HeERO Nedir, Nerede Kullanılır

HeERO ortak Avrupa acil çağrı numarası olan 112 tabanlı pan-Avrupa araç içi acil çağrı servisi "eCall" üzerindeki bir çalışmadır.

HeERO Nedir, Nerede Kullanılır
HeERO Nedir, Nerede Kullanılır

HeERO ortak Avrupa acil çağrı numarası olan 112 tabanlı pan-Avrupa araç içi acil çağrı servisi "eCall" üzerindeki bir çalışmadır.

Üç yıl önce(Ocak 2011 - Aralık 2013), HeERO 1 konsorsiyumunu oluşturan dokuz Avrupa ülkesi (Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Romanya ve İsveç) birlikte çalışabilir ve uyumlulaştırılmış araç içi acil çağrı sisteminin kurulumuna başlamıştır.

HeERO Projesinin ikinci aşaması -HeERO 2- 1 Ocak 2013 tarihinde başlamış olup  2 yıl sürecektir. 6 yeni ülke daha (Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Lüksemburg, İspanya ve Türkiye) HeERO 1'in diğer 9 pilot ülkesine katılmıştır. Ayrıca, HeERO katılımcısı olmak isteyip çeşitli nedenlerden dolayı olamayan diğer ülkeler de, HeERO 1 ve 2 deneyimlerinden yararlanacak ancak Avrupa Komisyonundan finans desteği alamayacak olan asosiye katılımcı olarak projeye dahil olmuşlardır.

HeERO konsorsiyumu şu anda Avrupa Standardizasyon Kuruluşları tarafından belirlenen ve onaylanan ortak Avrupa eCall standartları çerçevesinde pilot çalışmaların gerçek şartlarda test ve doğrulamalarını gerçekleştirmektedir.

Proje kısmen ICT PSP programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir.


eCall Hakkında

eCall - araç içi iletişim teknolojisiyle hayatlar kurtarır

Yakın bir gelecekte, aracınız ciddi bir kaza anında otomatik olarak acil çağrı merkezini arayacak bir elektronik güvenlik sistemine sahip olacak. Bilincinizi kaybetseniz bile, sistem kurtarma ekiplerine kaza mahallinin yerini bildirecek ve ekipler dakikalar içinde olay yerine intikal edecektir. eCall olarak adlandırılan bu sistem tüm Avrupa Birliğinde çalışacaktır. Ayrıca yakın zamanda AB ülkelerine ek olarak İzlanda, Norveç ve İsviçre'de de uygulamaya konulacaktır.

Aracınızdaki eCall cihazı ciddi bir kaza darbesi ikazı aldığında en yakın 112 acil çağrı merkezi ile otomatik bir görüşme başlatacak ve kaza yerinin kesin konum bilgisi ve ilgili birtakım bilgileri çağrı merkezine iletecektir. Benzer şekilde eCall çağrıları manuel olarak bir buton yardımıyla da başlatılabilecektir. Bu, örneğin bir kazaya şahit olduğunuz durumda, pratik bir kullanım sağlayacaktır. Çağrının otomatik veya manüel yapıldığına bakılmaksızın, araç ile acil çağrı merkezi  arasındaki otomatik veri iletişimine ek olarak daima bir sesli iletişim de sağlanacaktır. Bu şekilde araç içerisinde sorulara cevap verebilecek durumdaki yolculardan kaza hakkında detaylı bilgiler de elde edilebilecektir.
About eCall.

Yol katliamı -eCall nasıl yardımcı olabilir


Avrupa yollarındaki ölüm ve yaralanmaları azaltmak için acilen  harekete geçmeye ihtiyaç vardır! 2009 yılında sadece AB yol ağlarında yaklaşık 1.15 milyon trafik kazasında 35.000 civarında insan hayatını kaybetmiş ve 1.5 milyon kişi yaralanmıştır.

Bir kaza durumunda, kaza yerini doğru bilerek anında vaka ihbarı almak, acil servis ekiplerinin tepki süresini kırsal alanlarda % 50 ve kentsel alanlarda % 40 oranında azaltır. Zamandan yapılan bu kazanç sayesinde, eCall sisteminin Avrupa Birliği'nde  her yıl yaklaşık 2500 kişinin hayatını kurtarması ve on binlerce kişinin yaralı durumlardaki ciddiyetini azaltması bekleniyor. Böylelikle eCall  kaza kurbanlarına daha iyi iyileşme olasılığı vererek, yaralıların daha çabuk tedavi edilmesini sağlayacaktır. Kurtarma ekiplerinin kaza mahalline daha hızlı ulaşmasıyla, kaza mahalleri daha hızlı temizlenecek, böylece ikincil kaza risklerinin azaltılması ve trafik sıkışıklıklarının giderilerek yakıt israfı ve CO2 emisyonlarının düşürülmesi sağlanacaktır.

Mali açıdan, Avrupa Birliğinin yol kazalarından kaynaklanan ekonomik kaybı yılda 160 milyar €'dan fazla bir rakama tekabül etmektedir. Eğer tüm araçlar eCall sistemi ile donatılmış olsaydı yılda yaklaşık 20 milyar €  kurtarılıyor olabilirdi.


HeERO Nedir, Nerede Kullanılır

HeERO projesi Avrupa Standardizasyon Kuruluşları tarafından belirlenen ve onaylanan Avrupa standartlarını dikkate alarak Avrupa düzeyinde 112 eCall yaygınlaştırma öncesi pilotların hazırlanması, uygulanması ve koordine edilmesini sağlayacaktır.

Yöntembilim
Pilot proje, sistem uygulama gereksinimleri ve gerekli altyapı iyileştirme ihtiyaçlarını tanımlamak için eCall değer zincirinin durum analizi ile başlayacaktır. Özellikle de araç içi sistem ekipmanı arayüzü, Telekomünikasyon altyapısı (özellikle 112/E112 ile ilgili bölümler) ve çağrı merkezi altyapısına odaklanılacaktır.

Analiz sonuçlarına göre her ülke için servis kurulumları ve testler için yol gösteren bir uygulama planı hazırlanacaktır. Benzer şekilde araç içi E112 acil aramaları için eCall eğitim kılavuzları ve acil durum prosedürleri hazırlanacaktır.

Operasyon safhası ger
çek yaşam koşullarında gerçekleştirilecek olup kurulumu yapılan bileşenlerin testini hedeflemektedir. Amaç pan-Avrupa eCall sisteminin uçtan uca işletilmesi için gerekli sistemi değerlendirmektir.
Test sonuçları değerlendirilecek ve yaygınlaştırma kolaylaştırıcıları/engelleri tespit edilecektir. Bu kapsamlı pilot uygulama sonuçları Avrupa'da gelecek eCall yaygınlaştırımı için son önerileri içerecektir.

Pilot Ülkeler
HeERO 1  Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İtalya, Romanya, İsveç ve Hollanda'nın yer aldığı ulusal ve uluslararası bir pilot projedir. HeERO 2 pilot projesinde ise Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Lüksemburg, İspanya ve Türkiye yer almaktadır.

Proje ayrıca Rus ERA-GLONASS sistemi ile çapraz test faaliyetlerini de içermektedir. 100'den fazla eCall cihazı bulunan araçla, katılımcı ve asosiye devletlerin içinde ve katılımcı ve asosiye devletler arasında uluslararası (çok ülkeli)  sürüşler gerçekleştiricektir.

eCall Standardları
HeERO Avrupa Standardizasyon Kuruluşları tarafından belirlenen ve onaylanan eCall standartlarını, ETSI MSG ve CEN TC 278 WG 15,  test edip değerlendirecektir..

Açıklık
Pilot uygulama sonrası elde edilecek özel eCall standartları, arayüzleri ve protokolleri halihazırda eCall standardları(CEN ve ETSI) ile ilgilenen Avrupa Standard Kuruluşlarına (ESO) bildirilecek  ve  bu sayede eCall standardizasyonunun sonuçlandırılmasında düzenleme görevi görülecektir. Bu özellikler aynı zamanda "eCall Uygulama Rehberi"ni güncelleyerek, Avrupa eCall Uygulama Platformu ile pilot projeye doğrudan katılmayan eCall paydaşlarına dağıtılacaktır.

HeERO projesi ile ayrıca işletim güncellemeleri ve acil durum yönetim yapıları için yeni çalışma prosedürleri gibi sonuçlar da elde edilecektir. Bu sonuçlar aynı zamanda en güncel "eCall'ı Uygulama Rehberi"ni içerecek ve özellikle EENA ağı ve üyeliklerinin kullanımı ile Avrupa Acil Servis temsilcileri ile paylaşılacaktır.

Avrupa düzeyinde sonuçların yaygınlaştırılmasına ek olarak, her katılımcı Üye Devlet de özel yerel yaygınlaştırma faaliyetleri yoluyla ülke içinde pilot proje sonuçlarını paylaşmakla yükümlüdür.

Etki
HeERO projesi ile katılımcı Üye Devletler ve aynı zamanda pilot projeye dahil olmayan ülkelerde eCall servisinin yaygınlaştırılmasını hızlandıracak eCall uygulaması raporu ve en iyi uygulamalar hakkında bir dizi rapor sunulacaktır. Bu nedenle projenin Avrupa'daki en önemli uzun vadeli etkisi tüm ülkelerde sürdürülebilir ve birlikte çalışabilir eCall servisinin yaygınlaştırılması olacaktır. Böylelikle yol güvenliği artırılarak, eCall sisteminin en çok gelecek vadeden yol güvenliği sistemlerinden biri olması sağlanacaktır.

HeERO Katılımcı Ülkeler


Belçika

Bulgaristan

Hırvatistan

Çek Cumhuriyeti

Danimarka

Finlandiya

Almanya

Yunanistan

İtalya

Lüksemburg

Hollanda

Romanya

İspanya

İsveç

Türkiye

Uluslararası İşbirliği


HeERO HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER