Siber saldırının maliyeti 2 trilyon dolar

Siber saldırıların 2019'da yaklaşık maliyetinin 2 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

Siber saldırının maliyeti 2 trilyon dolar
Siber saldırının maliyeti 2 trilyon dolar

Siber saldırıların 2019'da yaklaşık maliyetinin 2 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.
Dijital teknolojilerin yükselişi ile birlikte ortaya çıkan siber saldırılar kurumları ve bireyleri tehdit ederken saldırıların 2019'da yaklaşık maliyetinin 2 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

Dijital teknoloji, iş ve bireysel hayatta işlem sürelerinin kısalmasından bilgiye erişimin kolaylaşmasına kadar pek çok avantajı sağlarken "veri güvenliği" konusunda ciddi problemleri de beraberinde getiriyor.

Forrester Consulting ve Experian iş ortaklığında Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde 900'den fazla şirketle görüşülerek hazırlanan 'EMEA Dolandırıcılık Durum Analizi Araştırması'na göre Türkiye'den araştırmaya katılanların yüzde 67si veri hırsızlığını en çok karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden olduğunu söylüyor. Yine Türkiye'den araştırmaya katılanların yüzde 60'ının en çok karşılaştığı zorluk dolandırıcılığın tespiti ve siber atakların sayısının artması olarak görülüyor.

Avrupa'da ise internet kullanıcılarının yüzde 67'si kimlik hırsızlığı yaşama konusunda endişeli olduğunu vurguluyor. Yüzde 63'ü ise banka kartı veya online bankacılıkta veri hırsızlığına uğrama konusunda endişeli olduğunu söylüyor.

Geride bıraktığımız yıllarda yaşanan gelişmeler de veri güvenliği konusunda yaşanan endişelerin haklı olduğunu gözler önüne seriyor. ABD'de Cambridge Analytica gibi pek çok veri skandalı milyonlarca insanın verilerinin çalınmasına neden olmuş çalınan veriler sonucu yine milyonlarca insanın politik tercihleri manipüle edilmişti.

Veri skandallarının ardından devletler de veri güvenliği konusunda çok sert önlemler almaya devam ediyor. Geçen hafta ABD Federal Ticaret Komisyonu Facebook'a Cambridge Analytica skandalı sebebiyle 5 milyar dolar gibi bir rekor ceza keserek veri güvenliği konusunda ciddiyetini ortaya koydu.

Experian Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Serter Baltacı, verinin günümüzün petrolü olduğunu söyledi. Her şeyin veri üzerine kurgulandığına dikkati çeken Baltacı, "Son 2 senedeki data, insanlığın başlangıcından itibaren toplanmış datadan daha fazla. Bu anlamda ileriye dönük yapılacak tüm kararlar, tüm sektörler dahil olmak üzere veriye dayalı kararlarla yönetilecek." dedi. 

"Her 'bit' artık bir vatan toprağı"
Baltacı, dünyada insanlar tarafından her saniye veri üretildiğini belirterek, "Bu veri bir yerlerde toplanıyor ve bu veriden akıl üreten bir sistem ihtiyacı doğuyor. Bu anlamda bu verinin öncelikle doğru bir şekilde toplanması ve doğru amaçlara yönelik kullanılması için düzenlemeler yapılması gerekiyor. Kamu yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerden çıkan ortak mesajımız her "bit" artık bir vatan toprağı. Verinin vatan toprağı gibi korunması gereken bir şey olduğu konusunda herkes hem fikir. Çünkü artık sizin üretmiş olduğunuz veri sizin kimliğinizin ayrılmaz bir parçası oldu. Serter Baltacı olarak beni, ürettiğim veriden ayırabileceğimiz bir dünya artık yok. O anlamda çalıştığım kurumlar ve devlet beni nasıl korumakla yükümlüyse, benim verimi de artık korumakla yükümlü hale geliyorlar." şeklinde konuştu. 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER