13 şehirde 28 kadın plajı açıldı

Türkiye’de alternatif tatilin önemli unsurlarından biri olan kadın plajları sayısı son yıllarda artarak 28’e yükseldi.

13 şehirde 28 kadın plajı açıldı
13 şehirde 28 kadın plajı açıldı
Türkiye’de alternatif tatilin önemli unsurlarından biri olan kadın plajları sayısı son yıllarda artarak 28’e yükseldi. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki kadın plajları yoğun ilgi görüyor.

28 Şubat’ta kadın plajları kapatılmıştı



BELEDİYELER, OTELLER VE ŞAHISLAR AÇTI

İmaj Fabrikası Yayınları’ndan çıkan Kadın Plajları Rehberi’nden derlenen bilgilere göre; Antalya, İzmir, Muğla, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Ordu, Samsun, Düzce ve Trabzon’daki plajların 11’i belediyeler, beşi lüks oteller, 10’u özel işletmeciler tarafından hizmete açıldı. İki plaj ise eskiden beri kadın plajı olarak kullanılıyor.

CHP’Lİ BELEDİYE DE KADIN PLAJI İŞLETİYOR

Plajlardan 10’u Ak Parti’li (Antalya, Kocaeli, Bursa, Ordu, Samsun, Düzce, Trabzon), biri CHP’li (Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesi) belediye tarafından işletiliyor.

MARMARA’DA 14 KADIN PLAJI VAR

Marmara Bölgesi 14 kadın plajı ile ilk sırada yer alıyor. Marmara’yı altı plajla Karadeniz, beş plajla Akdeniz izliyor. Üç kadın plajının bulunduğu Ege dördüncü sırada. En çok kadın plajı bulunan iller ise Yalova (altı plaj) ve Antalya (beş plaj).

TÜM PERSONELİ KADINLARDAN OLUŞUYOR

Türkiye’de ilk kez hazırlanan Kadın Plajları Rehberi’nde, bütün personeli kadınlardan oluşan kadın plajlarına nasıl gidileceğinden sunulan hizmetlere, plajların telefon numaralarından handikaplara kadar merak edebileceğiniz bilgilere yer veriliyor.

28 ŞUBAT SÜRECİNDE KAPATILMIŞTI

“Şimdi gözlerden uzakta, serin sularda özgürce yüzmek, kumlara yatıp güneşlenmek hayal değil” sloganıyla satışa sunulan rehberde, muhafazakâr kadınların en çok zorlandığı şeylerden birinin deniz tatili olduğu vurgulanıyor.

2000’li yıllardan önce Türkiye’de az sayıda bulunan kadınlara mahsus plajlar 28 Şubat sürecinde kapatılmıştı.

DENİZ HAMAMINDAN, KADINLAR PLAJINA

Bugünkü kadın plajlarından önce Osmanlı’da ‘deniz hamamları’ / ‘derya hamamları’ vardı. Moda, Beylerbeyi, Salıpazarı, Paşabahçe’de yalnız kadınlara mahsus deniz hamamları vardı. Kadıköy, Büyükada, Büyükdere, Beşiktaş, Salacak, Bebek, Kabataş, Üsküdar, Çengelköy, Tarabya, Yeniköy, Çatladıkapı, Yenikapı, Ahırkapı, Üsküdar-Ayazma İskelesi, Heybeliada, Kuleli, Beykoz, Yenimahalle, İstinye, Kuruçeşme, Kumkapı, Samatya, Makriköy (Bakırköy), Ayastefanos (Yeşilköy), Ortaköy ve Davutpaşa’daki deniz hamamlarında kadınlar ve erkekler ayrı ayrı denize girerdi.

ÜLKENİN DÖRTBİR YANINDA

XX. asır başlarında artık sadece Pâyitaht’ta değil; İzmir, Antalya, Mersin, Beyrut, Lazkiye, Bingazi, Selanik ve bazı Karadeniz şehirlerinde deniz hamamlarına rastlanmaktaydı.

Osmanlı’dan adet kalan ‘deniz hamamları’ 1970’lerde ortadan kalkmıştı.

Deniz hamamlarının yerini bugün kadın plajları aldı.




YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109