4.5G Nedir, 4.5G ile Neler Değişecek

Türkiye'nin uzun süredir merakla beklediği 4.5G ihalesi bugün gerçekleşiyor. Peki 4.5G ne demek, 4.5G ile hayatımızda neler değişecek.

4.5G Nedir, 4.5G ile Neler Değişecek
4.5G Nedir, 4.5G ile Neler Değişecek

Türkiye'nin uzun süredir merakla beklediği 4.5G ihalesi bugün gerçekleşiyor. Peki 4.5G ne demek, 4.5G ile hayatımızda neler değişecek.

Türkiye'deki 4G'ye geçiş süreci uzun zamandır gündemde. Tam herşey tamam, 4G'ye geçiyoruz diye hazırlandığımız anda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı 4G'yi atlayıp 5G'ye geçelim açıklaması bir anda tüm hazırlıkların askıya alınmasına neden olmuştu.

Fakat Türkiye'nin 5G'ye geçmesinin yıllarca sürebileceği gerçeği kabullenilerek, 5G olmadı en azından 4.5G olsun denilerek mobil alanda yeni bir sayfa açtık.

:: 4.5 G nedir? 4.5 G ile hayatımızda neler değişecek? 4.5 G hakkında pek çok bilgiyi girdiğimiz makaleye buradan ulaşabilirsiniz...

Mobil internet konusunda Türkiye'yi bir adım daha öne taşıyacak olan 4.5G ihalesi bugün gerçekleşti. Peki 4.5G ne demek? Önce bu soruyu bir cevaplayalım.

4.5G ne demek?

Aslında 4.5G sadece Türkiye'ye has bir tabir. Yani normalde bu tüm dünyada bu sistemin adı 4G olarak geçiyor. 4G'nin açılımı ise 4. nesil mobil iletişim teknolojisi anlamına geliyor.

Bu da kullanıcılara 3G'ye oranla çok daha hızlı bir mobil iletişim hizmeti sunulması anlamına geliyor. Basitçe açıklamak gerekirse, 4.5G ile cebimizdeki internet tam 12 kat daha hızlı olacak. Şu anda 3G saniyede yaklaşık olarak 28 Mbps'lik bir hız sunuyor. 4.5G'ye geçildiğinde ise bu hız saniyede ortalama 300 Mbps olacak. Şunuda dip not olarak belirtelim. 4G dünyada ilk kullanıma sunulduğunda hız ortalaması 100 Mbps civarlarındaydı.

Frekanslar 5 katına çıkacak

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.

3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.

Genişbant erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak.
Yeni teknolojiler sunulacak

İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.

4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

Du¨nya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artıs¸, teknolojik gelis¸meler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genis¸bant teknolojilerinde su¨rekli olarak yeni gelis¸meleri tetikliyor. Du¨nya genelinde 100'ün u¨zerinde u¨lkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulas¸ması bekleniyor.

I·nternete bagˆlı cihaz sayısındaki hızlı artıs¸, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberles¸me cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliligˆi, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gu¨ndeme getirirken, buna ilis¸kin standartların ve tesis edilecek s¸ebekelerin 2020 sonrası ic¸in değerlendirileceği o¨ngo¨ru¨lüyor.

AB ve Gu¨ney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin gelis¸tirilmesi ic¸in anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getirecegˆi avantaj ve dezavantajlar ele alınacak.

AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon avro yatırım yapması bekleniyor.

Özetlemek gerekirse, 4.5 ile birlikte mobil internet kullanırken videoları daha akıcı bir şekilde izleyip, Periscope gibi canlı yayın programlarını daha rahat bir şekilde kullanabileceksiniz.

Tamam internetimiz hızlanacak. İyi, güzel, hoş. Peki bu Türkiye'de ne gibi şeyleri değiştirecek? İşte bu sorunun olası cevapları.

4.5G ile Türkiye'de neler değişecek?


4.5G ile cebimizdeki internet 4 kat daha hızlı olacak. Yani bazen donarak izlediğimiz HD videoları artık donma, kasma derdi olmadan izleyebileceğiz. Bu ilk etapta kulağa oldukça hoş geliyor. Fakat birde madalyonun öteki yüzü var ki bu da bitmek bilmeyen kota sıkıntısı.

Haliyle internet hızlanınca, bugün aylık olarak bize ucu ucuna yeten 2GB'lık internet paketleri de yetmemeye başlayacak. Bu durum bazı beklentileri de beraberinde getiriyor. Bunlardan birincisi kota kaldırılarak TTNET'in uyguladığı gibi AKK uygulamasına geçmek. Yani cepte internette kota sıkıntısı olmaması gerekiyor. Örneğin bir operatör 2GB'ta kadar 4G hızında hizmet sunuyorsa, 2GB'den sonra 3G hızında hizmetle ayı tamamlayabilir.

İkinci seçenek ise internet paketi fiyatlarının ucuzlaması. Madem internetimiz 12 kat daha hızlı olacak, o zaman fiyatı sabit tutmakla birlikte kotaların arttırılması yoluna gidilebilir. Örneğin şuan 2GB olan bir paket, 24 GB'ta çıkartılabilir. Yada 20 lira olan 2GB'lık paketin fiyatı (fiyat temsillidir) 2 liraya düşürülebilir.

4.5G Nedir? 4.5G Hakkında Her Şey

4G gibi 3G teknolojisine de geç merhaba diyen Türkiye, günümüzde 3G'yi oldukça hızlı bir şekilde değerlendiren bir ülke. Son dönemde 3 taşıyıcılı 3G bağlantısı kullanılmaya devam ediyor.

Ancak 3G'nin ne kadar geliştirilse de 4G ya da 5G kadar hızlı olamayacağı biliniyor. Bu nedenle Türkiye'de de 4G çalışmalarının hızlandırıldığını hatta ihale aşamasına geldiğini biliyoruz.
:: 4.5 G ihalesinin ilk turu tamamlandı. Hangi operatör hangi frekans paketini satın aldı, detaylar buradaki haberimizde...
4G ya da 5G ihalesi değil, 4.5G ihalesi!

Bu durumun uzun süredir farkında olan yetkililer, geçtiğimiz aylardan itibaren 4G ihalesini konuşmaya başladı ve bununla birlikte Cumhurbaşkanı tarafından yapılan 5G açıklamaları ile kafalar iyice karıştı. Bir süre 4G ihalesi mi? 5G ihalesi mi? yapılacak tartışmaları yapıldıktan sonra, yetkililer 4.5G kavramını ortaya atarak tartışmalara noktayı koydu.

Bugün gerçekleşen 4.5G ihalesi ile birlikte Türkiye'de önemli bir adım atılacak diyebiliriz. Zira gelişmiş ülkelerle aramızdaki açık, 4.5G ihalesi ile büyük oranda kapanacak. Peki, 4.5G nedir? Neden 4.5G ihalesi bu kadar önemli?

4.5G Nedir?

Ünlü mobil alt yapı firmaları Qualcomm'un LTE Advanced dediği yüksek hızlı 4G teknolojisi, Huawei gibi üreticiler tarafından 4.5G olarak adlandırıldı. Global arenada bazı operatörlerin de 4.25G olarak adlandırıldığı, az da olsa görüldü.

Ülkemizdeki yeni 4G ihalesine de Huawei'nin alt yapı desteği vermesi bekleniyor.

Klasik 4G, 2011 yılından beri hayatımızda. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps'e kadar hız sunuyor. LTE Advanced ya da 4.5 G olarak adlandırılan yeni sistemlerin hızı ise 300 Mbps, hatta bazı özel çalışmalarla deneysel olarak 450 Mbps'e kadar hızlara erişilebiliyor.

5G'nin yaygınlaşmasına kadar, henüz geliştirme aşamasında olan IMT Advanced ile 1 Gbps hızlara, 4G alt yapısıyla ulaşılması hedefleniyor. Tabii bu rakamlar henüz deneysel rakamlar.
Yüksek hız, alışkanlıkları değiştirecek

Örnek olarak 4G ile dakikalarca sürede indirilebilen bir dosya, 4.5G ile saniyeler içinde indirilebilecek. Ancak tabi ki 5G ile sunulacak 1000 Mbps hıza, 4.5G ile ulaşılamıyor. Ek olarak 4G destekleyen tüm telefonların 4.5G ile uyumlu olduğunu hatırlatmış olalım.
4. operatör de geliyor

Bugün gerçekleşen 2.7 milyar euro değerindeki 4.5G ihalesinde Turkcell, Vodafone, Avea ve NetGSM markaları rekabete girecek. İhale kapsamında 20 frekans paketi açık arttırma ile satılacak. Bakalım ihale sonrasında, 4.5G'yi ne zaman kullanmaya başlayabileceğiz?

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2015, 20:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER