KALPLERE DOKUNAN MÜZİSYEN, ÖMER FARUK TEKBİLEK

KALPLERE DOKUNAN MÜZİSYEN, ÖMER FARUK TEKBİLEK

KALPLERE DOKUNAN MÜZİSYEN, ÖMER FARUK TEKBİLEK
Sultanbeyli Ramazan Etkinlikleri, tam bir müzik ziyafetiyle başladı. Dünyaca ünlü müzisyen, Ömer Faruk Tekbilek Sultanbeyli’de muhteşem bir konser verdi.
Doğu ve Batı ezgilerini folklorik ve sufi ezgiler içinde sentezleyerek Türkiye'yi dünya çapında tanıtan müzisyen Ömer Faruk Tekbilek, Ramazan etkinlikleri kapsamında Sultanbeyli’de bir konser verdi. “Müzik yapmak dua etmek gibidir” diyen ve müziği kardeşliği tesis etmekte bir araç olarak gören müzisyen Tekbilek’in konseri öncesinde Eyüp Belediyesi Mehter Takımı coşkulu bir konser verdi.

Kent Meydanı’nda Ramazan coşkusu başladı.
Sultanbeyli Belediyesi tarafından Ramazan ayı boyunca sürecek olan etkinlikler dünyaca ünlü müzisyen Ömer Faruk Tekbilek’in verdiği konserle başladı. Ünlü sanatçının konserinin hemen öncesinde Eyüp Belediyesi Mehter Takımı bir konser vererek izleyicileri coşturdu. Kent Meydanı’na akın eden Sultanbeyli halkı, Mehter Takımı’nın verdiği konsere zaman zaman eşlik ederek Ramazan coşkusuna katıldı. Açılış gecesine katılan Sultanbeyli Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Demir, “Bir ay boyunca vatandaşlarımızın bol bol istifade edeceği etkinlikler hazırladık. Etkinliklerimiz, mahalle şenliklerimiz, sokak iftarlarımız olacak, ama bu sene özellikle Afrika’da yaşanan kıtlığa dikkat çekmek için, belediye meclisimizden aldığımız karar doğrultusunda oraya yardım etmeye karar verdik. 200 bin Türk Lirası yardımı Sultanbeyli halkı adına oraya ulaştırarak Müslüman kardeşlerimizin çektikleri sıkıntıyı biraz olsun hafifletmek istedik.” dedi.

Tekbilek’ten sufi müzik ziyafeti…
Yaşadığı Amerika’dan Ramazan ayı dolayısıyla 3 konser için İstanbul’a gelen dünyaca ünlü müzisyen Ömer Faruk Tekbilek, Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesinin davetiyle konser gerçekleştirdi. Sultanbeyli’de vatandaşlarla birlikte olmaktan büyük keyif aldığını belirten Tekbilek’in konseri yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Tekbilek, Yunan, İsrailli ve Amerikalı müzisyenlerden oluşan ekibiyle Sultanbeylililere tam bir müzik ziyafeti yaşattı ve büyük alkış topladı.

Tekbilek kimdir?
Sanatçı, Kocaeli’nde doğdu ve Adana İmam Hatip Lisesi’nde okurken genç yaşta müzikle uğraşmaya başladı. Ney ve bağlama eğitiminin yanı sıra birçok enstrümanla da ilgilenen müzisyen, Türk müziği ritim ve makamlarını öğrendi. Müziğe olan derin muhabbetini fark ederek bununda dua ve ibadet olduğunu hisseden sanatçı, liseyi bitirmeden genç yaşta geldiği İstanbul'da çok önemli usta müzisyenlerle çalışma imkânı buldu, ayrıca Mevlevi kültürünü yakından tanıma fırsatını elde etti.

ABD’de yaşamaya başladı.
1971'de Türk Klasik Folklor Grubu’nun üyesi olarak gittiği Amerika'da evleneceği bayan ile tanıştı, 1976 yılında kalıcı olarak Amerika'ya yerleşti. Bir süre Sultans adlı gurubuyla müzik hayatına devam ettikten sonra Arif Mardin'in tavsiyesi ile yapımcı Brian Keane ile tanıştı, sonrasında dünya çapında tanınmasını sağlayan birçok başarılı albüme imza attı. Eserlerinde doğu ve batı ezgilerini folklorik ve sufi ezgilerin içinde sentezleyerek dünya çapında beğeni kazandı.
“Müzik ile sufizm birbirine sarılmıştır”
Müzik alanında ustalaşma sürecinde Tekbilek, sufizme de ilgi duymaya başladı. Bugün “Ben hala öğrenmeye devam ediyorum” diyor ve ekliyor; “Benim için müzik sonsuzdur. Sufizm ve müzik birbirine sarılmış ve iç içedir. Çalmak dua etmek gibidir”

Dünyaca ünlü isimlerle çalıştı.
Yine bu tarihten itibaren, doğu ve batı ezgilerini ustaca harmanladığı müziği ve hayat felsefesi ile dünya müzik sahnesinde emin adımlarla ilerleyen Tekbilek, kendi albümlerinin yanı sıra, Don Cherry, Karl Berger, Ginger Baker, Ofra Haza, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Simon Shaheen, Bill Laswell, Mike Mainieri, Michael Askill, Arto Tuncboyaciyan, Nusrat Fateh Ali Khan, Jai Uttal, Hossam Ramzy ,Glen Velez başta olmak üzere birçok usta müzisyenle birlikte çalışmalar yaptı. Böylece, Türk müzisyen kimliğiyle adını dünya müzik arenasına altın harflerle yazdırdı. 15 albümü bulunan Tekbilek, Amerika dışında, Avustralya, Fransa, İspanya, İngiltere, İsrail ve Yunanistan başta olmak üzere birçok kıta ve ülkede verdiği konserlerle hayran kitlesini her geçen gün genişletiyor.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109