İşte 2012'nin altın kehânetleri

Eğer doğru çıkarsa dünya ekonomisinin ve altının kaderi yeniden çizilecek!

İşte 2012'nin altın kehânetleri
Altın fiyatlarında son günlerde yaşanan hızlı yükseliş ve dünya ekonomilerindeki dalgalanma her gün yeni bir iddiayı gündeme taşır oldu. Ünlü ekonomistlerden, para sihirbazlarına ve spekülatörlere kadar bir çok kişi geleceğe yönelik çeşitli öngörülerde bulundu. Bazıları "iki dipli resesyondan" bahsederken bazıları Avrupa Birliği'nin dağılacağına ve küresel ekonominin hiç de iyiye gitmediğine dikkat çekti. Fakat şu ana kadarki kehânetlerin içinde en dikkat çekicisi ise Forbes dergisinin sahibinden geldi. Eski Cumhuriyetçi parti üyesi ve Forbes dergilerinin sahibi Steve Forbes, 2012'deki başkanlık seçimlerinin ardından ABD'nin altın standardına geri döneceğini söyledi. Forbes, ekonomiyi desteklemek umuduyla doları zayıflatan mevcut ekonomi politikalarının, ülkeyi altın standardına geri döndüreceğini belirtti.

"Altın standardına geri döneceğiz" diyen Forbes, ancak bu standardın eskisinin daha modernleştirilmiş bir versiyonu olacağını, temel prensibin doları altına sabitlemek olarak belirleneceğini öne sürdü.

1970 YILINDA VAZGEÇİLMİŞTİ!
ABD, doların değerini altına bağlayan altın standardı uygulamasından, 1970'lerde Nixon Hükümeti döneminde vazgeçmişti. Şu anda para birimleri, birbirlerine göre değerlendiriliyor. Ancak, ABD dolarının küresel rezerv olmasının, diğer ülkelerin de bunu küresel sermaye piyasalarında ticaret aracı olarak kullanması, ABD Merkez Bankası'na istediğinde dolar basması imkanını tanıyor. Diğer yandan, gevşek ekonomi politikalarınin yüksek enflasyon ve zayıf dolar riskini ortaya çıkarması sebebiyle bazı kişiler ABD'nin yeniden altın standardına dönmesi gerektriğini belirtiyor.

ALTIN FİYATI
Forbes Inc'in CEO'su ve yönetim kurulu başkanı olan Steve Forbes, altını şu anki reel değerinin sabit olduğunu, ancak altını yükseltenin gelecek korkusu olduğuna dikkat çekti. Forbes, Bernanke'nin altın standardına geçileceğini açıklaması hâlinde, altın fiyatlarının gevşeyeceğini söyledi.

ALTIN STANDARDI
Standart para biriminin, belirli bir ağırlıkta altın olarak kabul edildiği veya para değerinin belli ağırlıkta altının değerine denk tutulduğu para sistemi. Ülke içinde altın standardının benimsenmesi, milletlerarası seviyede de altın standardının uygulanması sonucunu getirir. Altın standardında ya altın sikkeler kanuni olarak para dolaşımına girer veya kâğıt para, istendiğinde sabit bir fiyatla altına çevrilebilir.

Hiçbir ülkede altın standardı uygulanmasa da milletlerarası seviyede altın standardı sistemi yürürlükte kalabilir. Bu durumda, ya altının kendisi veya sabit fiyat üzerinden altına çevrilebilen bir para birimi milletlerarası ödeme aracı olarak kullanılır. Bu sistemde, ülkeler arasındaki döviz kurları sabit durumdadır. Döviz kurları, altının bir ülkeden ötekine taşınma maliyetini aşarak sabit altın paritesinin üzerine çıkar veya altına düşerse, kurlar resmi seviyeye dönünceye kadar, ülkeden ülkeye büyük miktarlarda altın sikke ve külçe giriş veya çıkışı gerçekleşir. Altın standardı ilk defa 1821'de İngiltere'de kondu. Birçok devre geçirdikten sonra 1937'ye gelindiğinde tam altın standardını sürdüren hiçbir ülke kalmadı. II. Dünya Savaşı sonrasında, döviz kurlarının genellikle dolara veya altına göre ayarlandığı bir sisteme geçildi. 1958'de yeniden bir tür altın standardı sistemine dönüldü. Buna göre, önde gelen Avrupa ülkeleri milletlerarası ödemelerde kendi paralarının altına veya dolara serbestçe çevrilebilirliğini garanti ediyorlardı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER