarafından inşa edilen kalenin surları halen ayaktadır. İskiter Kalesi, Çınarlı Ovası'na hakim bir tepededir. Kalenin bulunduğu mevkiden Aşağı Kaleköy, Yenibademli, Eskibademli ve Zeytinli Köyleri net olarak görülebilir. Ayrıca, yapısı nedeniyle tıpkı bir yelkeni andıran ve ancak denizden ulaşılabilen Yelkenkaya'yı da kuzeydoğu yönüne baktığınızda buradan görmeniz mümkündür.

Yıldızkoy

            Adanın en güzel ve hatırda kalabilecek koylarından biridir. İlginç kaya oluşumlarıyla dikkat çeker. Buraya Yukarı Kaleköy'den yürüyerek ulaşılabileceği gibi Yenibademli Köyü içerisinden de ulaşılması mümkündür. Yıldızkoy'dan başlayarak Yelkenkaya arasında kalan kısım su altı güzellikleri sebebiyle TÜDAV (Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı) tarafından Su Altı Milli Parkı ilan edilmiştir. Bu park Türkiye'nin ilk ve tek Su Altı Milli Parkı'dır.

Yenibademli Köyü

            Ispartalı vatandaşlarımız ve Karadeniz'den getirilen balıkçı ailelerin iskan edildiği köydür. Adanın nüfus yoğunluğu bakımından en büyük köylerindendir. İlçe Merkezine 4 km. mesafededir. Halkı geçimini hayvancılık, ziraat ve balıkçılıkla sağlar. Bu köyümüzde ev pansiyonculuğu yaygın olarak yapılmaktadır.

Yenibademli Höyük

            Gökçeada'nın ilk sistemli arkeolojik kazısı olma ünvanını taşıyan Yenibademli Höyük, Kaleköy bölgesinde olup ilçe merkezine3 km. mesafededir. Orta büyüklükte bir höyük olan Yenibademli Höyük, doğu-batı yönünde120 m, kuzey-güney yönünde ise130 m. kadar bir alanı kapsamaktadır. Yüksekliği araziden9 m., deniz seviyesinden ise18 m. kadardır. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle 1996 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.Dr.Halime HÜRYILMAZ Başkanlığında arkeoloji öğrencilerinin ve Adalı vatandaşların katılımı ile yürütülen kazı çalışmaları neticesinde Höyük'teki yerleşmenin günümüzden 5000 yıl öncesine varan Erken ve Geç Tunç Çağları'na ait olduğu bulgulardan anlaşılmıştır.
       

Eskibademli Köyü (Giliki)

            İlçe Merkezine 4 km. mesafededir. Mimari özellik taşıyan evleriyle görülmeye değerdir. Çamaşırhane ve eski ilkokul binası gezip görülmesi gereken mekanlardandır. Çamaşırhanenin önünde bulunan asırlık çınar ağacı dikkat çekicidir. Ayrıca, güneşin batışı buradan büyük bir keyifle izlenebilir.

İlçe Merkezi

            İlçe merkezi Yenimahalle, Çınarlı Mahallesi ve Fatih Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Kuzulimanı Mahallesi olmak üzere beş mahalleden oluşmaktadır. Beş mahallede de eski yerleşimden örnekler mevcuttur. Tüm resmi daireler ve alış-veriş mekanları ilçe merkezinde bulunmaktadır.

            Görülebilecek yerler arasında Çınarlı Mahallesi'nde bulunan Osmanlı mimari örneklerini taşıyan Merkez Camii ve ilçe merkezinin üç camisinden en büyüğü olan Fatih Camii bulunmaktadır. Biri Yenimahalle ve diğeri de Fatih Mahallesi'nde bulunan iki de kilise mevcuttur.
     

Zeytinli Köyü (Ayatodori)

            İlçe Merkezine 3 km. mesafededir. Bir tepenin yamacında, zeytin ağaçları arasında kurulmuş, daha çok Rum vatandaşlarımızın yaşadığı şirin bir köydür. Yaz, kış Adanın en çok ilgi çeken mekanlarındandır. Ada'ya özgü ve Türkiye'nin dört bir tarafına nam salmış Dibek kahvesi buradadır.

Tepeköy (Agridia)
 

            İlçe Merkezi'ne uzaklığı10 km. civarındadır. Adanın, en yüksekte kurulmuş köyüdür. Rum vatandaşlarımızın yoğun halde yaşadığı köylerden biridir. Her yıl Ağustos ayında Rum vatandaşlarımız tarafından kutlanan Meryem Ana etkinliklerinde dünyanın dört bir tarafından Rumlar Tepeköy'e akın eder.

            Tepeköy'de görülebilecek diğer bir mekan ise Pınarbaşı (İspilya)'dır. Köye girmeden yaklaşık 100-150 m. öncesi sağa ayrılan toprak yoldan ulaşılan Pınarbaşı piknik yapılabilecek hoş mekanlar arasındadır. Akan doğal su ve koruma altındaki asırlık çınarlar buraya ayrı bir güzellik katar. Yaz aylarının bunaltıcı sıcağından kaçmak isteyenler için oldukça serin bir mekandır.

Karayolları Çeşmesi
     

            Adanın gözde piknik alanlarından birisidir. Yaz kış çeşmesinden akan su ve hemen yakınındaki çınar ağaçlarının altında ailece hoşça bir vakit geçirebileceğiniz alanlardan biri. İlçe merkezine yaklaşık 22 km. mesafededir. Baraj Göleti'nin geçilmesinin ardından Kapıkaya mevkiine giden yol takip edildiğinde Karayolları Çeşmesi'ne ulaşılır.  Yolun hemen sağında olup, etrafındaki zeytin ve diğer ağaçlardan oluşmuş ormanlık arazi güzel bir görüntü sergiler.       

Şahinkaya

            Trabzon'un Çaykara ilçesinden iskan suretiyle getirilen Karadenizli vatandaşlarımızın yaşadığı köydür. İlçe merkezine 16 km. uzaklıktadır. Halk burada geçimini hayvancılık, ziraat ve arıcılık ile sağlar. Burada köylüler tarafından kurulan ve hayvansal ürünlerin üretiminin gerçekleştirildiği bir mandıra mevcuttur.

Dereköy (İskinit)
   

            Adanın en eski köylerindendir. İlçe merkezine16,5 km. uzaklıktadır. 1950-60'lı yıllarda nüfus ve hane olarak Türkiye'nin en büyük köyüdür. Yaklaşık 600 hanedir. Terkedilmişliği ve boş binaları ile dikkat çeker. Köy içinde bulunan tarihi çamaşırhane de görülmesi gereken mekanlarındandır.

Uğurlu Köyü

            İlçe merkezine uzaklığı25 km.'dir. Muğla ve Burdur'dan iskan suretiyle getirilen vatandaşlarımız yaşamaktadır. Tarım, hayvancılık ve ev pansiyonculuğu halkın geçim kaynakları arasındadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Adalet Bakanlı'ğı eğitim ve dinlenme tesisleri bu köyümüzün sınırları içerisindedir.

            Adanın en doğal ve uçsuz bucaksız kumsallarından birisi olan Gizli Liman'a da bu köyden gidilir. İskeleye varmadan  sağa ayrılan yoldan yaklaşık2 km. gidildikten sonra buraya ulaşılması mümkündür. Sahil şeridinin uzunluğu yaklaşık 1-1,5 km.'dir. Sahil tamamen bakirdir ve hiçbir yapı mevcut değildir.

Şirinköy

            Bulgaristan'dan göç eden vatandaşlarımızın yerleştirildiği köydür.Ziraat ve hayvancılığın yanı sıra ev pansiyonculuğu günden güne gelişmektedir.

Lazkoyu

            Gökçeada doğal yapısı nedeniyle bir çok irili ufaklı koyu bünyesinde barındırmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Şahinkaya arazisi içerisinde yer alan Laz Koyu'dur. Buraya Şirinköy'den Kapıkaya istikametine doğru gidildiğinde ulaşılabilir. Doğal yapısıyla ve güzelliğiyle Laz Koyu hoşça vakit geçirebileceğiniz kumsallardandır.

Eşelek Köyü

            Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Eşelek Köyü, yapılan Bakacak Barajı'nın etkilenme alanında kalması nedeniyle Gökçeada'ya iskan edilmiştir. İlçe merkezine uzaklığı 10 km.'dir. Halkı geçimini ziraat ve hayvancılık ile sağlar. Ev pansiyonculuğu da günden güne artmaktadır. Köylüler tarafından yetiştirilen ürünler yol boyunda kurulan çardaklarda, Aydıncık mevkiine denize giden yerli ve yabancı misafirlere ucuz olarak satılmaktadır.

AYDINCIK SAHİLİ
      
  

            İlçe merkezine uzaklığı13 km.'dir. Yaz aylarında Adanın en gözde plajı konumundadır. Tuzgölü'ne olan yakınlığı nedeniyle de daha bir ilgi çekicidir. Sahil uzunluğu yaklaşık 2 km'dir. Kamp yapma ve çadır kurma açısından uygun bir konumdadır. Kamping alanları da mevcuttur. Rüzgar sörfüne ilgi duyanlar için de uygun bir mekan konumundadır. Bu sporu geliştirmek üzere Aydıncık Sahilinde bu sporun eğitimini alıp, profesyonel olarak yapmak isteyen sörf tutkunları için 2004 yılında Sörf Okulu kurulmuştur.  Bu sayede her geçen yıl adamıza Rüzgar Sörfü yapmak için  gelen turistlerin sayısı artmakta ve bu spor önemli bir turizm potansiyeli haline gelmektedir.

TUZGÖLÜ
   

            Aydıncık sahilinde bulunmaktadır. Yaz aylarında sıcaklarla birlikte suyunun kuruması sebebiyle Tuz Gölü’nde siyah renkli çamur oluşumu gerçekleşir. Bu çamur  içerdiği kimyasal bileşenler sebebi ile romatizma, sedef ve kireçlenme gibi rahatsızlıkları iyi gelmektedir. Bu özelliklerinin yanı sıra insanların, kuş ve diğer hayvanların tuz ihtiyacını da karşılar. Pek çok canlı türü için de beslenme alanı oluşturur. Göç eden pelikan, flamingo, yaban ördeği ve kazı gibi kuşlara da değişik dönemlerde ev sahipliği yapmaktadır.

KAYA MEZARI

            Aydıncık'ı Uğurlu'ya bağlayan yol üzerinde bulunan Kokina mevkiindeki Kaya Mezarı'nın ilçe merkezine uzaklığı18 km. civarındadır. Kaya içerisine oyulmuş, iki kişilik mezarın hangi dönemden kaldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Roma Dönemi'ne ait olduğunu tahmin edilmektedir. Kaya Mezarı yol kenarından yaklaşık100 m uzaklıktadır.

KUZULİMANI

        
     
Kuzulimanı Gökçeada'nın anakarayla ulaşımını sağlayan gemilerin yanaştığı limandır. Dolayısıyla Adaya gelenlerin ilk olarak tanıştığı ve misafirleri karşılayan yer konumundadır. Bu özelliğinin yanında plajı sayesinde Gökçeada’nın gözde mekanlarından birisidir. Plajda kafeler bulunmaktadır. Yaz aylarında plaj voleybolu ve diğer aktivitelerin bolca yapıldığı mekandır.

KAŞKAVAL BURNU (Peynir Kayalıkları)
 
 

            Kuzulimanın'nın doğusunda bulunmaktadır. Üst üste sıralanmış kaşar peynir kalıplarını andıran ilginç kaya oluşumlarıyla dikkat çeker. Burayı karadan görmeniz mümkün değildir. Ancak, tekne ile denizden görme şansınız vardır. Adanın hatırda kalabilecek görsel güzelliğe sahip doğal oluşumlarından birisidir.

Bu ilginç kaya oluşumlarının bir efsanesi vardır; Efsane, sayısız keçi ve koyuna sahip olan zengin, inatçı, cimri ve yaşlı bir kadınla ilgilidir. Yaşlı kadın, cennete gidebilmek amacıyla bir çok yuvarlak kalıp peynir yapmış ve bunları üst üste sıralamış. Ama kimseyle paylaşmamış. Tanrı, ona kızmış ve cezalandırmış. Mart ayının birinde, yağmur, kar ve şiddetli rüzgarlar göndermiş yaşlı kadının üzerine. Kadın ve peynirler donmuşlar. Peynir kalıpları taşa dönüşmüş. Daha sonra insanlar bu kayalara, peynir kayaları demişler.

KÜLTÜREL ve SANATSAL ETKİNLİKLER

            Adada turizminin gelişmesine paralel olarak sosyal aktiviteler de yoğunluğunu her geçen gün hissettirmekte. Gökçeada Belediyesi tarafından ilki 1998 yılında olmak üzere her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bir hafta süren Gökçeada Film Festivali Adada gerçekleştirilen en kapsamlı etkinlik özelliğini taşıyor. Yıl boyunca ve yaz ayları süresince değişik tarihlerde ücretsiz olarak gerçekleştirilen konser ve etkinliklerde gerek Gökçeadalılar gerekse tatillerini geçirmek üzere Ada’ya gelen misafirler hoşça vakit geçiriyor.
 
       

            Gökçeada'da bir de sinema salonu mevcut. Gökçeada Belediyesi tarafından işletilen sinema salonunda talep olması durumunda yerli ve yabancı filmlerin gösterimi gerçekleştiriliyor.150 kişi kapasiteli Sinema Salonu Gökçeada Meslek Yüksekokulu binasının bünyesinde bulunuyor.

SAĞLIK

            Gökçeada ilçe merkezinde 2000 yılında açılan 50 Yataklı bir Devlet Hastanesi mevcuttur. Tüm branşlarda doktor ve uzman personel eksikliğinin giderilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, hastane bünyesinde Diyaliz ünitesi kurulması için gerekli olan tıbbi cihazların alımı işlemi de tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Gökçeada Devlet Hastanesi'ne ek olarak ilçe merkezinde Toplu Konutlar mevkiinde de bir adet sağlık ocağı mevcuttur.

ÇARŞI PAZAR

Adanın verimli topraklarında yetişen meyve ve sebzeler ada ihtiyacını karşılayabilmektedir. Bunun yanı sıra iklim şartları nedeniyle adada yetiştirilemeyen ürünler ise dışarıdan getirilmektedir. Her hafta pazar günleri yerli ve dışarıdan gelen üreticilerin ürünlerini sunabilecekleri Pazar pazarı kurulmakta ve böylece yetiştirilen ürünlerin pazarlama imkanı da sağlanmaktadır.
 

Adamızda et ve et ürünlerini her zaman bulmak mümkündür. Gökçeada Belediye Mezbahasında Veteriner kontrolünde kesimi yapılan etler hijyenik şekilde ilçe kasaplarında tüketiciye sunulmaktadır.

Adamıza araçları ile gelen konuklarımız içinde sorun bulunmamaktadır. Oto tamircileri, kaportacılar. Oto lastik tamircileri Sanayi Çarşısında hizmet vermekte, ayrıca bisiklet ve motosiklet tamircileri de bu konuda ihtiyacı olanlara cevap veriyor.

Belediye meydanında kurulu esnaf çarşısında ise her zaman taze balık bulabilirsiniz. İnternet klüpleri özellikle gençlerin uğrak yeri durumundadır. Bunun yanı sıra pastane, bilardo salonu, çeşitli oyun salonları da eğlenerek vakit geçirenlere hizmet sunuyor. Açık çay bahçeleri ise özellikle adamıza gelen misafirlere kusursuz hizmet sunuyor.Bunun yanı sıra kuyumcu, deniz av malzemesi satıcısı, triko ve konfeksiyon mağazası, tekel bayii, şarküteri ürünleri, satıcılarının yanı sıra gazete bayiinden günlük tüm gazetelerin temini mümkündür. Adamızdaki bir çok işyerinde kredi kartı ile alışveriş yapıla bilindiği gibi, T. İş Bankası, T.C Ziraat Bankası şubeleri de mudilerine hizmet veriyor. Ziraat Bankası ve İş Bankası'nda ATM (Otomatik Para Makinesi)bulunmaktadır. Adamızın tüm plaj bölgelerinde tatilcilerin ihtiyacını karşılayacak gıda ve içecek ürünleri satan işyerleri, kafeteryalar çay bahçeleri bulunuyor.

İKLİM

Yıllık maximum sıcaklık ortalaması 20.6 ºC,Yıllık minimum sıcaklık ortalaması ise % 12.7 ºC' dir.Gökçeada!da bulunan orman,makilik alanlar ve zeytinlikler.Amenajman planına göre,adada orman sahası genel olarak28.452hektardır. Bu sahanın % 24.15'i orman, % 75.85'i açıklık alanlardır. Orman alanlarının 2052 hektarı koru, 610 hektarı baltalık ve 4208 hektarı da bozuk koru ve baltalık alandadır. Gökçeada'nın güney kesimlerinde Akdeniz iklimi, kuzey kesimlerinde ise Marmara iklimi hüküm sürmektedir. Hakim rüzgarlar; Kuzey ve Kuzeydoğu rüzgarlarıdır.Lodos ve Poyraz senenin yaklaşık her ayında esmektedir. Gökçeada'ya düşen yıllık ortalama yağış miktarı %791.5 mm, yıllık ortalama nem oranı ise % 68.5 dir. Yıllık sıcaklık ortalaması ise %16.3 ºC civarındadır.

EĞİTİM

Gökçeada eğitim konusundaki eksikliklerini de hızla gidermiş ve geleceğe yeni dinç, dinamik ve zeki nesiller yetiştirmektedir. İlçe Merkezinde; Cumhuriyet İlköğretim okulu ve Kenan Evren İlköğretim okulu olmak üzere 2, Yeni Bademli Köyü İlköğretim okulu olmak üzere toplam 3 okul, yine İlçe Merkezinde Gökçeada Çok Programlı Lisesi, Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi olmak üzere 3 lise eğitim vermektedir. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'ne bağlı Gökçeada Meslek Yüksek Okulu da eğitim seferberliğinde yerini almıştır. Ayrıca adamızda 100 öğrenci kapasiteli, 4 uygulamalı derslikli ve 1 yemek salonu bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı”na bağlı bir Anaokulu kurulmuştur. 

Kaynak . gökceada motorlu taşıtlar kooperatifi


 [email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER