Ses dalgasından elektrik Kahramanmaraş'ta lise öğrencisi genç mucit, insan kulağını model alarak ses dalgalarından elektrik üretti.

Ses dalgasından elektrik Kahramanmaraş'ta lise öğrencisi genç mucit, insan kulağını model alarak ses dalgalarından elektrik üretti.

Ses dalgasından elektrik  Kahramanmaraş'ta lise öğrencisi genç mucit, insan kulağını model alarak ses dalgalarından elektrik üretti.
Ses dalgasından elektrik

Kahramanmaraş'ta lise öğrencisi genç mucit, insan kulağını model alarak ses dalgalarından elektrik üretti.
Kahramanmaraş Kadriye Çalık Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Muhammed Enes Gebel (18), TÜBİTAK Kahramanmaraş İl Sorumlusu ve Danışman Öğretmen İsmail Çelik'in desteğiyle hem okulda, hem de evinde uzun süre çalışarak ses dalgalarını enerjiye çeviren cihaz üretti.

Bakır kullanılarak yapılan 8 kilo ağırlığındaki cihaz, insan kulağına benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Muhammed Enes Gebel, bu icatla TÜBİTAK tarafından bu yıl düzenlenen yarışmada enerji dalında Türkiye ikincisi olduğunu söyledi.

Enerji konusundaki çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Gebel, şu bilgileri verdi:

''İnsanlara basit gelen günlük konuşmalardan çıkartılan sesin barındırdığı enerji, bir oda dolusu taneciğin titreşmesine yetecek kadar enerji barındırıyor. Amacım ses dalgalarının barındırdığı bu enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine dönüşmesini sağlamak. Ses, insan kulağında basınç oluşturuyor ve yüksek ses de etrafımızdaki nesnelerin gözle görülür bir şekilde titreşmesi ile enerji barındırıyor. Kulağımızın ses dalgalarını bir algıya çevirmesi de sesin barındırdığı bu enerjinin kullanılabilir enerjiye dönüştürüldüğünün kesin bir ispatıdır.''

Dış kulağın, ses dalgalarının barındırdığı bu enerjiyi toplayarak işe başladığını ifade eden Gebel, şöyle konuştu:

''Projemde insan kulağını kendime model aldım. Dış kulak ses dalgalarının barındırdığı bu enerjiyi topluyor, bir bölgede yoğunlaştırıyor ve bir zar üzerinde mekanik bir enerjiye çevirip bunu algı haline getiriyor. Kendi tasarladığım icatla ses dalgalarını topladım ve bu enerjiyi bir zar üzerinde mekanik bir enerjiye dönüştürdüm. Ses dalgası güneş ve rüzgar enerjisi gibi özel zamanlara ihtiyaç duyulmadan her yerde bulunabilecek bir enerji kaynağı.''

Danışman Öğretmen İsmail Çelik de öğrencisi Muhammed Enes Gebel'in enerji konusuna büyük ilgisi ve yeteneği olduğu anlatarak, şunları kaydetti:

''Enerji çok önemli bir alan. Günümüzde, her ülke yeni enerji kaynaklarına ulaşabilmek için çalışmalar yapıyor. Öğrencimiz Muhammed Enes Gebel de bu alana ilgi duyan yetenekli bir öğrencimiz. Danışman öğretmeni olarak yeni icadın yapımı konusunda kendisine maddi ve manevi alanda gereken desteği verdim. Sonuçta, ortaya ilginç bir icat çıktı. Daha önce olduğu gibi bundan sonra da öğrencime yeni projeler için gereken desteği vereceğim.''

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109