4g teknolojisi nedir ne degildir resimli anlatım 2012

Ülkemizde yeni tamamlanan efsanevi 3G ihalesinin ardından teknoloji merklılarının diline dolanan 4G terimini elimden geldiğince sizlere anlatmaya çalışacağım.

4g teknolojisi nedir ne degildir resimli anlatım 2012
4G’yi daha iyi anlayabilmek için öncelikle 3G’yi tam manasıyla tanımamız gerekmektedir. (Bkz: 3G Hakkında Bilmediklerimiz). Çünkü 3G ile 4G tabiri caizse göbek bağı ile birbirine bağlı olan iki kardeş teknoloji. 4G genel anlamda 3G’nin bir üst versiyonu gibi durmaktadır.

3G teknolojisi, genel anlamda cep telefonları üzerinden yüksek hızlarla internete bağlanmayı mümkün kılan yeni bir protokol. Bu yüksek veri aktarım hızları günümüzde Türk Telekom’un bize sunduğu ADSL hızının (En çok kullanılan 1 Mbps hızlı 4 GB kotalı) 1 – 7 katı arasında değişmektedir. Buradan da anlayacağımız üzere 3G bize daha hızlı ve kolay veri aktarımı sağlamayı amaçlayan bir teknolojik altyapıdır.

4G’yi açacak olursak, 3G’nin biraz daha gelişmiş hali olarak adlandırabiliriz. Türkiye’de 3G ihale savaşları sürerken Japonya gibi teknolojinin anavatanı olan ülkelerde 4G‘ye geçiş amaçlı çeşitli denemelere başlanmıştı bile. Varsayılanın ötesinde 4G için tam olarak tanımlar belirlenmese de çıkışıyla beraber 3G’nin devrini tamamlayacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

Bilim adamlarının belirttikleri üzere 4G teknolojisi ile cep telefonlarının internet bağlantı hızı 100 Mbit/s seviyelerine, taşınabilir bilgisayarların internet bağlantısının ise 1 Gbit/s seviyelerine çıkması amaçlanmakta. Yani canım ülkemin rakipsiz internet hızının 100 ile 1000 katı arasında bir internet hızından bahsetmemiz mümkün (Standart 4 GB kotalı internet hızı baz alınırsa).
Bu bilimsel olmayan açıklamaların ardından isterseniz sizlere CHIP editörlerinin 4G için yapmış oldukları tam teknolojik açıklamayı sizlerle paylaşayım. “ 4G; tamamen IP tabanlı, kablolu veya kablosuz bilgisayar, tüketici elektroniği, iletişim teknolojileri, iç ve dış ortamlarda sırası ile servis kalitesi ve yüksek güvenliğiyle herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her türlü ağ hizmetini tek bir noktada birleştirerek makul fiyat ve tek faturalandırmayla gerçekleştirilecek, 100 Mbit/s ile 1 Gbit/s arasında veri iletim kapasitesini sağlayabilen yeni bir sisteme ve geniş kapsama alanlı bir ağa sahip olan yepyeni bir hizmettir.”

Yapılan tanımı teknolojik dilden sokak diline indirecek ve kısaltacak olursak, 4G teknolojisi geniş kapsama alanı içerisinde yüksek hız ve uygun fiyat avantajı ile her türlü teknolojiye cep telefonları veya bilgisayarlardan yer ve zaman kısıtlaması olmadan ulaşabilmenizi sağlayan bir sistemdir.

Peki burada kastedilen her türlü teknoloji nedir. Bunları da şöyle özetleyebiliriz. Görüntülü konuşma, internet üzerinden televizyon izleme, e-mail alıp gönderme, konferans yönetme gibi etkinlikler zaten 3G teknolojisi ile hayatımıza yerleşecek. 4G teknolojisi ise bize daha akıllı bir dünyanın kapılarını tamamen açmasa da yarılamasını sağlayacak.

Örneğin yıllardır üzerinde duran akıllı ev projeleri 4G teknolojisi ile gerçek hayatta uygulanabilirliğe bir adım daha yaklaşacak. Akıllı ev projelerinde üzerinde düşünülen konulardan bazıları çok pahalı bir teknoloji olması ve dışarıdan güvenli ve hızlı bir bağlantı imkanının olmamamsıydı. 4G teknolojisi ise bu bağlantı sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Yüksek ve güvenli veri aktarım hızı sağlayan bu teknoloji ile işteyken evinizi kontrol etmeniz daha rahat olacaktır.

Bir başka örnek vermek gerekirse 100 Km/h hızla giden bir araçta radyo yayınlarını almak bile bazen bir eziyete dönerken 4G sayesinde aracınızda 100 Mbit/s hızında müzik indirebilir ve bu müziği aynı anda aracınızda dinleyebilirsiniz. Tabi aracınızda bir dizüstü bilgisayarınız mevcutsa müziğinizi 1 Gbit/s hızında indirmenizde mümkün. Tabi ki bu hızın kesintisiz bir şekilde size ulaşması ise bu teknolojinin en güzel yanı.

Ülkemizde 4G teknolojisini görmek için (Bu hız ile gidersek) 4-5 yıl beklememiz gerekecek gibi gözüküyor. Özellikle 3G teknolojisinin ülkemize yeni gelmesi 4G için beklememiz gerekeceğiniz en önemli kanıtı. Operatörlere 3G’ye tüm ülkede geçiş için 10 yıl gibi bir süre tanımaları ve 2009 yılının ortasında doğru büyükşehirler de 3G için denemelerin başlayacak olması 4G için henüz ülkemizin hazır olmadığının kanıtı. Tabi ki biz 3G ye gecene kadar 4G’yi bulan Japonlar, biz 4G’ye geçene kadar tek haneli rakamları tüketmezlerse…

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2012, 07:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER