Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Drone, İngilizce'de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor.

Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

 Drone, İngilizce'de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık daha ulaşılabilir.

Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
2000’li yıllarda çoğumuzun uzaktan kumandalı araba kullanma deneyimi olmuştur. Açıkçası ben ilk kullandığımda, heyecana kapılıp, çarpmamak için baya çaba sarf etmiştim. Şu an drone’lar da bir nevi bizim dönemimizin uzaktan kumandalı arabası. Tabii biraz daha gelişmişi ve bu sefer karada değil de havada hareket edeni.

Drone Nedir?

Drone, İngilizce’de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık daha ulaşılabilir. Günümüzde iki farklı Drone tipi konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada çekim yapabilen ARDrone ve DJIPhantom gibi ürünler. Bir nevi milenyum çağında doğanların yeni oyuncağı… Bir diğeri de; gelecekte internet erişiminin olmadığı bölgelerde erişimi sağlaması öngörülen ve sürekli havada olacak olan hava araçları. Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi ile bu tip Drone’larla internet olmayan bölgelere, interneti sunma hayali bulunmakta. Bu yazıdaysa rastlama ihtimaliniz daha yüksek olan ilk tip Drone’lara yer vereceğiz.

Drone’lar Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
Şu anda en fazla satış gerçekleştiren Drone markaları ARDrone ve DJIPhantom. Bu markaların piyasaya önceden girmiş olmaları da, çok satmalarının en büyük nedenlerinden. Bazı yasalar bu ürünlerin kullanılmasını engellese de, aşağıda bahsedilen alanlarda çekeceği kayıtlarla çığır açma potansiyeli yüksek.


Gazetecilik ve TV dünyası
Drone’lar şu anda profesyonel kameraların dışında çekilmesi zor olan görüntüleri belli bir süreye kadar kaydedip, fotoğraf çektiğinden; gazetecilik ve TV dünyasında büyük bir kolaylık sağlayacak. En son örneklerinden birini Sochi Olimpiyatları‘nda gördük. Drone’lar sporcularla birlikte pistin üzerindeydi ve çekilen sıra dışı görüntüler izleyicilere sunuldu. Kalabalığın dahil olduğu organizasyonlarda da kuş bakışı görüntü almak isteyen gazeteciler tarafından sıklıkla kullanılma potansiyeli olan bir ürün.

Spor
Ekstrem sporlarda GoPro‘nun sunduğu fayda şu ana kadar hiçbir cihazdan alınamadı. Su altında kayıt yapabilmesi ya da sörf yaparken kendinizi kaydetmeniz olaya farklı bir boyut getirmişti. Drone’lar ise bu boyutu bir üst seviyeye taşıyacak gibi. Hexo+ ve Airdog adındaki iki firma, ekstrem spor sevenler için enfes bir ürün geliştiriyor. Siz sporunuzu yaparken, sizi tepeden takip eden bir ürün olacak ve sizin tüm hareketlerinizi kaydedecek. Şaka mı? Değil… Böylece hareketleri nasıl yaptığınızı daha bir keyifli şekilde izleyebileceksiniz.

Seyahat
Drone’lar yerden yaklaşık 6 metre yüksekliğe kadar sabit uçuş modunda uçup, 50 metre yüksekliğe kadar çıkabildiğinden; şehirlerin kuş bakışı görüntüleri bu ürünler sayesinde çok rahat kaydedilebilir. Hatta bu tarz videoların bir arada bulunduğu travelbydrone adında bir platform da bulunmakta. Bu sitede yaklaşık 2500 adet şehir tanıtım videosu var. Bunlardan biri de İstanbul’dan. Gitmek istediğiniz şehre karar vermeden önce Drone ile çekilmiş videosuna da bu site sayesinde göz atabilirsiniz.

Pazarlama
Çok büyük bütçesi olmayan ama yine de tanıtım videolarını çekmek isteyen şirketler için Drone tam bir biçilmiş kaftan. Kafeler, restoranlar ya da oteller bu ürünler sayesinde mekanları hakkında bilgi verebilecek bir videoyu rahatlıkla çekebilir.  Hatta emlak firmaları da evlerin tanıtım videolarını çekip, ilgili kişilere aktarabilir. Drone’lara bir tane pankart bağlayıp, tanıtım yapmanız da mümkün.

Kargo
Drone sektöründe kargo denince akla gelen ilk şeylerden biri Amazon‘un bunun üzerine çektiği videosu. Amerika’da yasalar bunun gerçekleşmesine ne kadar elverir bilinmez ama yakın zamanda evinize ürünler bu aletler ile gelirse şaşırmayın.

Ne kadar Dünya Kupası sırasında Fransa’nın antremanını ajan bir drone ziyaret etmiş olsa da, Drone’ların sıklıkla kullanılacağı alanlar olacaktır. Ülkemizde de D&R, shopigo ve TechnoModel adlı sitelerde bulabileceğiniz Drone’ların fiyatları 1000TL‘den başlıyor. İlerleyen yıllarda, rekabetin artmasıyla fiyatlarının düşmesi de bir ihtimal.

Yarış
Drone yarışları önümüzdeki yıllarda Formula 1 yarışları kadar popüler olursa şaşırmayın. World Drone Prix adı altında yapılacak olan yarışlar için, Dubai’de yapılan 1 milyon dolarlık pist bunun küçük bir göstergesi.

Sağlık
Drone’lar sağlık sorunlarımız olduğunda da bizim yardımımıza koşacak. Mesela ilaca ihtiyaç duyduğumuzda, ilaç getiren drone devreye girecek. Kötü bir durumdayken de, ambulans drone faaliyete geçebilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109