Maltepe’de Hollanda rüzgarı esti

Maltepe’de Hollanda rüzgarı esti

Maltepe’de Hollanda rüzgarı esti
Maltepe’de Hollanda rüzgarı esti
 
2010 İstanbul Avrupa kültür başkenti organizasyonu çerçevesinde Maltepe sahilleri dostluğun ve kardeşliğin ezgileriyle şenlendi. Maltepe İDO iskelesinde sahne alan Hollandalı ve Türk gruplar dans gösterileri ve konserlerle Maltepe halkını coşturdu.

 Ev sahibi Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, yaptığı hoş geldiniz konuşmasına “Sevgili kardeşim Onno Kenvers, benim altın ilçem Maltepe’ye gelen kardeşlerim, dostlarım” sözleriyle başladı. Hoşgörü ve güzelliklerle bezenmiş beş günlük etkinlik programında amaçlarının zaten dost olan iki ülke arasında daha sıkı bağlar oluşturmak olduğunu belirten Başkan, “2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti organizasyonu çerçevesinde bu proje bizim önümüze geldiği zaman çok heyecanlandık. Öyle ya sahip olduğu benzersiz enerji ile dünyanın en ilham verici kenti İstanbul ve onun altın ilçesi Maltepe Hollandalı kardeşlerini ağırlayacaktı.

Bir dostum Hollandalı kardeşlerimiz için ‘’Onlar yeni şeyler denemeye, yeni şeyler öğrenmeye çok açıktırlar. Önyargısız bütün bilgileri öğrenmek bütün kültürleri anlamak isterler.‘’ demişti. Bizim de onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inanıyorum. Bunun için burada önemli olanın farklı kültürlerin kaynaşması, halkların entegrasyonu sağlamak olduğunu düşünüyorum. Göründüğünden daha karmaşık, daha zor bir görev bu. Ve biz bunu beş günde başarmayı en azından temellerini atmayı hedefliyoruz. Birbirimize uzak değiliz. Anadolu’nun ücra köşelerinden çıkıp Hollanda’ya gurbete giden vatandaşlarımız sayesinde Amsterdam’da, Rotterdam’da bizlerin izi var. Sizi yeldeğirmenlerinizle, futbolcularınızla, Ajax ve Sayın Başkonsolosun takımı Feyenoord ile tanıyoruz. Burada geçireceğiniz beş gün sizleri Maltepe’de ağırlamaktan dolayı mutluyuz.

Bu beş günlük birliktelik iki ülke arasındaki kültürel etkileşim için güzel bir adım olacak ve diliyorum ki dostluğumuz sonsuza dek sürecek. Biliyoruz ki, sizler de bizi bekliyor olacaksınız ve söz veriyorum ki biz de geleceğiz.” diye konuştu. Başkonsolos Onno Kenvers ise sözlerine Türkçe olarak “Sayın Başkan, sayın konuklar iyi akşamlar” ifadesiyle başladı. Başkonsolos, “Dört yüzyıla dayanan bir dostluğumuz var. Önümüzdeki beş günlük etkinliklerle kültür etkileşimini farklı boyutlara taşıyacağımıza inanıyorum.

Hollanda Başkonsolosu olarak Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin’e böyle bir etkinliğe değer verdiği için teşekkür ediyorum ve burada olmaktan gurur duyuyorum. Birbirimizle kaynaşıp büyüyeceğiz.” dedi. Belediye Başkanı Zengin, Hollanda Başkonsolosu ve Ateşesine Maltepe’nin simgesi olan Bakireler Anıtı’nı hediye etti ve “Maltepeli dostlarım, biz anıtımızı verdik ama karşılığında yel değirmeni bekliyoruz.” dedi. Başkonsolos Kenvers, Başkan Zengin’e Türkiye-Hollanda arasındaki dört yüzyıllık dostluğu anlatan bir kitap hediye etti. Etkinlikler semazen gösterisi, Hollanda halk dansları topluluğu ve Karadeniz folklor ekibinin gösterileriyle devam etti.

 Dünyaca ünlü Hollandalı grup The Amsterdam Clezmer Band ve ünlü Türk grup The Galata Gypsy Band’in sahne almasıyla son bulan birinci gün etkinliklerinde kapanış iki grubun birlikte seslendirdikleri parçalarla gerçekleşti. Maltepe Hollanda’lı kardeşleriyle buluşuyor konseptli etkinlikler dört gün boyunca Maltepe’de devam edecek.

 



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109