Hindistan’ın Güneş enerjisiyle çalışan tren yola hazır

Hindistan’ın ilk güneş enerjili Dizel Elektrik Multi Birimi (DEMU) treni seferlere hazır. Delhi'den Haryana Eyaleti'ne gidecek olan tren, ülkenin yenilenebilir enerji projelerinden birisi.

Hindistan’ın Güneş enerjisiyle çalışan tren yola hazır

Hindistan’ın Güneş enerjisiyle çalışan tren yola hazır

Hindistan’ın ilk güneş enerjili Dizel Elektrik Multi Birimi (DEMU) treni seferlere hazır. Delhi'den Haryana Eyaleti'ne gidecek olan tren, ülkenin yenilenebilir enerji projelerinden birisi.
Hindistan Kuzey Batı Demiryollarının Jodhpur Bölgesinde güneş enerjisi ile çalışan tren test sürüşüne tabi tutuldu. Hindistan Demiryollarının yenilenebilir enerji üzerine odaklanmasıyla, Hindistan’ın ilk güneş enerjisi panelleri yerleştirilmiş treni  deneme sürüşlerine başladı.

Hindistan dünyada yenilenebilir enerji sektörüne yönelik çalışmaları ile dikkat çekiyor. enerjienstitusu.com’dan alınan verilere göre, 2022 yılında kurulu yenilenebilir enerji gücünü 170 GW’a çıkarmayı hedefleyen Hindistan bunun 100 GW’ını güneş enerjisinden 60 GW’ını rüzgar enerjisinden sağlamayı planlıyor.

Hindistan’ın yenilenebilir enerji projelerinden birisi de güneş enerji trenleri. Dünyada daha önce de uygulanan bu sisteme ülkede büyük bir önem veriliyor. Yaklaşık Hindistan 1,2 milyar nüfusu ile dünyadaki en büyük ikinci ülke olan Hindistan’ın ulaşım sisteminde güneş enerjisi uygulamalarına yer verdiği görülüyor.

Hindistan hükümeti yapacağı finansal destek ile birlikte, raylı sistemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılacak kapsamlı bir çalışma hazırlıyordu. Çalışma kapsamında, demir yollarına aktarılacak kaynakla ilk etapta 500 trenin üzerine güneş panelleri yerleştirilecekti.


Bu konuda ilk uygulama olan Kuzey Batı Demiryollarının Jodhpur Bölgesinde güneş enerjisi ile çalışan tren test sürüşüne tabi tutulacak. Hindistan Demiryollarının yenilenebilir enerji üzerine odaklanmasıyla, Hindistan’ın ilk güneş enerjisi panelleri yerleştirilmiş treni deneme sürüşlerine başladı. Trenin bütün vagonları, tren üstünde güneş panelleri tarafından yaratılan enerji ile aydınlatılacak.

Geçen yıl, Kuzey Demiryolları Rewari-Sitapur geniş hatlı yolcu treninin bir vagonuna güneş panelleri yerleştirmişti. Ancak bu yeni tren bütün vagonlarına güneş enerji paneli takılan geniş hatlı trenin ilk Dizel Elektrik Multi Birimi olacak. DEMU-(Diesel Electric Multiple Unit) treni deneme sürüşünde 8 vagon kullanılıyor ve her bir vagonda 12 güneş enerji paneli bulunacak. Her bir güneş enerji paneli de 300 watt elektrik üretecek olup, bu da vagon başına 3.6KW üretim demek anlamına geliyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN TREN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2017, 21:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109