Yandex, Türkiye'yi yazılım üssü yapacak

Rus arama motoru Yandex, şirkette çalışan üç bin yazılım mühendisinin bir bölümünü Türkiye’ye getirecek.

Yandex, Türkiye'yi yazılım üssü yapacak
Yandex, Türkiye'yi yazılım üssü yapacak

Rus arama motoru Yandex, şirkette çalışan üç bin yazılım mühendisinin bir bölümünü Türkiye’ye getirecek. Yandex Türkiye CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ, uygulama ile arama motoru teknolojisinde bir dönüşümün sağlanacağını söyledi.

YANDEX İNDİRMEK İÇİN TIKLA

Zaman gazetesinin haberine göre Rusya merkezli arama motoru ve yüksek teknoloji şirketi Yandex, Türkiye’de yeni atılımlara hazırlanıyor. Yandex’in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex’in Türkiye’yi sadece pazar olarak görmediğini, Rus şirketinin üç bin yazılım mühendisinin bir bölümünü Türkiye’ye getirmek istediğini söyledi. Yalçındağ, dünyanın en yetenekli bu mühendislerinin Türkiye’de üretim yapmalarını, Türk gençlerini yetiştirmelerini sağlayacaklarını kaydetti.

“BİR TEKNOLOJİ DEVRİMİ TETİKLENECEK”

Dünyadaki 6 arama motorundan biri olan Yandex, Rusya’nın Saint Petersburg şehrindeki ofisinde Türk gazetecilere şirketin faaliyetleri ve yeni planları hakkında bilgi verdi. Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yalçındağ, yazılım mühendislerinin Türkiye’ye getirilmesiyle, arama motoru teknolojisi gibi dünyanın en ileri teknolojilerinin kullanıldığı bir alanda Türkiye’nin teknolojik dönüşümünün sağlanacağını ve bir teknoloji devriminin tetikleneceğini ifade etti. Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye’den yapılan aramaların ve web görüntülemelerinin başka ülkeleri dolaşıp, o ülkeler üzerinden Türkiye’ye sunulduğuna işaret ederek, bunun Türk insanına ait bilgilerin başka ülkelere gitmesi anlamına geldiğini kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN SEVDİĞİ BİR MARKAYA DÖNÜŞTÜ”

Yalçındağ tüm aramaların ve web gezintilerinin Türkiye’de üretilip ülkede kalmasını önemsediklerini, bu sebeple yakın zamanda Yandex’in veri merkezini Türkiye’ye getirmek istediklerini açıkladı. Yalçındağ, şu bilgileri verdi: “Yandex’in faaliyet gösterdiği Latin alfabesi kullanan ilk ülkeyiz. Yandex’le insanlara bir seçenek daha getirmiş olduk. Türkiye’deki 35 milyon internet kullanıcısının yarısı bir Yandex hizmetini kullanıyor. Yandex artık insanların hayatını kolaylaştıran, Türkiye’nin sevdiği bir marka haline geldi. YandexTürkiye’de son 6-7 ayda yüzde 70 büyüyerek yüzde 5 pazar payını geçti. 2015’te yüzde 15’i aşmayı planlıyoruz. Türkiye’nin 2023 vizyonuna ileri teknoloji alanında yeni yatırımlar yapacağız.”

“ÜÇ BİN YAZILIM MÜHENDİS VAR”

Toplantıda konuşan Yandex kurucu ortağı ve CEO’su Arkady Volozh, 1997’de Yandex’i kurduklarını, altı bin şirket çalışanından üç bininin yazılım mühendisi olduğunu söyledi. Çok yüksek düzeyde matematik bilgisi ve veri işleme yeteneği gerektiren arama motoru teknolojisinin dünyada zor bulunan bir teknoloji olduğunu belirten Arkady Volozh, bu teknolojiye şu an ABD, Rusya, Çin ve Kore gibi, nükleer teknoloji kullanan ve uzaya araç gönderebilen ülkelerin sahip olduğunu söyledi. Volozh, “Yaptığımız iş temelde ‘big data’ olarak ifade edilen çok büyük miktardaki veriyi çeşitli kriterlere göre sınıflandırarak analiz etmek, derleyip, toparlayıp mal, gıda, hizmet üreten şirketlere işlenmiş bilgi olarak sunmaktır” dedi.

“KULLANICILARIN HAYATINI KOLAYLAŞTI”

Şirketin teknoloji direktörü Grigoriy Bakunov da, Yandex’e her gün 350 milyon sorgu geldiğini ve bu sorgulara saniyenin onda biri kadar kısa bir zamanda milyarlarca dokümanı tarayarak cevap vermek zorunda olduklarını kaydetti. Sürekli olarak kullanıcıların önceki hareketlerini analiz edip yeni davranışlarını ya da amaçlarını tahmin etmeye çalıştıklarını vurgulayan Bakunov, aramalarla ilgili şu örneği verdi: “Kullanıcı istatistiklerine göre İstanbul’dan pizza kelimesi ile arama yapanlar eve teslim amaçlı arama yapıyor. Ankara’dan pizza araması yapanlar, pizza yiyebilecekleri yerlere bakıyor. Konyalılar ise pizza tariflerine bakıyorlar. İşte bu aramaların coğrafi konum istatistikleri sonucunda, kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak ve hız üzerine kurgulanan teknolojimiz, yeni aramaların ne amaçla yapıldığını tahmin ediyor. Bundan sonra bu şehirlerden pizza kelimesiyle arama yapıldığında sonuçlar önceki istatistiklere göre listeleniyor.”

YANDEX İNDİRMEK İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109