UEDAŞ, DENİZALTI ROBOTUYLA MÜDAHALEYE HAZIR

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen Denizaltı Robotu’ nun saha çalışması gerçekleştirildi.

UEDAŞ, DENİZALTI ROBOTUYLA MÜDAHALEYE HAZIR
 UEDAŞ, DENİZALTI ROBOTUYLA MÜDAHALEYE HAZIR

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen Denizaltı Robotu’ nun saha çalışması gerçekleştirildi.

Adalara giden elektrik hatlarında olası arızalara müdahale edecek cihaz sayesinde yaz aylarında nüfusu 300 binlere varan adalarda kesinti sıkıntısı yaşanmayacak.

UEDAŞ, Denizaltı Robotu ile arızalara müdahale ederek, kesintileri gerçekleşemeden önlemeyi amaçlıyor. Robot, yüksek çözünürlüklü kamerası ile deniz altındaki elektrik kablolarında oluşabilecek olası sorunları UEDAŞ merkezine aktaracak ve hızla müdahale edilecek.

UEDAŞ’ın hizmet bölgesinde yer alan; Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik, Gökçeada, Bozcaada ve Marmara adalarında yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki hizmet kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen Ar-Ge projesinde, deniz altındaki elektrik hatlarında oluşabilecek olası arızalara robotla müdahale edilebilecek. Söz konusu adalarda hali hazırda yaklaşık 30 bin kişiye elektrik sağlanıyor. Bu sayı yaz aylarında 300 bin kişiye kadar çıkabiliyor.

BOZCAADA’DA SAHA UYGULAMASI YAPILDI


Oluşturulan ilk örnek Denizaltı Robotu ile Bozcaada açıklarında keşif ve inceleme çalışmaları yapan UEDAŞ Ar-Ge ekibi, dalgıçlar eşliğinde elektrik kablosunun sonar ile tespiti, kamera ile görünmesi gibi çalışmalar için saha uygulamasını gerçekleştirdi. Toplam bütçesi 1 milyon TL olan Denizaltı Robotu Projesi, ODTÜ Teknokent’te yer alan Desistek firmasının ortaklığıyla hayata geçiriliyor.

MUHTEMEL ARIZALAR KONUSUNDA UYARACAK


UEDAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, üretilecek denizaltı robotunun güçlü itici motorları ile 250 metre derinlikte dahi çalışabileceği, yüksek çözünürlüklü kameraları ve sonar sistemleri ile operatöre ve veri işlem merkezine anlık görüntü ulaştıracağı aktarıldı. Ayrıca cihazın gelişmiş teknik özelliklerle donatıldığı, dâhili konum belirleme modülü ile haritadan işaretlenen kablo güzergâhını oto-pilot özelliği ile denizaltı robotunun dışarıdan müdahale olmadan dolaşacağı kaydedildi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER