Biyonik Bacak Teknolojisinde Gelinen Son Nokta

Biyonik bacak teknolojisinde acaba hangi aşamadayız. Teknolojinin sağlık alanında kullanıldığı her proje tüm dünyanın dikkatlerini kısa sürede üzerine çekmeyi başarıyor.

 Biyonik Bacak Teknolojisinde Gelinen Son Nokta:

Biyonik bacak teknolojisinde acaba hangi aşamadayız. Teknolojinin sağlık alanında kullanıldığı her proje tüm dünyanın dikkatlerini kısa sürede üzerine çekmeyi başarıyor.

Bu sefer teknoloji ve sağlığın buluşması çok daha ilginç. 1982 yılında bir kaya tırmanışı sırasında aşırı soğuk nedeniyle donan bacaklarını kaybeden ve sonrasında pes etmeyip MIT Media Lab. Biyomekatronik Grup Direktörü olan Hugh Herr yepyeni bir teknolojiyi dünyaya duyurdu. Biyonik bacak teknolojisinde gelinen son noktayı bizzat kendisi dünyaya duyuran Hugh Herr, bu duyuruyu yaparken sahnede giydiği şortu ve kullandığı biyonik bacakları ile ilgi odağı olmayı da başardı. Herr insanların vücutlarına bağlanan biyonik uzuvları anlatırken insanların özürlülük ve yetenekleri arasındaki uçurumuna bir köprü atıyoruz diyor.

Biyonik bacak ile yaşayan ve insanı en eski teknolojilerden biri olarak tanımlayan Herr , vücuda monte edilecek bir protezin geliştirilmesinde yaşanan tüm zorlukları bir bir aştıklarını anlatıyor. Engelli insanların koşmak ve yürümek gibi kolay işlevlerinden tutunda daha karmaşık tüm hareketlerini analiz edebilmek için yoğun laboratuar çalışmaları yapıldığı ve hangi kasların beyin tarafından nasıl kontrol edildiğini incelediklerini aktarıyor. Bir protezin merkezi sinir sistemi ile bağlantısının zorluklarını anlatan Herr, laboratuvar ortamında kasların elektriksel tepkilerini ölçerek sinir sistemi kontrolü altında çalışan bir yürüyüşün hayata geçirilmesine kadar gelinen aşamaları tüm detaylarıyla paylaşıyor.

Biyonik Bacak Kullanan Bir Terör Kurbanı Dans Ediyor:
Biyonik bacak hakkındaki bu teknik açıklamaların ardından, Adrianne Haslet-Davis isimli Boston Maratonu kurbanını sahneye çağıran Herr, Adrianne için geliştirilen biyonik bacakla yapacağı dans gösterisi için sahneyi partneri ve Adrianne’a bıraktı. Haslet-Davis karmaşık geri ve ileri ayak hareketleri ile göz kamaştırıcı dans performansını izleyicileri ile paylaştı.

             
Zihin kontrolüyle çalışan ilk biyonik bacak
Engelleri kaldıran biyonik bacak 50 bin dolar Türkiye İnovasyon Haftası’na fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmeleri ile Biyonik Çağın Lideri olarak anılan Hugh Herr konuk oldu.

Herr: “Gelecekte insanlar sentetik motorlarla kas gücünü artıracak” Türkiye İnovasyon Haftası’na fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmeleri ile Biyonik Çağın Lideri olarak anılan Hugh Herr konuk oldu. MIT Media Lab Biyomekatronik Araştırma Grubu Lideri Hugh Herr, “Gelecekte sağlıklı insanlar yeni nesil sentetik motorlar kullanarak gücünü ve hızını artırabilecek.

Bir ya da 100 yıl sonra İstanbul ya da Paris sokaklarında dolaşan bu tür kişiler göreceksiniz” dedi. Herr: “Geliştirdiğimiz biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Şu anda her bir bacak sensörleri ve ara yüzleriyle beraber 50 bin dolara satılıyor. Ama gelecekte teknoloji yaygınlaştıkça çok daha erişilebilir fiyatlarla sunulacaktır.

” Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası’na fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerinde çığır açan gelişmelere imza atan ve “Biyonik Çağın Lideri” olarak anılan Hugh Herr konuk oldu. TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, Çalık Holding, Sabancı Holding, Turkcell, TEB ve THY sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte konuşan MIT Media Lab Biyomekatronik Araştırma Grubu Lideri Hugh Herr, “Biyonik Teknolojinin Yeni Çağı” adlı konferansta biyonik uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmelere değindi. Geçmişte yaşadığı bir dağcılık kazası sonrası iki bacağını kaybeden ve kendisi de biyonik bacaklara sahip olan Herr, “Gelecekte insanlar yeni nesil sentetik motorlar kullanarak gücünü ve hızını artırabilecek. Bu sayede biyolojik kaslarımız daha hızlı ve güçlü hareket edebilecek.

Bir ya da 100 yıl sonra İstanbul ya da Paris sokaklarında dolaşan bu tür kişiler göreceksiniz. Bu insanlar belki biyolojik eklem yerlerini korumak ya da mevcut kaslarının gücünü daha da artırmak için bunu yapıyor olacak” dedi. Geliştirdikleri biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldığını da belirten Herr, "Şu anda her bir bacak sensörleri ve ara yüzleriyle beraber 50 bin dolara satılıyor. Ama gelecekte teknoloji yaygınlaştıkça çok daha erişilebilir fiyatlarla sunulacaktır” dedi.

Biyonik teknoloji ile yeni kimlikler oluşacak Biyonik teknoloji ile yıllar içinde yeni kimliklerin oluşacağını aktaran Hugh Herr, “Ben kendi kimlik değişimimi biyonik sayesinde yaşadım. Biyonik bacakla herkes bana ‘Topal olacaksın’ dedi. Söylenenlerin aksine kimsenin çıkamayacağı yüksekliklerdeki dağlara çıktım. Ben de bacaklarımı keserim, sen hile yapıyorsun diyen bile oldu” dedi. Herr, kendisi gibi engelleri aşan bir başka kimlik değişimine örnek olarak da dünyaca ünlü Letonyalı model ve pop yıldızı Viktoria Modesta'nın hikayesini örnek verdi. Herr, “Modesta, bacağında engeli bulunan ama popüler olmayan bir arkadaşımdı. Artık ben bu çalışmayan bacaktan rahatsız oluyorum dedi. Doktor doktor gezerek bacağının kesilmesini istedi. Doktorları ikna etmesi beş yılını aldı. Biyonik sayesinde bugün uluslararası bir pop star oldu” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2016, 22:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109