Sputnik Yayın Hayatına Girdi

Pek çok ülkede faaliyet gösteren çağdaş multimedya merkezlerini bünyesinde barındıran Sputnik Multimedya Grubu, büyük bir enformasyon markası olan Sputnik ile küresel medya pazarındaki yayın hayatına 10 Kasım itibariye başladı.

Sputnik Yayın Hayatına Girdi
Sputnik Yayın Hayatına Girdi

Pek çok ülkede faaliyet gösteren çağdaş multimedya merkezlerini bünyesinde barındıran Sputnik Multimedya Grubu, büyük bir enformasyon markası olan Sputnik ile küresel medya pazarındaki yayın hayatına 10 Kasım itibariye başladı.

Sputnik’in dünyanın önemli başkentlerinde yer alan editörlükleri kendi internet sitelerine sahip olmalarının yanı sıra, bulundukları kentlerdeki yerel radyo stüdyolarından da yayın yapacaklar. Sputnik’in dünyanın 130 ayrı kentinden 30 ayrı dilde yapacağı radyo yayınlarının 2015 itibariye 1 gün için toplamda 800 saati aşması planlanıyor. Sputnik’in özel yayın içeriği, tek kutuplu dünya düzeninin propagandası olan yayınlardan bıkmış olan ve alternatif bir yayıncılık anlayışına ihtiyaç duyan milyarlarca izleyici göz önünde bulundurularak hazırlandı. Multimedya grubunun amiral gemisi olarak adlandırılan internet sitesi ise www.sputniknews.com adresi üzerinden hizmet verecek.

Dünyanın daha geniş ve objektif bir görüntüsünü çok daha eksiksiz bir şekilde yansıtacak ve farklı görüşlerin sesi olacak olan Sputnik, diğerlerinin konuşmak istemeği konuları uluslararası kamuoyunun gündeme taşıyacak.

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Genel Müdürü Dmitri Kisyelev: ‘‘Bugün hem Batı’ya hem de Doğu’ya kendi isteklerini empoze etmeye çalışan birtakım devletlerin müdahil olduğu coğrafyalarda oluk oluk kan akmakta, yıllarca sürecek iç savaşların tohumları atılmakta, renkli devrimler düzenlenmekte ve devletler yıkılmaktadır. Tıpkı Irak, Libya, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye örneklerinde olduğu gibi… Artık pek çok insan bu olaylarda Amerikalılar gibi düşünmenin ve olayları onların penceresinden değerlendirmenin bir zorunluluk olmadığını anlamış durumdadır. Rusya mevzubahis şartlarda insanlığın yararına olacak yeni bir model önermektedir. Biz çok renkli ve çok biçimli bir dünya düzeninden yanayız ve bu hususta bizimle fikir birliği yapan birçok müttefikimiz de bulunmakta. Bu sebeple medya grubumuz yeni bir dünya markası olan Sputnik’i yaratmıştır. Sputnik, her ülkenin kendi ulusal önceliklerinin, geleneklerinin, kültürünün ve tarihinin ön planda olduğu çok kutuplu bir dünya düzeninin aynası olacaktır. Bizim çok uluslu ve çok kutuplu medeniyet anlayışımızda Japonya Japon, Türkiye Türk, Çin Çinli ve Rusya da Rus olarak yer almaktadır. Biz hiç kimseye Rusya’nın ulusal menfaatlerine uygun olan bir yaşamı empoze etmeye çalışmıyoruz. Bize göre her millet kendi değerleri doğrultusunda yaşam hakkına sahiptir ve böyle bir dünya düzeninin temel dinamiği de uluslararası hukuktur. Mevcut küresel düzende bugün devam etmekte olan yeniden şekillendirme süreci insanlığın yararına olacaktır. Faaliyet gösterdiğimiz hiçbir ülkede muhalif bir medya kuruluşu anlayışı ile çalışmıyoruz. Objektif yayın anlayışına uygun olarak toplumun tüm kesimleri ile eşit mesafede ve iyi ilişkiler kuruyoruz’’.

Sputnik’in yayın konsepti

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Genel Müdürü Dmitri Kisyelev:‘‘Sputnik’in yayını tamamen yurtdışındaki izleyici kitlesine yönelik olarak hazırlanmıştır. Ajans, mevcut yayın anlayışında oldukça büyük değişimleri hayata geçirmiştir. Önceden Moskova’dan yaptığımız yabancı dildeki yayınların büyük bir kısmı artık o dillerin konuşulduğu ülkelerde bulunan radyo istasyonlarından ve internet sitelerinden yapılmaktadır’’.

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Baş Editörü Margarita Simonyan:‘‘Moskova’dan farklı dillerde yapılan yayınlarla bu dillerin konuşulduğu ülkelerdeki izleyici ve dinleyici sayısını arttırmaya çalışmanın çok da verimli olmadığını uzun zaman önce fark ettik. Moskova’da yaşayan çalışanların yayın yapılan ülkedeki gerçekleri o ülkenin insanından daha iyi bilmesi mümkün değildir. Ayrıca yayın yapılan ülkede faaliyet gösterdiğiniz takdirde yerel habercileri ve uzmanları devamlı olarak ve anında canlı yayına konuk etme imkanınız da bulunmaktadır’’.

Dünyadaki mevcut yayıncılık anlayışına yeni bir soluk getiren Sputnik, alternatif haber içeriği ve objektif radyo yayıncılığını tek çatı altında bir araya getiriyor. Her ülkede faaliyet gösterecek olan Sputnik Medya Grubu, o ülkenin dilinde ulusal yayın yapan radyo istasyonunun yanı sıra, multimedya merkezi, özel haber içerikleri hazırlayan bir haber ajansı ve basın merkezini de bünyesinde bulunduracak.

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Baş Editörü Margarita Simonyan:‘‘Multimedya merkezlerinde aynı anda birden fazla proje hazırlanacak. Bu projeler arasında yeni haber-mizah programlarının yanı sıra, siyasal analiz programları, farklı meseleler üzerine internet sitesi üzerinden yapılacak oylamalar ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirilecek programlar da yer alacak. Buradaki asıl önemli unsur ise bahsi geçen özel içeriğin yayın yapılan ülkedeki hedef kitle için farklı iletişim kanalları üzerinde tamamen erişilebilir olacak olmasıdır’’.

Gerçekleştirilecek olan radyo yayınları FM bandı, dijital DAB/DAB+, HD Radio, akıllı telefon uygulamaları ve internet gibi çağdaş iletişim kanalları üzerinden yapılacak. İlk bir yıllık süreçte aşamalı olarak arttırılacak olan günlük yayın saati orta vadede 24 saatte çıkartılacak.

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Baş Editörü Margarita Simonyan:‘‘Pek çok ülke Sputnik’te yayınlanacak programların farklı ulusal radyo kanalları tarafından aynı anda yayınlanması hususundaki önerileri ile bize başvurmuş durumdadır. Dünya medya pazarına yeni giren Sputnik markası ile yakından ilgilenen bu ülkeler, tamamen kendi inisiyatifleri ile programlarımızı kendi ulusal radyolarında yayınlamak istemektedirler. Yeni markanın faaliyete geçmesi ve program kalitesindeki yükselme ile Sputnik’in faaliyet gösterdiği ülkelerdeki izleyici ve dinleyici kitlesi de artacaktır kanaatindeyiz. İnternet yayıncılığı aktif olarak büyümeye devam ediyor. Sputnik’in faaliyet göstermekte olduğu ülkelerdeki internet sitelerindeki haber güncellemeleri 24 saat boyunca kesintisiz olarak yapılmakta ve en dikkat çekici haberler de sosyal medya hesapları üzerinden anında paylaşılmaktadır’’.

Sputnik markası altında faaliyet gösteren İngilizce, İspanyolca ve Arapça haber merkezlerine bu yılın sonunda Çince yayın yapan haber merkezi de katılacak. Abonelik sistemine göre çalışacak olan bu ajanslar basın kuruluşlarının yanı sıra, iş dünyası, analiz kurumları ve devlet kuruluşlarına da hizmet verecek. Haber merkezlerinin Washington, Kahire, Pekin ve Montevideo’da bulunan ofisleri 7 gün 24 saat boyunca aralıksız olarak çalışacak.

Sputnik’in foto muhabirliği departmanı ise tüm dünya çapındaki foto muhabirlerini bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Ortak fotoğraf arşivinde saklanacak olan içerik, bölgesel merkezler arasındaki foto-enformasyon değişimi için her an erişilebilir bir şekilde hazır bekletilecek.

Sputnik’in hedef kitlesi

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Genel Müdürü Dmitri Kisyelev:‘‘Sputnik’in hedef izleyici ve dinleyici kitlesi bugün radyolarda, televizyonlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde sıkça yer alan, insanların arasına nifak tohumları eken ve uluslararası hukukun yanı sıra, akla, mantığa ve gerçeğe de aykırı olan tek kutuplu global düzen propagandasından bıkmış usanmış milyarlardır. İnsanlar artık farklı bir bakış açısına ihtiyaç duymaktadırlar bu ihtiyaca yönelik olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiriyor ve Sputnik radyo yayınını tüm dünyaya sunuyoruz. Bu bir talep meselesidir ve talep gerçekten vardır’’.

Yayın dilleri


Multimedya içeriği hazırlama faaliyeti ile iştigal edecek olan Sputnik Rusça, Abhazca, Afganca, Almanca, Arapça, Azerice, Ermenice, Gürcüce, Fransızca, Kazakça, Kırım Tatarca, Kırgızca, Çince, Kürtçe, Letonya dilinde, Moldova dilinde, Tacikçe, Lehçe, Pers dilinde, Portekizce, Sırpça, Türkçe, Özbekçe, Ukraynaca, Fince, Fransızca, Hintçe, Estonya dilinde ve Japonca olarak yayın yapacak.

Sputnik yayınını kimler yapacak?

Sputnik’in Londra, Washington, Yeni Delhi, Kahire, Montevideo, Pekin, Berlin, Rio de Janeiro, İstanbul, Paris, Buenos Aires, Belgrad, Helsinki, Minsk, Kiev, Taşkent, Astana, Bişkek, Duşanbe, Sohum, Tshinvali, Tiflis, Erivan, Bakü ve Kişinev’de bulunan multimedya merkezlerinde yerel profesyonel gazetecilerden oluşan 30 ila 100 kişilik ekipler faaliyet gösterecek.

Sputnik: Dünya medya sektöründe yeni bir kalite standardı

Sputnik, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerin medya sektörleri için yani bir kalite standardıdır.

Uluslararası Haber Ajansı Rusya Bugün Baş Editörü Margarita Simonyan:‘‘Burada gelişim sürecini tamamlamış, modern ve çağın gereklerine uygun bir medya kuruluşundan bahsediyoruz. Sputnik öncelikli olarak seçimleri, tercihleri, perspektifleri ve dünya anlayışı ile diğer rakiplerinden ciddi manada ayrılmaktadır’’.


Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 18:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109