Edison'u çatlatacak ampulü bir Türk yaptı! Yeni nesil LED ampulü tanıtıldı.

Edison'u çatlatacak ampulü bir Türk yaptı! Yeni nesil LED ampulü tanıtıldı.

Edison'u çatlatacak ampulü bir Türk yaptı!  Yeni nesil LED ampulü tanıtıldı.
Edison'u çatlatacak ampulü bir Türk yaptı!

Yeni nesil LED ampulü tanıtıldı.

General Electric (GE) firmasının ABD'nin New York eyaletinde bulunan küresel araştırma merkezinde uzman mühendis olarak çalışan Bolu'lu Türk Bilim adamı Doç. Dr. Mehmet Arık'ın jet motorlarındaki soğutma sistemlerinden esimlenerek gerçekleştirdiği aydınlatmada geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen yeni nesil LED ampül, Edison'ın ampülü buluşunu açıkladığı günün 131'nci yıldönümünde basına tanıtıldı.

GE firmasının 21'nci yüzyılın Edison'ı olarak isimlendiridiği Türk bilim adamı yaptığı açıklamada, kendisine dünyanın her tarafından kutlamalar geldiğini belirterek, "Aynı imkanlar bana kendi ülkemde de verilse bu buluşu Türkiye'de gerçekleştirebilirdim" dedi. Arık'ın jet motorlarında uygulanan soğutma prensiplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği buluş LED ampüllerde uygulanmasının ardından yakında başta IPhone'lar olmak üzere ısınma problemlerinin yaşandığı cep telefonları, laptop gibi bir çok teknolojik üründe de kullanılabilecek.

-AYDINLATMADA BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİ-

Aydınlatmada bir devrim olarak nitelendirilen buluşunu anlatan Arık, "Aydınlatma teknolojisinde LED ampüller ilk olarak 1960 yılında General Electric firması tarafından bulundu ancak o dönemde üretilen LED ampüllerin verimliliği oldukça düşüktü. 1997 yılında ise çok daha parlak ışık veren LED Ampül teknolojisi ortaya çıktı ancak bu ampüller ebatlarının çok büyük oluşu aynı zamanda çok çabuk ısınmasından dolayı ve tükettiği elektirik nedeniyle tüketiciye verimli gelmedi. Bizim jet motorlarındaki soğutma sisteminden yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz buluş ile bu ısınma problemini tamamen çözdük ve LED ampülleri çok daha tasarruflu bir hale getirdik. Jet motorlarındaki soğutma sistemi teknolojisinin prensiplerini LED ampüllere uyguladık. 2012 yılından itibaren yaygın olarak dünya pazarına çıkacak bu yeni teknoloji LED ampüller çok hafif ve büyük enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni LED ampüller tüketiciye sunulmasının ardından aydınlatmada çok büyük bir devrim gerçekleştirecektir" dedi.

-AYNI İMKANLAR VERİLSE BULUŞUMU TÜRKİYE'DE GERÇEKLEŞTİREBİLİRDİM-

Arık, General Electric New York'ta bulunan küresel araştırma merkezinde ekibinde bulunan on bilim adamı ile birlikte çalıştıklarını belirterek, "Başarıya ulaşmak için en önemli şey sabır. Bilimsel çalışmalarda sonuca ulaşmak için çalışmak gerekiyor. Burada sağlanan imkanlar bana Türkiye'de de verilse aynı başarı çizgisini yakalayıp buluşumu Türkiye'de gerçekleştirebilirdim" diye konuştu.

-AYNI TEKNOLOJİ CEP TELEFONLARI VE LAPTOPLARDA DA UYGULAYACAK-

Arık, jet motorlarında uygulanan soğutma prensiplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği buluşun LED ampüllerde uygulanmasının ardından aynı teknolojiyi yakında başta IPhone'lar olmak üzere ısınma problemlerinin yaşandığı cep telefonları, laptop gibi bir çok teknolojik üründe de kullanılmaya başlanacağını söyledi.

-40 PATENTİM VAR-

New York eyaletinin başkenti Albany'de bulununan General Electric'in Küresel Araştırma merkezinde yaklaşık 10 yıldır çalışan Doç. Dr. Mehmet Arık tam 16 yıldır ABD'de yaşıyor. Bolu'nun Gerede ilçesinde 1969 yılında doğan Arık, 1991 yılında İTÜ'nün Makine Mühendisliği bölümünden mezun olmasının ardından 1994 yılında Miami'ye yerleşti. Uzun bir dönem Miami'de ısı transferi konulu çalışmaları ile tanınan Türk bilim adamı Sadık Kakaç ile çalıştıktan ve doktora eğitimini tamamladıktan sonra 2000 yılında General Electric'te çalışmaya başladı. Arık'ın 10 yaşında Zeynep Beyza isimli bir kızı ile 6 yaşında Yusuf Ömer isimli bir oğlu var. Kendini bilime adayan Arık'ın ayrıca, yayınlanmış 75 makalesi ile patentini aldığı tam 40 buluşu bulunuyor.

ANKA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER