AKOM ve Meteoroloji yoğun kar yağışı uyarısı yaptı

Türkiye, bu akşamdan itibaren Balkanlar’dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek. Meteoroloji ve AKOM yoğun kar yağışına karşı uyardı. Marmara dahil tüm Türkiye'de yoğun kar ve tipi bekleniyor.

AKOM ve Meteoroloji yoğun kar yağışı uyarısı yaptı
İNTERNETSONHABER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, yarın ülke genelinde yağış bekleniyor. Yağışlar, Marmara’nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, İç Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Akdeniz, Doğu Anadolu’nun batısında kuvvetli olmak üzere Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Kıyı Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da yağmur ve sağanak, Marmara, İç Ege, Doğu Anadolu ile zamanla Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ve Göller Yöresi’nde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı da bugün ve yarın iç ve batı bölgelerde, 1 ve 2 Mart’ta ise bütün yurtta 8-10 derece azalacak.

KAR ALARMI   

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiler doğrultusunda "kar" alarmına geçti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Yapılan tahminlere göre; Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın etkisiyle, İstanbul da yağışın akşam saatlerinden itibaren önce karla karışık yağmura (sulu kar), ardından da kara dönüşmesi bekleniyor. Kar yağışının Perşembe sabah saatlerine kadar devam etmesi beklenirken, bu gece ile Çarşamba öğle saatleri arasında kuvvetli yağacağı (kar kalınlığı: 5 ila 20 cm aralığında) tahmin ediliyor. Meteoroloji'den alınan uyarı doğrultusunda Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, İstanbul İtfaiyesi, İSKİ, İETT, İSFALT, Emniyet Müdürlüğü, İBB Trafik, Atık Yönetimi, İGDAŞ, Sosyal İdari İşler, Zabıta, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Ulaşım AŞ, Şehir Hatları, Beyaz Masa, Bedaş ve Karayolları Temsilcileri saat 15.00 dan itibarin AKOM' DA hazır bulunacaklar. Karla mücadele ekipleri kritik noktalarda konuşlanarak olumsuzlara karşı kürüme ve tuzlama çalışmaları yapacak. 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personel ile karlı hava koşullarıyla mücadele edilecek. İlçe Belediye Başkanlıkları da gerekli tedbirleri almaları için bilgilendirildi. Vatandaşların kar lastiği kullanmaları, emniyet şeritlerini ihlal etmemeleri ulaşım ve çalışmaların daha hızlı yapılması açısından önem taşıyor"


İSTANBUL'DA KAR HAZIRLIĞI

İstanbul'da, yağışın akşam saatlerinden  itibaren karla karışık yağmura, ardından da kara dönüşmesi bekleniyor. İstanbul  Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), bu gece ile 1 Mart  Perşembe öğle saatleri arasında etkili olacak kar yağışı nedeniyle gerekli  tedbirleri aldı.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, AKOM, Devlet  Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiler doğrultusunda alarma  geçti.

İstanbul'da, Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı  havanın etkisiyle yağışın akşam saatlerinden itibaren önce karla karışık yağmura,  ardından da kara dönüşmesi bekleniyor.

Kar yağışının, bu gece ile 1 Mart Perşembe öğle saatleri arasında  kuvvetli yağacağı, kar kalınlığının 5 ila 20 santimetre aralığında olacağı ve  perşembe sabah saatlerine kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

AKOM, bu uyarılar üzerine alarma geçti. Yetkililer, bugünden itibaren  AKOM'da hazır bulunarak süreci yürütecek.

Karla mücadele ekipleri, kritik noktalarda konuşlanarak olumsuzluklara  karşı küreme ve tuzlama çalışmaları yapacak. 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406  personel ile karlı hava koşullarıyla mücadele edilecek.

İlçe belediye başkanlıkları da, gerekli tedbirleri almaları için  bilgilendirildi.

Açıklamada, vatandaşların kar lastiği kullanması ve emniyet şeritlerini  ihlal etmemesinin ulaşım ve çalışmaların daha hızlı yapılması açısından önem  taşıdığı vurgulandı.

METEOROLOJİDEN KAR YAĞIŞI UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü , bugün öğle saatlerinden itibaren Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra da Marmara'nın güney ve doğusu (Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Balıkesir ile yüksek kesimleri başta olmak üzere İstanbul), Batı Karadeniz (Bolu, Düzce, Karabük ve Kastamonu ile zamanla Zonguldak, Bartın ve İnebolu çevreleri), Kütahya, Uşak, Afyon, Eskişehir'de kar yağışının beklendiği açıklandı.

KUVVETLİ KAR YAĞIŞI BEKLENEN BÖLGELER

Bugün öğle saatlerinden itibaren Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra Marmara’nın güney ve doğusu (Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Balıkesir ile yüksek kesimleri başta olmak üzere İstanbul), Batı Karadeniz (Bolu, Düzce, Karabük ve Kastamonu ile zamanla Zonguldak, Bartın ve İnebolu çevreleri), Kütahya, Uşak, Afyon, Eskişehir ile Salı gününden itibaren Ankara, Çankırı, Denizli çevreleri ile zamanla Göller yöresi (Isparta ve Burdur ) , İç Anadolu bölge geneli ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde (Çorum, Amasya ve Tokat) kar yağışlarının kuvvetli olacağı belirtildi. Yoğun kar yağışıyla birlikte kuzeyli yönlerden kuvvetli rüzgarlar beklendiğinden ; tipi, ulaşımda aksama, görüş mesafesinde azalma, buzlanma, eğimin fazla olduğu yerlerde çığ gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarıldı.

SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENEN BÖLGELER

Bugün öğle saatlerinden itibaren Muğla, Antalya, Anamur, Adana, Hatay ve Osmaniye çevrelerinde aralıklarla kuvvetli sağanak ve gökgürültülü sağanak yağmur beklendiği açıklandı. Salı günü öğle saatlerinden sonra Muğla ve Antalya çevrelerinde Çarşamba günü ise bölge genelinde etkisini kaybetmesi beklenen yağışların oluşturabileceği; sel, su baskını, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların tedbiri olmaları istendi.

YURTTA METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinde görülacek yağışların; Marmaranın güney ve doğusu, Kuzey ve Kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları, Batı Karadeniz ile Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli olmak üzere Yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu, İç Anadolunun kuzeydoğusu ile öğle saatlerinden sonra Trakyada akşam saatlerinden sonra Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz ile Kahramanmaraş ve Eskişehir çevrelerinde karlakarışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. İç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı ile birlikte, sabah ve gece saatlerinde yer yer sis bekleniyor.

Hava sıcaklığının ülke genelinde 2 ila 4 derece artacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle güney ve güneybatı, kuzeybatı kesimler ile zamanla batı bölgelerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara ile kıyı Ege'de kuzey ve kuzeydoğulu (50-70 km/saat) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde, yarın ülkenin güneybatı kesimlerinde güneybatı yönlerden kuvvetlice (30-50 km/saat) eseceği tahmin edildiği belirtildi. Doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı vatandaşların dikkatli olmaları istendi.

VALİLİKTEN KUVVETLİ KAR UYARISI

Bursa Valiliği, akşam saatlerinden itibaren  etkili olması beklenen “kuvvetli kar” yağışı nedeniyle vatandaşları ve  yetkilileri tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Marmara'nın güney ve doğusunda,  Bursa'nın da aralarında bulunduğu bazı illerde kar yağışının kuvvetli ve yer yer  yoğun olacağının değerlendirildiği belirtildi.

Yağışın 29 Şubat Çarşamba günü öğlen saatlerine kadar etkili olacağı  kaydedilen açıklamada, “Yoğun kar yağışıyla birlikte kuzeyli yönlerden kuvvetli  rüzgarlar beklendiğinden, tipi, ulaşımda aksama, görüş mesafesinde azalma,  buzlanma, eğimin fazla olduğu yerlerde çığ gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin  ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir” denildi.

FIRTINA UYARISI

Batı Akdeniz'de batı-kuzeybatı, Doğu  Akdeniz'de ise batı-güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına bekleniyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, yarın  öğle saatlerinden itibaren Batı Akdeniz'de batı-kuzeybatı, Doğu Akdeniz'de ise  batı-güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına eseceği tahmin ediliyor.

Saatteki hızı 75-88 kilometreye kadar yükselmesi beklenen fırtınanın 29  Şubat Çarşamba günü etkisini kaybetmesi ön görülüyor.

Bu arada, bugün öğle saatlerinden itibaren Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye  ve Kahramanmaraş çevrelerinde aralıklarla kuvvetli sağanak ve gök gürültülü  sağanak yağmur bekleniyor. Yağış aralıklarla Çarşamba gününe kadar devam edecek.

Beklenen yağışların oluşturabileceği, sel, su baskını, heyelan ve  yıldırım gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların, fırtınanın  olumsuz etkilerine karşı da denizciler, balıkçılar ve sebze üreticilerinin  tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların, Marmara Bölgesi’nin güney ve doğusu, Kuzey ve Kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları, Batı Karadeniz ile Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Yetkililer, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olması gerektiğine dikkat çekti. Doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

ÇIĞ TEHLİKESİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması konusunda uyardı.

ANKA - DHA - AA

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2012, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109