Vestel 100 Milyonuncu Televizyonu Üretti, Uzay Elbiseleriyle Modül İmalatı Başladı

Vestel 100 Milyonuncu Televizyonu Üretti, Uzay Elbiseleriyle Modül İmalatı Başladı

Vestel 100 Milyonuncu Televizyonu Üretti, Uzay Elbiseleriyle Modül İmalatı Başladı
Vestel 100 Milyonuncu Televizyonu Üretti, Uzay Elbiseleriyle Modül İmalatı Başladı Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Vestel'in 27. Yılında 100 Milyonuncu Televizyonu Ürettiğini Belirterek, 2020 Yılı Hedeflerinin 3 Milyar Dolardan 15 Milyar Dolar Ciroya Çıkmak Olduğunu Söyledi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Vestel'in 27. yılında 100 milyonuncu televizyonu ürettiğini belirterek, 2020 yılı hedeflerinin 3 milyar dolardan 15 milyar Dolar ciroya çıkmak olduğunu söyledi. Uzay elbiselerine benzer giysiler giyilen ve toz zerrelerinin bile giremediği uzay üssünü andıran bölümde modül imalatı başlatan Zorlu, hükümetin destek vermesi halinde cam (cell) üretimini de burada yapmak istediklerini kaydetti.

Vestel'in 27. yılında ürettiği 100 milyonuncu televizyonun banttan indirilmesi dolayısıyla Manisa'daki Vestel City'de bir basın toplantısı düzenlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu, toplantıda yaptığı konuşmada Vestel'i aldıkları yıllarda 1 milyon adet televizyon üreteceklerini söylediklerini, bazı kesimlerin kendilerine güldüğünü, 16 sene sonra 100 milyonuncu televizyonu üretmenin büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Sekiz fabrikadan oluşan ve 750 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerle Avrupa'nın en büyük üretim komplekslerinden birini kurduklarını belirten Zorlu, Uzakdoğulu üreticilerin aldığı büyük devlet desteklerine rağmen Avrupa'daki iki modül üreticisinden biri olduklarını, holdingin gücüyle 120 milyon Dolar yatırdıkları fabrikanın, Vestel'i yeniden ihracat şampiyonu yapabileceğini söyledi. Fabrikanın geçen yıl 375 milyon Dolar ciro yaptığını, bu yıl 800 milyon Dolar hedeflediğini kaydeden Zorlu, fabrikada aylık 800 bin adet modül üreteceklerini, bunu gelecekte 1 milyona çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Modülün LCD televizyonların can damarı olduğunu, ancak çok önemli diğer parça olan cam konusunda yatırım yapamadıkları için dışarıdan getirmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Ahmet Nazif Zorlu, cam için 3 milyar dolarlık yatırım gerektiğini, Uzakdoğulu üreticilerin bunu devlet desteğiyle yaptığını söyledi. Zorlu, ''Cell üretimine 15-20 sene önce başlamış firmalar var. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Yollarına devam ediyorlar, biz hâlâ tren bileti arıyoruz. Cell üretiminde tren kaçtı, ama artık OLED geliyor. Türkiye OLED üretimini yapabilir, ama bunun da devletin politikası olması lazım. Kalkınmış ülkeler arasına girmek için mutlaka sanayiyi desteklememiz lazım. Koreli firmalara devlet çok destek verdi, dev gibi firmalar, markalar çıkardılar. Soruyorum, bir tane markamız var mı? Bir dünya firması olduk, ama dünya markası olamadık. Marka olmak için elinde silahının olması lazım. Bizim ciromuz o reklamlara yetmez.'' şeklinde konuştu.

Bu konularda hükümet yetkililerini bilgilendirdiklerini ancak devletin belli bütçe olanaklarının olduğunu bildiklerini ifade eden Zorlu, ''Ama olacak, ben ümitliyim. Açıklanan sanayi politikası kapsamında bir şeyler yapacaklar, inanıyorum.'' dedi.

Zorlu, Vestel'e zaman zaman ''montajcı'' yakıştırması yapıldığına, küçümsenmek istendiğine dikkat çekerek, dünyadaki bütün üreticilerin çipleri değişik yerlerden alabildiğini, önemli olanın yazılım olduğunu belirterek, "Vestel'in üretim tesislerindeki olanaklarıyla her şey yapılabilir. Yeter ki devletle sanayici işbirliği olsun.'' diye konuştu.

Vestel'in, kurulduğu 1984 yılından 2004'e kadar 5 milyon, o günden bu yana ise 95 milyon adet televizyon ürettiğini kaydeden Zorlu, halen 12 milyon adeti hiç yatırımsız üretebilecek altyapıya sahip bulunduğunu, uydu alıcılarında da Uzakdoğulu rakiplerinden her zaman bir sene önde olduklarını söyledi. Zorlu, 2010 yılında 7,5 milyon televizyon ve 1 milyona yakın uydu alıcısı ürettiklerini, 2011'de 8,5 milyon televizyon ve 3,5 milyon modül üreteceklerini bildirdi. Geçen yılki ihracatılarının 2 milyar 250 milyon Dolar, 2011'de hedefin 3 milyar Dolar olduğunu kaydeden Zorlu, ''Senelerce ihracat liderliğini kimseye bırakmadık, bu sene ise beşinci olduk. Otomotiv sanayisi bizi geçti. Gelecek sene yine birinciliği alabiliriz, fakat parmak ucuyla kaçırabiliriz de. Keşke 10 tane Vestel olsa. 2020 yılı hedefimiz 15 milyar Dolar cirodur.'' şeklinde konuştu.


www.atasehirweb.com

www.atasehirliyiz.net

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye'de üretilen ilk renkli, ilk dijital, ilk internetli, ilk DVD'li ve ilk LED ekranlı televizyonlar gibi pek çok ilkte Vestel'in imzası bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Vestel, bugün tek çatı altında, elektronik kart üretiminden son montaja kadar entegre televizyon yapan, dünyanın en büyük üreticisi. Son 10 yılda Avrupa'da satılan her beş televizyondan birini Vestel üretti."

Ahmet Nazif Zorlu, bir gazetecinin, kriz sebebiyle Avrupa'da sektörde konsolidasyon ve satın almalar yaşanabileceğini belirtip bu konuda pozisyon alma planı olup olmadığını sorması üzerine, ''Hemen ortak alırım ama bana ne katacağına bakarım. Benim gücüm kadar gelirse, 1+1 hiçbir şey olmaz. 1+3, 4 olursa hemen gelirim, sorgusuz sualsiz ortağı alırım ama niye satayım? Bugün Allah'a şükür Vestel'in gücü, Zorlu'nun gücü ortada. İhracatını yapıyor. Var mı bir tane daha bunun gibi yerli firma?'' şeklinde konuştu.

''İhracatta da eksen kayması var mı?'' sorusuna ise, ''Para neredeyse oraya gideceksin. Napolyon ne demiş? Eksen kayması olmaz, para kayması olur.'' diye cevap verdi.

Bir gazetecinin, önceki yıllarda kamuda yabancı marka televizyon kullanımını eleştirdiğini hatırlatması üzerine de Zorlu, ''Hâlâ aynı şey devam ediyor ama Sayın Cumhurbaşkanımız, makamına hep Vestel alıyor. Buraya geldiler, gördüler. O da gördüklerine inanamadı. Hanımefendi de bizzat dedi ki, 'Bizim Vestel almamız lazım.' Daha geçen hafta gitti 60-70 televizyon. Parasını da peşin ödüyorlar.'' ifadesini kullandı.

''Başbakan Erdoğan'ın hedef koyduğu Türk uçağı projesi içinde Vestel de yer alabilir mi?'' sorusunu ise şöyle cevapladı: ''Savunma sanayisinde yedi senedir çalışıyoruz. Ben uçağa bindiğim vakit parçaları inceliyorum. Yapılmayacak bir şey yok. Bunlar kolay değil tabii ki ama insansız uçağımızı, 2005'ten bu yana süren çalışmayla tamamen Türk mühendisleri dizayn etti ve uçurduk. Yurt dışına satmak istiyoruz fakat önce bizim ordumuzun alması lazımdı, anlaşmayı imzaladık. O uçakla bunun arasında bir fark yok. Yapılmayacak diye bir şey yok. Yapılır ama önce devlet-sanayici işbirliği lazım.''

Toplantıdan sonra Zorlu, Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ve diğer üst düzey yöneticilerle elektronik fabrikasına geçerek, LED ve LCD televizyon imalat bantlarını gezdi. Daha sonra 100 milyonuncu televizyonla gazetecilere poz verdi. Bu televizyonun, Vestel'in müzesine gönderileceği belirtildi.

Ayrıca 100 milyonuncu televizyon anısına, Manisa'da bugün doğan bütün bebeklere 55 ekran LCD televizyon hediye edileceği duyuruldu. Ahmet Nazif Zorlu da Manisa Doğumevi'ne giderek, temsili olarak dört bebeğin ailelerine, "Televizyon bebekleri." diyerek hediye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER