Bilim insanları, düşünceyle metin yazma yöntemi buldular

Dr. Jonathan Wolpaw insan beyninin gönderdiği sinyalleri okuyup ekrana yansıtabilen bir sistem geliştirdi.

Bilim insanları, düşünceyle metin yazma yöntemi buldular

The Verge’in bildirdiğine göre New York eyaleti Albany şehri Wadsworth Merkezi’nde beyinden oluşan hasarlar konusunda uzmanlaşan Dr. Jonathan Wolpaw insan beyninin gönderdiği sinyalleri okuyup ekrana yansıtabilen bir sistem geliştirdi.

İlk bakışta sistem basit bir şekilde çalışıyor. Kullanıcı yüzücülerin kullandığı başlığa benzer bir başlık takıyor. Başlığın içinde jelle karıştırılmış elektrotlar bulunuyor. Bunun ardından kullanıcıdan ekranda farklı hızlarda yanıp sönen harflere yoğunlaşması isteniyor. Böylelikle beynin etkinliklerini tespit eden elektrotlar bilgisayara hangi harfin daha fazla dikkat ‘çektiğini’ bildiriyorlar.

Dr. Jonathan Wolpaw’un bulduğu sistem halen çok yavaş çalışıyor. Sisteme göre bir harfin yazılması bir dakika alıyor. Ancak buna rağmen bu buluş tamamen felç olmuş hastaların iletişimin yöntemlerinin geliştirilmesinde büyük bir adım olarak görülüyor.

Dr. Jonathan Wolpaw yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yapay akciğer araçları gibi yaşam donatım araçlarının geliştirilmesiyle ağır felç geçiren hastalar uzun süre yaşayabilecekler. Ancak onlar için en büyük trajedi iletişim kuramamalarıdır. Düşüncelerini ifade edecek imkan bulamadıkları zaman daha fazla yaşamak için neden görmüyorlar”.

VİDEO İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER