Gaziantep-Halep hızlı trenle 35 dakika

Gaziantep-Halep hızlı trenle 35 dakika

Gaziantep-Halep hızlı trenle 35 dakika
Gaziantep-Halep hızlı trenle 35 dakika
Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi İkinci Bakanlar Toplantısı dün Suriye’nin Lazkiye kentinde yapıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de aralarında bulunduğu 12 bakan katıldı.

Bakanların Suriye’de muadilleriyle gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda, Gaziantep ve Halep arasında hızlı tren kurulmasına karar verildi.

Her alanda entegrasyon

Davutoğlu, bakanların kendi aralarında gerçekleştirilen görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında da serbest vize ve ticaret alanı oluşturularak bölgede güçlü bir işbirliği alanını temin edeceğiz. Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan gibi ülkeler bölgede ortak adımlar attığında, bölgede teröre ve çatışmalara da yer kalmayacak. Güvenlik birimleri ve istihbarat arasında misyon ve faaliyet mutabakatı kuvvetli bir şekilde sürüyor. İki ülke arasındaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Sınırda yoğun bir işbirliği var. Gümrük kapılarının iyileştirilmesi, sınırda serbest ticaret bölgesinin kurulması konusunda karar alındı. Ortak vilayet toplantıları yapılacak. Gaziantep ve Halep arasında hızlı tren projesini gerçekleştireceğiz. Bu olursa bölgeye örnek olacak. Serbest ticaret alanı olacak. Hedef her alanda entegrasyon. Bu topraklarda birlikte yaşadık, öyle de devam edecek.”

Ebu Cehil bitkisi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre de hızlı tren projesinin Gaziantep- Halep arasını 35 dakikaya indirecek. Yıldırım, Suriye’nin internet erişimini Türkiye’nin üstlendiğini de kaydetti. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Nusaybin sınır kapısında tek gümrük kapısı ve çift kontrol olacağını söyleyerek, “Kazmayı kasımda vuruyoruz. TOBB yapacak” dedi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise Asi nehri üzerinde bir dostluk barajı kurulacağını belirterek, Dicle ve Fırat’ın kullanımında üç kademeli plan oluşturulduğunu söyledi. Eroğlu, “Ortadoğu’dan gelen mevsimsel toz bulutlarıyla mücadele etmek için Iğdır’ın Aralık ilçesinde Ebu Cehil bitkisini Suriye, İran, Irak, Katar’la birlikte ekeceğiz” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER