Türkler bunu başardı! Güneş enerjisi ile çalışan yarış arabası yapıldı

Türkler bunu başardı! Güneş enerjisi ile çalışan yarış arabası yapıldı

Türkler bunu başardı! Güneş enerjisi ile çalışan yarış arabası yapıldı
Türkler bunu başardı!
Güneş enerjisi ile çalışan yarış arabası yapıldı
Elektrikli otomobiller son dönemde kendilerinden oldukça söz ettirmeye başladılar. Günlük hayatta kullanılabilmeleri için çalışmalar başlatıldı. Hatta otoparklara şarj üniteleri yerleştirilecek. 2011 yılında ise Türkiye elektrikli Renault Fluence'i yollarda görecek.

 FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN


Erciyes Üniversitesi T-EKK grubu tarafından geliştirilen 'Ezinç' TÜBİTAK'ın belirlediği standartlar çerçevesinde yarışlar için dizayn edildi. Üzerinde 14 tane 88 wattlık yarı esnek güneş paneline sahip araç saatte 80-90 kilometre hıza ulaşıyor. Aracın boyutları ise şaşırtıcı. 5 metreye 1.8 metre olan Ezinç toplam olarak 9 metrekarelik bir alanı kaplıyor. 3 tekeri bulunan Ezinç'in pilotsuz ağırlığı 163 kilo. Ezinç'in gövdesi karbon fiberden yapılmış. Bunun nedeni olarak da dayanıklı ve istenilen şekle kolay girebilmesi. Şasesi alüminyum malzemeden yapılmış olan araç tamamen yarışlar için tasarlandı. Lityum polimer akü kullanılan Ezinç, bu sayede yüksek performansa ulaşıyor. Üstündeki mevcut akü ile 1.5 saat yol alabilen Ezinç, arkadan itiş mantığıyla çalışıyor.

T-EKK grubu, bu aracın sadece yarışlar için dizayn edildiğini, istenilirse normal hayatta kullanılabilecek kadar uzun süre çalışabileceğini belirtti. 4-5 saat boyunca kesintisiz çalışabilecek teknolojinin var olduğunu ancak bu araçta uygulanmadığını söyledi.

BURAK TAŞÇI
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
[email protected]

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER