Hukukçular 'dijital düzen'i masaya yatırıyor

Hukukçular 'dijital düzen'i masaya yatırıyor

Hukukçular 'dijital düzen'i masaya yatırıyor
Hukukçular 'dijital düzen'i masaya yatırıyor
Türkiye'nin önde gelen hukukçuları, Habertürk'ün sponsorluğunda LaresPark Hotel'de düzenlenen "Yeni dijital düzen ve hukuka yansımaları" konulu konferansta biraraya geldi. İlk gün neler konuşuldu?


Türkiye'nin önde gelen hukukçuları, Habertürk'ün sponsorluğunda LaresPark Hotel'de düzenlenen "Yeni dijital düzen ve hukuka yansımaları" konulu konferansta biraraya geldi. Konferansta internette kişisel verilere ilişkin hukuka aykırılığın engellenmesi, sosyal paylaşım sitelerinde kişisel verilerin korunması, dijital alanda kurumsal itibar yönetimi, elektronik ticaretin düzenlenmesi gibi birçok konu başlığı ele alınıyor.

HABERTÜRK'ün sponsorluğunda gerçekleşen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü ile Gün Avukatlık Hukuk Bürosu tarafından düzenlenen 'Yeni Dijital Düzen ve Hukuka Yansımaları' konulu konferans Taksim'deki LaresPark Hotel'de başladı.
Türkiye'nin önemli hukukçularını biraraya getiren konferansın ilk oturumunda 'Elektronik Ticaret', 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarası' 'E-İmza ve E-Fatura'nun Hukuki Niteliği', ikinci oturumunda ise 'Bilişim Hukukunda Yeni Trendler' konuşuldu.

'SANAL ORTAMDA 5 DAKİKADA ŞİRKET KURMAK MÜMKÜN'
Konuşmacılardan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürü İsmail Yücel, bakanlık bünyesinde kurulan ''Merkezi Tüzel Kişilik (MTK) Bilgi Sistemi''ni anlattı. Yücel, internet üzerinden şirket kurma dönemini başlattıklarını belirterek, ''MTK Bilgi Sistemi üzerinden, standart bir şirket ana sözleşmesinin hazırlanması artık 5-6 dakikada mümkün. Ardından da bu sözleşmenin tescili, ilgili noter ve ticaret sicil memurluğuna gönderilerek onaylatılması bu prosedürün tamamlanması için gereklidir" dedi.

'TEK BİR TUŞLA KİMİN, NEREDE, ŞİRKETİ VAR MI ÖĞRENİLECEK"
Tek bir tuşla herkesin bilgiye ulaşabileceğini ifade eden İç Ticaret Müdürü Yücel konuşmasına şöyle devam etti: "Eski uygulamada, örneğin bir hesap uzmanı bir şirket ortağı hakkında bilgi toplamak için bakanlığımıza müracat ediyor, biz de 238 ticaret sicil memurluğuna bildirim yapıyorduk. Bu soruya aylar sonra cevap alınıyordu. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) aracılığıyla artık bir isme kayıtlı şirkete ulaşmak için aylarca beklemek değil birkaç tuşa basmakla yeterli. Vatandaş bu sistemle, bürokratik engellerle uğaşmayacak, gereksiz yere notere, muhtarlığa, nüfus müdürlüğüne gitmek zorunda kalmayacak. Zaman ve emek israfından kurtulacak."

'E-İMZA İLE ZAMANDAN VE BÜROKRASİDEN KURTULDUK"
Konferansa katılan İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber, kamu hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla hazırlanan yasa tasarısında 'Elektronik İmza' ile ilgili mevcut 5. Maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmasının istendiğini dile getirdi. Tasarı kanun haline gelmesiyle birlikte evlenmek için çiftlerin nikah salonuna gitmesine gerek kalmayacağını söyledi.
Tülay ACAR / AHT

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109