İnsan ve robot yan yana çalışacak

KPMG, yapay zeka, makine öğrenimi, robotik süreç otomasyonu ve bilişsel platformların yaygınlaşmasıyla geleceğin iş dünyasının nasıl değişeceğini analiz etti.

İnsan ve robot yan yana çalışacak
 İnsan ve robot yan yana çalışacak
KPMG, yapay zeka, makine öğrenimi, robotik süreç otomasyonu ve bilişsel platformların yaygınlaşmasıyla geleceğin iş dünyasının nasıl değişeceğini analiz etti. KPMG’nin hazırladığı değerlendirmeye göre makinelerin yıldızı parlayacak ama duygusal, inovatif ve yaratıcılıkta robotların eksiğini insanlar tamamlayacak.


KPMG, ‘İnsanlığın Yükselişi’ başlıklı yayında, geleceğin iş dünyasına ışık tuttu. KPMG İnsan Kaynaklarından Sorumlu Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, hızla gelişen dijital teknolojiler nedeniyle birçok işin yeniden yapılanacağını, bir grup çalışanın işsiz kalacağını, yeni meslekler ortaya çıkacağını ve çalışanların yeni yetenekler edinmesi gerekeceğini söyledi. Robotik otomasyonun iş gücü piyasasına zarar verdiğini vurgulayan Palaoğlu, “Bu süreç devam edecek. Önce vasıfsız meslekler yok olacak, onların işini robotlar üstlenecek. Teknoloji devi şirketler güçlenecek, eğitimsiz işçilerin seçenekleri azalacak. Ama inovasyon ve yaratıcılık gerektiren işlerde robotlarla insanlar yan yana çalışacak” dedi.

Analizde dikkat çeken başlıklar şöyle:

  • Bugün değerli görülen yeteneklerin yüzde 35’i bundan 5 yıl sonra yerini yeni yeteneklere bırakacak.
  • Gelişmiş robotlar ve kendi kendine hareket eden araçlar, yapay zeka, makine öğrenimi, bilişsel platformlar hayatımızda önemli bir yer tutacak. İşin kendisi ile birlikte yaşama ve çalışma şekli değişecek. Bazı meslekler kaybolacak, sosyal zeka gerektiren meslekler ortaya çıkacak ve büyüyecek.
  • Şirketlerin yüzde 65’i teknolojik yıkımı tehdit değil fırsat olarak görüyor. Robotik ve diğer dijital dönüşüm modellerinin maliyetleri düşüreceği ve müşteri hizmetlerini geliştireceği konusunda kimse tereddüt etmiyor.
  • Yaratıcılık en çok aranan yetenek olacak. Yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni iş yapış şekillerinden yararlanmak için daha yaratıcı çalışanlar aranacak. Robotlar ulaşmak istediğimiz yere daha da hızlı gitmemize yardımcı olacaklar, ancak kısa sürede insanda mevcut olan yaratıcılık seviyesine erişemeyecekler.
  • Pazarlık etme ve esneklik becerileri 2015’te tercih edilen yeteneklerdi. Ancak 2020’de sıralamada geriye düşecek. Çünkü makineler artık büyük veriyi kullanarak insanlarına yerine karar alabilecek.
  • Duygusal zeka 10 yıl sonra en önemli beceriler arasında yer alacak.
  • İnsandan makineye hızlı bir geçiş var. İnsanların makineleri daha iyi kullanmaları ve işlerini daha verimli yapmaları gerekecek. Mesela, uçaklarda otomatik pilot kullanılıyor ama pilotların sayısı azalmadı. İnsanların robotları tamamlaması ve insan beynine özgü duygusal, empati kurabilen, inovatif çözümler getiren yetenekleri öne çıkacak.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109