ABD, insansız uçaklara karşı mücadele sistemi geliştiriyor

İnsansız hava araçlarının kontrol dışı kullanımının sıklaşması nedeniyle ABD yönetimi, araçların çalışmalarını engelleyecek özel güvenlik sistemi geliştiriyor.

ABD, insansız uçaklara karşı mücadele sistemi geliştiriyor
ABD, insansız uçaklara karşı mücadele sistemi geliştiriyor

İnsansız hava araçlarının kontrol dışı kullanımının sıklaşması nedeniyle ABD yönetimi, araçların çalışmalarını engelleyecek özel güvenlik sistemi geliştiriyor.

Halihazırda ABD'de insansız uçakların kullanımı kontrol edilmiyor, bu nedenle ülke hükümeti savunmasız yerleri bu araçlara karşı koruma kararını aldı. NDTV, bu bağlamda özel izleme ve araçları etkisiz hale getirme sisteminin geliştirildiğini bildirdi.

ABD hükümet kaynakları, sistemin tasarım aşamasında olduğunu aktarırken ayrıntı verilmedi. Sistem üzerinde hükümet ajansının uzmanları ile yerel ve ulusal önemindeki departmanlardan polisler çalışıyor.

Kaynak, en az bir denemenin gerçekleştirildiğini bildirdi. New York polisi geçtiğimiz yıl, kalabalık olan Times Meydanı'nda ticari bir insansız hava aracını tespit etmek ve operatöre geri göndermek için yeni sistemi kullandı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, insansız uçakların kontrol dışı uçuşlarını ve yasadışı kullanımını kısıtlama konusu üzerinde diğer bakanlıklardan ortaklarla yan yana çalıştıklarını açıkladı. Öte yandan Pentagon, Federal Sivil Havacılık İdaresi ve New York polis temsilcileri yorum yapmayı reddetti.

'YENİ KANUN PAKETİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Kaynağın verilerine göre, insansız hava araçlarının kullanımına ilişkin endişe verici sinyal sayısının aniden artması nedeniyle yeni sistemin geliştirilmesi görevi acil nitelik kazandı.

Bu arada Amerikalı hukukçular, bu alanda ek kanunlara ihtiyaç olup olmadığına halen karar veremiyor. Birileri, insansız uçakların, mevcut yasal uygulamanın dışına çıkan tamamen yeni bir olgu olduğunu, bu nedenle yeni kanun paketinin hayati önem taşıdığını iddia ediyor.

Diğerleri, insansız hava araçlarının aslında sadece casusluk etme yeteneğiyle kamu düzenini ihlal ettiğini, bu tür suçların ise Amerikan yasalarında ayrıntılı şekilde tarif edildiğini söylüyor. Bununla birlikte takibin, yasadışı foto ve video çekiminin insan veya insansız uçak tarafından yapılması önemli değil.

6 BİN SİVİL ÖLDÜ

Haziran 2015'te ABD ordusunun 45 gazisi, yazdıkları açık mektuplarında, insansız hava araçlarının operatörlerine seslenerek faaliyetlerini durdurmalarını ve "ruhlarını kurtarmalarını" istediler, zira dünya genelinde en az 6 bin sivil insansız uçaklarla düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Tamamını oku: //tr.sputniknews.com/abd/20150820/1017248943.html#ixzz3jREwuNjj

Ayrıca geçtiğimiz mayıs ayında, bir insansız hava aracı iyi korunan Beyaz Saray üzerinden geçmeyi başardı. Uçak, Park Lafayette üzerinde 30 metre yükseklikte bir süre bekledi. Aracı yöneten adam gözaltına alınırken polisler insansız uçağı inceledi ama tehlikeli hiçbir şey bulamadı.

Araştırmacılar, ABD yönetiminin insansız hava araçlarından vazgeçmeyeceğini düşünüyor. Bunu, ABD Başkanı Barack Obama'nın son itirafı da etkilemeyecek. Obama, insansız uçakların yanlışlıkla El Kaide'nin elinde bulunan bir Amerikalı ve bir İtalyan rehini öldürdüğünü itiraf etmişti.



Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 13:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER