Samsung Apple'i geride bıraktı

Hem karını katladı, hem rakibinden birinciliği kaptı

Samsung Apple'i geride bıraktı
   Samsung'un yaptığı açıklamaya göre 31 Mart'ta sona eren çeyrekte karın geçen yıl aynı çeyreğe göre iki kattan fazla artarak 4,46 milyar dolar olarak gerçekleştiği ve bu rakamın 2008 yılından bu yana en yüksek çeyrek dönem karı olduğunu belirtildi.
Şirketin aynı dönemde satışları ise geçen yıl aynı çeyrekle karşılaştırıldığında yüzde 22 artışla 39,9 milyar doları buldu.

Şirketin karının yüzde 70'den fazlası cep telefonu birimi satışlarından kaynaklandı.

Bu yıl 200 milyonu akıllı telefon olmak üzere 380 milyon cep telefonu satmayı hedefleyen Samsung, geçen yıl 97 milyon akıllı telefon dahil 330 milyon cep telefonu satmıştı.

Samsung ayrıca yılın ilk çeyreğinde dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı unvanına kavuşarak Apple'ın önüne geçti.

Bu çeyrekte akıllı telefon satışları yüzde 41 artarak 44,5 milyona ulaşan Samsung, akıllı telefon piyasasında yüzde 31 paya sahip oldu. 

Samsung'un akıllı telefon satışında Apple'ın önüne geçmesinde ''Galaxy'' serisinin etkisi büyük oldu. Şirket akıllı telefon Galaxy'nin yeni modelini 3 Mayıs'ta tanıtacak.

BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA FİRMALARI BİRİNCİLİĞİ DOĞRULADI
İki piyasaya araştırma şirketinin verilerine göre, Samsung, akıllı telefon nakliyatından en büyük rakibi Apple’ı geride bıraktı. Samsung ayrıca küresel akıllı telefon piyasasındaki en güçlü marka haline geldi.
Strategy Analytics şirketinin verilerine göre, Güney Koreli elektronik devinin 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 12.2 olan akıllı telefon piyasasındaki payı, 2012’in ilk çeyreğinde yüzde 30.6’ya yükseldi.

Apple’ın büyüme rakamları da yüksek olsa da Samsung’un gerisinde kaldı. 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 18.1 olan Pazar payı, bir yıl içinde yüzde 24.1’e ulaştı.

Cnet sitesinin haberine göre, küresel alanda akıllı telefon nakliyatı son bir yılda yüzde 41 arttı ve 2012’in ilk çeyreğinde 145 milyona ulaştı. Bu rakamın yarısından fazlası Apple ve Samsung tarafından paylaşıldı.

Strategy Analytics şirketinin yöneticisi Neil Mawston, araştırma raporunda, “Samsung ve Apple’ın rakiplerini dışarı itmesiyle, akıllı telefon piyasasındaki yarış sadece iki şirketin arasında geçecek gibi görünüyor”  yorumunu yaptı.

GALAXY İLE YÜKSELİŞE GEÇTİ
Strategy Analytics, Samsung’un akıllı telefon nakliyatının son bir yıl içinde yüzde 253 büyüdüğünü, bu artışta Galaxy akıllı telefon ve tabletlerinin önemli rol oynadığını ifade etti.

Piyasanın en büyük kaybedeni ise gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere eski günlerine geri dönmeyi amaçlayan Nokia oldu. Geçtiğiğimiz yılın ilk mali döneminde küresel akıllı telefon piyasasındaki payı yüzde 23.5 olan Nokia, bu yıl aynı dönemde yüzde 8.2’ye gerileyerek dibe vurdu.

Strategy Analytics yöneticilerinden Tom Kang, “Bu rakam, 2002’en bu yana Nokia’nın en düşük Pazar payını gösteriyor... Nokia, Microsoft’un işletim sistemini kullanan Lumia ile kritik durumda olduğu ABD pazaronda durumunu güçlendirmeye çalışıyor ancak hala dünya genelinde Symbian işletim sistemi kullanan eski telefonlarının hacmini geride bırakamadı” dedi. 

BİRİNCİLİKLERİN DEĞİŞTİĞİ SIRALAMA
IHS iSuppli araştırma şirketi ise akıllı telefon piyasasında sahip oldukları pay sıralamasında Apple’ı birinci sıraya yerleştirirken, “cep telefonu” sıralamasında Samsung’u birinci ilan etti.

IHS iSuppli, akıllı telefon piyasasında 2012’in ilk çeyreğinde yapılan nakliyatta Apple’ın 35 milyona ulaştığını belirtti. Samsug, aynı rakamda 32 milyonda kaldı. Şirket, 2011’in son dönemindeki durumunda değişmediğini, Apple’ın bir ve Samsung’un ikinciliğini koruduğunu ifade etti.

Cep telefonu piyasasında ise (akıllı telefonlar ve akıllı telefonların fonksiyonlarını içermeyen geleneksel telefonlar) Samsung, 2012’in ilk çeyreğinde 92 milyon nakliyatla birinci oldu. Nokia, 83 milyonlar Samsung’u takip etti.

Habertürk

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2012, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109