Güneş Enerjisinde Devrim gibi buluş

Yoğunlaştırılmış güneş enerjisini ısı ve ışık formlarına ayırarak, diğer güneş enerjisi sistemlerinden yaklaşık 3 kat verimli elektrik üreten sistem geliştirildi.

Güneş Enerjisinde Devrim gibi buluş
Güneş Enerjisinde Devrim gibi buluş

 Yoğunlaştırılmış güneş enerjisini ısı ve ışık formlarına ayırarak, diğer güneş enerjisi sistemlerinden yaklaşık 3 kat verimli elektrik üreten sistem geliştirildi.

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen "Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Aydınlatma ve Güç Üretimi Birleşik Sistem Tasarımı, Test Edilmesi ve Performansının Değerlendirilmesi" başlıklı TÜBİTAK projesini 3 yıllık çalışma sonucu tamamladığını söyledi

 Aydınlatma-Güç Üretimi Bileşik Sistemi (AGÜBİS)' adı verilen sistemin prototipi üretildi ve faydalı model belgesini aldı. AGÜBİS'in güneş enerjisinden elektrik üreten mevcut sistemlere göre önemli üstünlükleri bulunuyor.

Çanak anteni tasarımı üzerine kurgulanan sistem, güneş ışınlarını ışık ve ısı formlarına ayırarak her ikisini de enerjiye çevirme prensibi üzerinden çalışıyor.

Geliştirilen sistemle güneş enerjisinden elektrik üretiminde yüzde 25 olan verimlilik yüzde 65'e kadar çıkartıldı. Kabaca çanak anten şeklinde tasarlanan sistemle elde edilen güneş enerjisi ışık formunu (görünür bölge ışınım) ve ısı formunu (IR ve UV ışınım) ayrı ayrı enerji üretiminde kullanılabiliyor.

Buluşta, hem yoğunlaştırılmış güneş enerjisinin spektral ayrıştırılması hem de güç üreten sistemin tasarımı ortaya koyuldu. Buluşun kullanım alanı güneş enerjisi sistemleri olarak tasarlandı. Fotovoltaik sistemler, stirling motorlar, ısı pompaları gibi güç üreten alanlara uygulanabilecek.

Şu an dünya üzerinde kullanılan cihazlardan 3 kat daha yüksek verimliliğe sahip AGÜBİS, güneş enerjisinden elektrik üretiminde çok önemli avantaj sağlayacak.

Ev ve apartmanlarda kullanılabilecek

AGÜBİS, güneşten elde edilen enerjiyi kısa sürede artırabilecek. Şu an kullanılan sistemler ev ve apartmanlar için yeterli elektrik enerjisini üretemiyor ancak AGÜBİS üç kat daha fazla enerji ürettiği için bireysel kullanıma uygun olarak gösteriliyor.

Türkiye, AGÜBİS ile güneş ışınımlarından enerji üretiminde dünyayla rekabet edebilecek ve kendi teknolojisini dünyaya satabilecek.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2015, 22:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER