Gökyüzünden Türkiye GALERİ Ülkemizi daha önce hiç böyle görmediniz... Şimdi sizi nefis bir tura davet ediyoruz..

Gökyüzünden Türkiye GALERİ Ülkemizi daha önce hiç böyle görmediniz... Şimdi sizi nefis bir tura davet ediyoruz..

Gökyüzünden Türkiye GALERİ Ülkemizi daha önce hiç böyle görmediniz... Şimdi sizi nefis bir tura davet ediyoruz..
Gökyüzünden Türkiye GALERİ
Ülkemizi daha önce hiç böyle görmediniz... Şimdi sizi nefis bir tura davet ediyoruz...

Türk Hava Kurumu (THK) öğretmen pilotu Orhan Özgülbaş, Türkiye'deki 27 ili motorlu yamaç paraşütünden fotoğraf makinesi ve kamerayla görüntüledi.

AA muhabirine açıklama yapan Özgülbaş, amatör kurslar sonucu THK mensubu olduğunu ve 25 yıldır bu kurumda eğitmenlik yaptığını anlattı. Çekimlerde bazen ciddi risklerle karşılaştıklarını ifade eden Özgülbaş, ''Fotoğrafçılık ve kurgu konusunda eğitim almıştım. Gökyüzünden çekim yapmaya 2006'da başladım. 4 yılda 3 kez Türkiye turu yaptım. Her ilde istediğimiz gibi çekim yapamayabiliyoruz çünkü hava şartları uygun olmayabiliyor. Sadece gökyüzünden çekim yapmıyoruz. Aynı zamanda gösteri uçuşları yapıyoruz, havacılıkla ilgili bilgi ve eğitim veriyoruz, gezdiğimiz yerlerin kültürel, doğal ve tarihi yapısı hakkında bilgiler aktarıyoruz. Bu nedenlerden ötürü 27 ilde çekim yapmak 4 yılımızı aldı. Amacımız 81 ilin çekimlerini tamamlamak'' diye konuştu.

GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Bu görüntüleri farklı illerde açtıkları sergilerle vatandaşlarla paylaştıklarını anlatan Özgülbaş, 27 ilde 10 bine yakın fotoğraf çektiklerini söyledi. Çekimlere ekip arkadaşı Murat Tok ve bir şoförle kara yoluyla gittiklerini belirten Özgülbaş, Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Artvin, Bolu, Çanakkale, Denizli, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kastamonu, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Samsun, Sivas, Trabzon, Urfa, Van ve Zonguldak'ın görüntülerinin şu anda sergilerde kullanıldığını, yeni çekim yaptıkları 3 ilin görüntülerinin de kısa sürede sergileneceğini kaydetti.

Gökyüzünden Türkiye belgeseli için 500 saat video çekimi yaptıklarını bildiren Özgülbaş, bu görüntülerden oluşan belgesel ve 250 fotoğraflık bir albümün de yer aldığı DVD'lerin bağış karşılığında THK adına satıldığını ifade etti. Orhan Özgülbaş, bu fotoğraf ve bilgilerin yer alacağı bir kitap oluşturmaya çalıştıklarını, kitabın THK tarafından satışının yapılacağını anlattı.

-FOTOĞRAFLARIN ORİJİNALİ THK'DAN ALINABİLİYOR-

Orhan Özgülbaş, çekim yaptıkları illerde kalkış ve iniş ile çekim açılarının belirlenmesi için önce yerden inceleme yaptıklarını, daha sonra da hava şartlarına göre çekimleri gerçekleştirdiklerini anlattı.

Motorlu yamaç paraşütüyle 25-45 kilometre arasındaki uçuş hızında çekim yaptıklarını ifade eden Özgülbaş, yerin konumuma, büyüklüğüne ve özelliğine göre yerden 50 metre ile 2 bin 500 metre arasında değişen yükseklikte çekim yaptıklarını belirtti.

Bir tur sırasında yaklaşık 2 saat uçtuğunu anlatan Özgülbaş, ''Uçmak çok güzel bir şey. 4 bine yakın uçuş gerçekleştirdim ama her birinde sanki ilk kez yapıyormuşum gibi heyecanlanıyorum'' diye konuştu.

Türkiye'nin her yerinde çekim yapmak istediğini ancak çekimler sırasında büyük zorluklar yaşadıkları için bu hedefe varma konusunda ümitsiz olduğunu dile getiren Özgülbaş, ''Bu şartlarda 81 ili çekemeyeceğim diye endişeleniyorum. Ancak 81 ilde çekimleri tamamlamış olmak en büyük hedeflerimden bir tanesi. Çekimlerde ne kadar zorlansam da sergilerde aldığım tepkiler beni çok mutlu ediyor. Çalışmamız desteklenirse, sponsor desteğiyle çok rahat tamamlayabileceğimizi düşünüyorum'' dedi.

Özgülbaş, proje kapsamında çekilen fotoğrafların, orijinal olarak, afiş veya kartpostal şeklinde satışının da THK tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER