Örümcek ağından kemanın tellerine

Japonya'da telleri binlerce örümcek ipliğinden örülen kemanın geleneksel çelik telli kemana göre çok daha yumuşak ve güzel tınılı ses verdiği söyleniyor.

Örümcek ağından kemanın tellerine


Bunun sebebi örümcek ipinin eğirilmesinin hiç bir boşluğa izin vermeyen sıkı bir yapı oluşturması olabilir.Bir japon uzman tarafından dokunan örümcek ipi keman tellerinin yapısı Physical Review Letters adlı bilim dergisinin yeni sayısında anlatılacak.

Nara Tıp Fakültesinden Şigeyoşi Osaki yıllardır örümcek ipliğinin mekanik özellikleri üzerinde çalışıyordu. 2007 yılında Polymer Journal adlı bilim dergisinde örümceğin ucunda sallandığı "sarkıtma" ipinin kuvveti üzerindeki bir çalışmasını yayımlamıştı.

Dr. Osaki beslediği örümceklerden büyük miktarlarda iplik elde etmenin yollarını geliştirmiş ve şimdi bu olağanüstü malzeme ile neler yapılabileceği üzerinde denemeler yapıyor.

Japon uzman makalesinde, "keman gibi yaygı çalgılar bir çok bilimsel araştırmanın konusu olmuştur. Ancak bunlarla ilgili herşey iyi bilinmiyor, çünkü bir çok müzisyen tellerinin özelliklerinden çok kemanın tahta kısmıyla ilgilenir" diyor.
300 dişi örümcek

Doktor Osaki keman tellerinin yapımında ihtiyacı olan ipliği, ağlarının güzelliği ve karmaşıklığıyla ünlü 300 Nephila maculata türü dişi örümcekten elde etmiş.

Dr Osaki bir teli yapmak için 3bin ila 5bin örümcek ipliğinden oluşan üç ayrı çile hazırlamış, sonra bunları birbirine ters yönde örmüş, sonra telin gerilmeye dayanıklılığını ölçmüş.

Bir konserin orta yerinde kemanının telinin kopması ihtimali bir müzisyen için hayati önem taşıyor.

Örümcek ipliğinden yapılan tellerin gerilmeye, çok nadir kullanılan bağırsaktan yapılmış tellerden daha az, ama içi naylon dışı aliminyum olan ve daha yaygın olarak kullanılan geleneksel tellerden daha çok dayandığı anlaşılmış.

Elektron mikroskobu ile yapılan daha ayrıntılı bir inceleme, örümcek ipliğinden yapılan tellerin örgü yerlerinde aralarında hiç bir boşluk bırakmayacak şekilde çok sıkı ve değişik şekillerde içiçe geçtiğini gösterdi.

Dr. Osaki işte bu doku özelliğinin örümcek ipliğinden yaylara kuvvetini ve kendine özgü tınıyı verdiğini söylüyor ve ekliyor:

"Bir çok profesyonel kemancı örümcek ipliğinden yapılan yayların çok daha iyi bir tınısı olduğunu söylüyor. Gerek müzikseverler gerekse müzisyenler açısından farklı bir tını ve yüksek kalitede keman yapımı için örümcek ipliği mükemmel bir malzeme."

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2012, 07:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109