F35B dikey iniş testini geçti

F35B dikey iniş testini geçti

F35B dikey iniş testini geçti
F35B dikey iniş testini geçti


ABD Hava Kuvvetleri’nin belkemiğini oluşturacak olan F35B Lightning II modeli süpersonik savaş uçaklarının ilk dikey iniş denemesi başarıyla gerçekleştirildi


Lockheed Martin Corp tarafından geliştirilen F35’in yeni nesil üyesinin üretimi sürecinde önemli bir aşama geçildi. Gecikmeler ve bütçe artışları yüzünden yıllardır sıkıntıya neden olan F35 programı, Lightning II modelinin geçtiğimiz haftasonu yapılan başarılı dikey kalkış-iniş denemesiyle rahat bir nefes aldı.

Esasen yerdeki hedefleri vurmak ve şehir içi, dağlık bölgeler gibi sadece dar ve kısa düzlüklere sahip yerlere inebilecek şekilde tasarlanan uçak, ABD Savunma Bakanlığı’nın siparişiyle geliştirildi. Pentagon’un toplam 2 bin 400 adet satın alacağı uçak, dikey kalkış ve iniş haricinde, hızını saatte 135 km/saate kadar düşürerek çok kısa mesafede de iniş ve kalkış yapabiliyor.

Denenen prototipte Pratt&Whitney F135 jet motoru bulunuyor. Seri üretimde bunu dışında GE Rolls Royce Fighter Engine Team F136 motor da kullanılacak. 2001’de başlayan projeye geliştirme ortağı olarak Britanya, İtalya, Hollanda, Türkiye, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç de katılıyor.

Türkiye, F35 ortak programı çerçevesinde alacağı uçaklarla hava kuvvetlerini 2015 yılından itibaren güçlendirmeyi planlıyor.

ntvmsnbc

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109