Konya`lı mucit Muammer Ceran güneş enerjisi ve 12 volt elektrikle çalışan buzdolabı üretti.

Konya`lı mucit Muammer Ceran güneş enerjisi ve 12 volt elektrikle çalışan buzdolabı üretti.

Konya`lı mucit Muammer Ceran güneş enerjisi ve 12 volt elektrikle çalışan buzdolabı üretti.
Güneş enerjili buzdolabı Konya`lı mucit Muammer Ceran güneş enerjisi ve 12 volt elektrikle çalışan buzdolabı üretti.  Konya`da 48 yaşındaki Muammer Ceran, güneş enerjisi ve 12 voltluk elektrikle çalışan buzdolabı üretti.

Ceran, geliştirdiği sistem ile yüzde 75 enerji tasarrufu sağlandığını belirtti.12 yıldır soğutma sistemleri üzerinde çalışan ilkokul mezunu Muammer Ceran, ürettiği buzdolabının hem 12 voltluk elektirikle, hemde güneş enerjisiyle çalışabildiğini belirtti.

Ceran "12 voltluk adaptörle çalışan bir sistem geliştirdik. Bunu aynı zamanda solar sistem dediğimiz güneş enerjisi ile de çalıştırabiliryoruz. Cihazımız elektiriğin olmadığı yerlerde güneş enerjisiyle, güneşin olmadığı yerde de elektirik enerjisiyle çalışabilecek. A sınıfı dolaplarda dahil olmak üzere bütün dolaplarda emsallerine göre yüzde 75 elektirik tasarrufu sağlıyoruz. Eksi 24 dereceye kadar soğutma özelliği var. Şu an da bir satış fiyatı belirlemedik. Ama seri üretime geçebilirsek piyasanın eş değerinde satış yapacağız " dedi.

SERİ ÜRETİME GEÇMEK İSTİYORUZ

Vatandaşın en çok enerji maliyetlerinin yüksek olmasından şikayet ettiğini ve bunun için de bu sistemi geliştirdiklerini belirten Muammer Ceran şunları söyledi:

"Elimizde şu anda prototip olarak yapmış olduğumuz sanayi ve ev tipi 5 çeşit dolabımız var. Eğer devletimiz hazineden para aktarıp fabrika kurabilirsek ve günlük kapasitemizi 6 bin civarına çıkaracak pozisyonumuz olursa, ülkemize çok büyük bir katkımızın olacağını tahmin ediyorum. Destek alırsak 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde seri üretime geçebiliriz. Bütün soğutma sistemlerine uygulanabilen bu sistemle yüzde 77 net tasarruf sağlandığını Selçuk Üniversitesi ve KOSGEB aracığıyla yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkardık. Bu sistemin ülke genelindeki bütün dolaplara uygulandığı zaman 22 Hirfanlı Barajı`nın ürettiği enerji tasarrufu sağlayabileceğimizin hesabını da Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi yaptı."

DESTEK İSTİYORUZ

Güneş enerjisi ve 12 volt elektrik enerjisi ile çalışan buzdolabını piyasaya sürebilmek için 3 yıldır mücadele verdiklerini anlatan Muammer Ceran, "Sistemin ulusal patentini ve markasını aldık. Patent için TÜBİTAK`tan yaklaşık 3 bin TL civarında, KOSGEB`den de şu ana kadar Ar-Ge İş Geliştirme Desteği olarak yaklaşık 37 bin TL aldık. KOSGEB`in desteği daha devam edecek ama bunlar, bir fabrika kurup, seri üretime geçmek için yeterli değil. " dedi.

TÜRKİYE`DE ÜRETMEK İSTİYORUZ

Yeni sistem buzdolabını Türkiye`de üretmek istediklerini ifade eden Muammer Ceran, "Büyük firmalardan teklifler aldım. Görüştüklerimiz oldu. Ama biz önce kendi markamızla piyasaya girip ismimizi duyurduktan sonra bu firmalarada vermeyi düşünüyoruz. 2008 yılından beri patentini almak için uğraşıyorduk ve 2010 yılının Ağustos ayında patentimizi aldık. İlk etapta ben bunu dışarıya bağlı olmadan sadece Türk malı olarak ortaya çıkarmayı düşünüyorum. Ayrıca yurt dışından birkaç ülke ile görüşmelerimiz oldu. Nijerya`dan gelip bizimle görüştüler. Fabrikamızı, alt yapımızı, ham maddemizi vermek şartıyla bizi ülkelerine davet ettiler. Ama biz önce kendi ülkemizi düşündüğümüz için dışarıya şu an da çıkmayı düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

 ATAŞEHİRWEB

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109