Mucit Türkyurt belgeselde gördüğü cerrahi ameliyat maddesi silikon ile maliyeti yüzde 20 düşüren buluşa imza attı

Mucit Türkyurt belgeselde gördüğü cerrahi ameliyat maddesi silikon ile maliyeti yüzde 20 düşüren buluşa imza attı

Mucit Türkyurt belgeselde gördüğü cerrahi ameliyat maddesi silikon ile maliyeti yüzde 20 düşüren buluşa imza attı
Elektrikte kaçağı kesti!
Mucit Türkyurt belgeselde gördüğü cerrahi ameliyat maddesi silikon ile maliyeti yüzde 20 düşüren buluşa imza attı

Enerji nakil hatlarında kullanılan porselen izolatörün yerine yeni bir madde arayan Uğur Türkyurt belgeselde gördüğü cerrahi ameliyat maddesi silikon ile maliyeti yüzde 20 düşüren buluşa imza attı.

İstanbul Dudullu'da faaliyet gösteren Uğur Türkyurt firmasının icadı, kendinden epey söz ettireceğe benziyor. Sabah gazetesinden Metin Can'ın haberine göre, 50 yıldır enerji nakil hatları için materyaller üreten firma, 2009 yılında cerrahi ameliyatlarda kullanılan silikon maddesinin bir türeviyle elektrik akımlarını kesen izolatör yaptı. Bugüne kadar porselenden imal edilen izolatörler bu sayede yükte ve pahada hafifledi. Firma sahibi Uğur Türkyurt ve mühendis oğlu Mehmet Türkyurt'un ses getiren icadının hikayesi sektörün temel bir problemini çözme hedefi ile başladı. Bilindiği üzere elektrik akımının, enerji nakil hatlarından taşıyıcı direklere geçmesini engellemek için izolatör adı verilen porselen bir materyal kullanıyor. Ancak onlarca kilo ağırlığındaki bu porselenler kısa sürede ya kırılıyor ya da işlevini kaybediyor. Bu durumun yıllık maliyeti de on milyonlarca doları buluyor. İşte Uğur Türkyurt ve mühendis oğlu Mehmet Türkyurt, 2007 yılında TÜBİTAK'tan da destek alarak bu porseleni ikame edebilecek bir ürün arayışına girdi.

BİNLERCE DENEY YAPTI
Birçok farklı ürün üzerine araştırmalar yapıldı. Ancak hem aşırı sıcak ve soğuğa hem de yüzlerce watt elektriğe dayanabilecek kullanışlı bir madde bulmak kolay olmadı. Firmaya ilave mühendisler takviye edildi ve geceli gündüzlü süren bir çalışma başladı. 2009 başında firma hedefine ulaştı ve porseleni ikame edebilecek bir maddeyi üretmeyi başardı. Ürün IEC adı verilen uluslararası testlerden tam not aldı. Bunun ardından gerekli üretim izinlerini ve lisanslarını alan firma, buluşun özel dizaynını yurtdışında iki mühendise yaptırdı. Seri üretim içinse Kırklareli'nde fabrika kurdu.

SİLİKONU BELGESELDE KEŞFETTİ
TÜRKYURT firmasının 2 yıl süren çalışmalar sonucunda silikonu keşfetmesi pek tesadüf sayılmaz. Firmanın ikinci kuşak temsilcisi sektörel bir belgesel sırasında estetikte kullanılan silikon alışımının elektriğe ve diğer etkenlere ne kadar dayanıklı olduğunu öğreniyor. Zaten sektörde benzer üretimler de yapılıyor. Ancak Türkyurt, içi cam elyaftan imal edilen doğal silikonu entegre ve akıllı barkot sistemi ile üreten dünyadaki ilk firma oluyor.

TÜRKİYE PAZARI 2011'DE AÇILACAK
Bugüne kadar 20 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Türkyurt, Türkiye'de enerji alanında milyar dolarlık özelleştirmeler yaşandığına dikkat çekiyor ve önümüzdeki yıllarda özellikle de 2011 yılında yeni yatırımların hız kazanacağını vurguluyor. "Bizim ürünümüz, enerjiye yatırım yapan firmalar için hem pahada hem de yükte hafiflik getiriyor" diyen başarılı mühendis, potansiyele yetişebilmek için Kırklareli'nde yeni bir fabrika açtıklarını da sözlerine ekliyor.

BULUŞUN PORSELENE GÖRE AVANTAJLARI NELER?
10 kat daha hafif
Kırılma-çizilme ihtimali yok
Kendi kendini temizleme özelliği var
Su tutmuyor
Montajı kolay ve hızlı
20 yıl garantisi bulunuyor
Asla bakım gerektirmiyor

HANGİ ÜLKELERE SATTI
Almanya, Fransa, Finlandiya, Irak, Suriye, Lübnan, Cezayir, Tunus, Fas, Yeni Gine, Nijerya, Türki Cumhuriyetler

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER